primabaleron Napisano 16 Września 2019 Napisano 16 Września 2019 Mój następny projekt będzie wymagał łączenia wielu elementów aluminium z aluminium. Podobno najlepsze jest lutowanie niskotemperaturowe, co z uwagi na brak sprzętu, wiedzy i umiejętności nie wchodzi w grę. Pozostają kleje. Do drobnych części planuję CA, do większych epoksyd. Czy ktoś ma doświadczenie w tym zakresie i mógłby podzielić się nim tutaj? Z góry dziękuję. Cytuj
Daniel_ Napisano 16 Września 2019 Napisano 16 Września 2019 Moje jedyne doświadczenie w klejeniu aluminium to kolektor wydechowy wykonany z drutu aluminiowego klejonego CA w żelu. Trzyma się dobrze . Cytuj
push-up78 Napisano 16 Września 2019 Napisano 16 Września 2019 Właściwie amelinium czy tam mosiężne lub z miedzi można jak najbardziej na klej CA.Lub te 2składnikowe na bazie żywić kleić. Cytuj
primabaleron Napisano 16 Września 2019 Autor Napisano 16 Września 2019 3 godziny temu, push-up78 napisał: Właściwie amelinium czy tam mosiężne lub z miedzi można jak najbardziej na klej CA.Lub te 2składnikowe na bazie żywić kleić. Gdzieś czytałem, że spoiny CA utleniają się po latach i model się rozsypuje. A sprawa dotyczy nie tylko jakiś tam blaszek PE, ale dużych elementów w skali 1:12. I to częściowo nie malowanych. Poza tym szukam bardzo silnego kleju. Zarówno cyjanoakryle jak i żele epoksydowe różnią się siłą i wrażliwością na rozciąganie, łamanie. Dlatego chętnie bym poradził się kogoś kto ma doświadczenie w tym zakresie. Cytuj
push-up78 Napisano 17 Września 2019 Napisano 17 Września 2019 A to spoko.Bo myślałem,że skala jedynie słuszna 1;35.A to co podałeś to faktycznie dosyć duże są już gabaryty. Cytuj
Qz9 Napisano 17 Września 2019 Napisano 17 Września 2019 Do aluminium to tylko 2skłądnikowe, jeśli to ma sie trzymac długo i mocno. Nie wiem skąd jesteś ale spokojnie polski epidian załatwia sprawę ( z tych mniej wygodnych do mieszania) ew kleje z oferty firmy Bison - mają tam specjalny klej dwuskłądnikowy do metalu o podwyższonej wytrzymałości ( 500kg/cm2) Cytuj
primabaleron Napisano 21 Września 2019 Autor Napisano 21 Września 2019 Ludzie składający modele MFH 1/12 z "białego metalu" do lat polecają do dużych elementów kleje dwuskładnikowe, a do drobniejszych i średnich cyjanokaryle uznanych firm jak Loctite, Bob Smith, czy ZAP. Oczywiście najlepsze byłoby lutowanie niskotemperaturowe, które jednak wyklucza się w moim przypadku z uwagi na poziom umiejętności niżej podpisanego... Cytuj
Marcin K. Napisano 21 Września 2019 Napisano 21 Września 2019 (edytowane) Zwykły z marketu budowlanego żywiczny dwuskładnikowy np. firmy Dragon w wersji uniwersalnej lub motoryzacyjnej (do metali żelaznych i nieżelaznych) Używam obu. Mają właściwości identyczne z moim ulubionym Distalem, który nie jest już niestety produkowany. Ceny za Dragona to ok. 13-14 zł. O CA raczej zapomnij, spoina się utlenia po jakimś czasie. https://www.leroymerlin.pl/farby-lakiery-i-kleje/kleje/kleje-reparacyjne/klej-reperacyjny-dwuskladnikowy-uniwersalny-dragon,p99553,l1161.html Edytowane 21 Września 2019 przez Marcin K. uzupełnienie wpisu Cytuj
primabaleron Napisano 22 Września 2019 Autor Napisano 22 Września 2019 16 godzin temu, Marcin K. napisał: https://www.leroymerlin.pl/farby-lakiery-i-kleje/kleje/kleje-reparacyjne/klej-reperacyjny-dwuskladnikowy-uniwersalny-dragon,p99553,l1161.html Coś ma słabe opinie Raczej nie kupię kleju, który nie ma karty technologicznej, lub chociaż określenia PSI. Z drugiej strony znany mi modelarz sklejające aluminiowe MFH od 10 lat twierdzi, że pomalowane połączenia CA mu się nie rozsypują. Może trzyma je w gablotkach z kontrolowaną atmosferą z napisem DON'T TOUCH ! Cytuj
Marcin K. Napisano 22 Września 2019 Napisano 22 Września 2019 Opinia dwóch czy trzech anonimowych osób jest na pewno miarodajna. Może kupili produkt zleżały, bądź przechowywany w niewłaściwych warunkach. A może wydawało im się że postępują właściwie a zwyczajnie nie odtłuścili łączonych powierzchni? Jeden z tych geniuszy pisze że próbował rozkleić łączone elementy po krótkim czasie, a na tubkach jest wyraźnie napisane że pełną wytrzymałość mechaniczną spoina uzyskuje po 24h. Skoro wiarygodna dla Ciebie osoba klei CA i nie ma potem problemów z trwałością spoiny to po co w ogóle zakładasz wątek. Ja używam tego kleju i , który podlinkowałem i jego wersji do metalu. Co więcej mam oba zestawy już ponad rok i nie odważam drobiazgowo składników przygotowując klej. Za każdym razem bez niespodzianek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi