reggy Napisano 23 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2008 Ruszyły eksperymentusy ze śniegiem. Póki co po wieczorku zabawy jest tak jak na fotkach poniżej. Wsio trzyma się, więc po obróceniu do góry dnem niemal nic się nie sypie. Trochę to podpicuję i tylko dokończyć ściany boczne podstawki i finito. PS. Ten luźny śnieżek pomiędzy odłamami lodu zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 Te błoto powinno być czarne, jeżeli to zima..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 reggy czyli mam rozumieć, ze kry wykonałeś z wosku? z białej świeczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 24 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2008 reggy czyli mam rozumieć, ze kry wykonałeś z wosku? z białej świeczki? Tak, wytopiłem na przeźroczystą płytkę plastikową wosk, pougniatałem palcami i miałem gotową taflę lodu. Te błoto powinno być czarne, jeżeli to zima..... Kolory błota zmieniają się wraz z porami roku czy rodzajem gleby? Błoto będzie ciemniejsze, ale nie czarne, jeszcze nie skończyłem. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 No.... po moich obserwacjach wnioskuję, że jednak kolor błota się zmienia. W zimie jest ciemniejsze, a w lato jaśniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puny Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 Pafica !!!!! jestem raczej "czytaczem" forum ale dzisiaj mną wstrzasnęło po Twojej wypowiedzi, zresztą zazwyczaj krytycznej dywagacji!!! Te błoto powinno być czarne, jeżeli to zima..... chyba tym razem pitolisz. Błoto z reguły ma taki odcień, kolor jakie jest podłoże, gleba. Więc dlaczego nie miałoby mieć takowego jak na zamieszczonych zdjęciach ??? glina, piaskowiec ??? dobrze wykonana diorama ... jedynie do czego mozna by sie "doczepić" to zbyt duzo białawego nalotu na pionowych scianach ale .. czy ja wiem ??... piękna praca i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Puny Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 Pafica !!!!! jestem raczej "czytaczem" forum ale dzisiaj mną wstrzasnęło po Twojej wypowiedzi, zresztą zazwyczaj krytycznej dywagacji!!! Te błoto powinno być czarne, jeżeli to zima..... chyba tym razem pitolisz. Błoto z reguły ma taki odcień, kolor jakie jest podłoże, gleba. Więc dlaczego nie miałoby mieć takowego jak na zamieszczonych zdjęciach ??? glina, piaskowiec ??? dobrze wykonana diorama ... jedynie do czego mozna by sie "doczepić" to zbyt duzo białawego nalotu na pionowych scianach ale .. czy ja wiem ??... piękna praca i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 1.Bardzo podoba mi się Is reggy'ego. Jest super usyfiony i wygląda rewelacyjnie. 2. Nie podoba mi sie kompozycja dioramy. jeśli oba czołgi "jada " w tym samym kierunku, to diorama powinna mieć więcej przestrzeni z przodu. Można to jeszcze korygować ułożeniem luf. Gdyby "patrzyły" do tyłu, to optycznie by "wyhamowały" czołgi, i potrzebna przestrzeń z przodu by sie zmniejszyła. 3.Błoto faktycznie powinno być ciemniejsze, bo w zimie się gleba nie utlenia. ( nie wiem czy to co napisałem ma sens, ale warunki klimatyczne z pewnością są w stanie zmienić kolor) 4. Kra rewelacja, ale teren jeszcze potrzebuje "uzimowienia" Pozdrawiam( ale jestem wkurzający :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Kwietnia 2008 Share Napisano 26 Kwietnia 2008 Stanowczo, mnie już wcześniej do gustu przypadło ustawienie w stylu "CHODU"! Czyli strzelajki w tył. Z kolorem błota, to już jakaś obsesja i szaleństwo, proponuję poprzeglądać troszkę zdjęć natury, zanim w ogóle cokolwiek się napisze... Jedyne co może się odróżniać, to to iż ta sama gleba/piach zalany wodą, w wodzie jest ciemniejsza. Co do śniegu, na linii mokrego i suchego, jak dla mnie za żółto/ brązowo( za twarde przejście) niemniej to moje widzimisię i raczej mało istotne, biorąc pod uwagę całość Fajna praca, gratuluję RJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 1 Maja 2008 Autor Share Napisano 1 Maja 2008 Witam, wziąłem sobie Wasze opinie do serca i co nieco poprawiłem, właściwie powoli zbliżam się do finiszu. Mam pewne obawy, czy brzegi podstawki będą dobrze wyglądały, ale już na przyszłość zaopatrzyłem się w dwie deseczki balsowe z których będę robił postumenty na dioramki. Co zmieniłem? Zróżnicowałem kolory błota i trochę śniegu, dodałem wyraźnie mokre miejsca (niektóre do poprawy), pochlapałem śnieg błotem od drogi (dostało się trochę sprawnemu Isowi - podmaluje się). Tak też po tych wszystkich zabiegach czołgi trochę "zbladły" - podciągnę jeszcze je farbami olejnymi. Jak na razie jest tak: Swoją drogą, ISy były bardzo skutecznymi zabójcami. Do tego stopnia, że nawet model i to w skali 1:72 jest w stanie zabijać z zimną krwią. Dowód? Jakieś żółte bzykadło przykleiło się do koła i IS zabił je "na wytrzymałość". Jedyne co mi zostało to odtransportować zwłoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 1 Maja 2008 Share Napisano 1 Maja 2008 Drogi "Lep", ważne że działa..idealne połączenie -sztuka użytkowa. Po poprawach znacznie lepiej, ze wskazaniem na super ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 1 Maja 2008 Share Napisano 1 Maja 2008 Wieczny odpoczynek.....dla tego owada.1/72 a zabija Ładnie się prezentuje dioramka.Wczoraj jak dokładniej przejżałem cały temat to tak z ciekawości chciałem sobie zrobić ten lód z wosku i opakowania cd.Roztopiłem troche wosku i wylałem na opakowanie,poczekałem aż wosk stwardnieje(jakieś 5 sekund) i..... jak chciałem połamać na małe kawałki to wosk odpadł od opakowania A ty reggy jak robiłeś u siebie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 1 Maja 2008 Autor Share Napisano 1 Maja 2008 Hym, opakowania CD? tego sztywnego? Ja robiłem to na takim przeźroczystym giętkim plastiku jaki jest np. na frontach pudełek z metalowymi samochodzikami czy innymi zabawkami - coś w ten deseń. Trzeba wylać na to, po chwili dociskać i dociskać i najlepiej ciąć nożyczkami (ostrymi) kiedy to wszystko jest lekko plastyczne. Powinno Ci się udać. No i oczywiście nie odrywamy wosku - wosk z plastikiem tworzy integralną całość imitując lód. P.S. Tak sobie pomyślałem, że może to zależeć od temperatury wosku jaki wylewasz. Hym, powiedzmy, że ja miałem zapalniczkę bez gazu, która krzesała tylko iskry, polałem świeczkę więc nitro podpaliłem od iskry z zapalniczki. Warto dodać, że cała świeczka (tealight w aluminowej obudowie) stopiła się momentalnie, a po chwili (nitro nadal płonie) wosk zaczął wrzeć No i taki świeżo wrzący wosk wylałem na płytkę... Wiem, wiem, zero BHP, nie próbujcie tego w domu, robicie to na własną odpowiedzialność - ale może się udać. Swoją drogą zabawa przednia. Wlejcie do wrzącego wosku wodę - wosk jest lżejszy i wypłynie na powierzchnię, woda spłynie na dół świeczki i wszystko momentalnie stwardnieje. Fajna taka świeczka z wodą pod spodem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 2 Maja 2008 Share Napisano 2 Maja 2008 Kuchnia pełna niespodzianek ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 2 Maja 2008 Share Napisano 2 Maja 2008 Reggy wielkie dzięki.Mój błąd polegał w opakowaniu cd-to prawda ono jest sztywne i dlatego wosk odpadł.Z 10minut temu wziąłem kawałek tego cienkiego plastiku(opakowanie po szczoteczce) i wyszło miodzio...Ale mam jeszcze jedno pytanko:Czy ty na ten wosk kładłeś jakiś lakier bądź jakiś inny płyn?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 2 Maja 2008 Autor Share Napisano 2 Maja 2008 Nie, czysty wosk, zero dodatków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 3 Maja 2008 Autor Share Napisano 3 Maja 2008 Ładny kolorek? Kość słoniowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi