primabaleron Napisano 16 Września 2019 Share Napisano 16 Września 2019 Mój następny projekt będzie wymagał łączenia wielu elementów aluminium z aluminium. Podobno najlepsze jest lutowanie niskotemperaturowe, co z uwagi na brak sprzętu, wiedzy i umiejętności nie wchodzi w grę. Pozostają kleje. Do drobnych części planuję CA, do większych epoksyd. Czy ktoś ma doświadczenie w tym zakresie i mógłby podzielić się nim tutaj? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel_ Napisano 16 Września 2019 Share Napisano 16 Września 2019 Moje jedyne doświadczenie w klejeniu aluminium to kolektor wydechowy wykonany z drutu aluminiowego klejonego CA w żelu. Trzyma się dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 16 Września 2019 Share Napisano 16 Września 2019 Właściwie amelinium czy tam mosiężne lub z miedzi można jak najbardziej na klej CA.Lub te 2składnikowe na bazie żywić kleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 16 Września 2019 Autor Share Napisano 16 Września 2019 3 godziny temu, push-up78 napisał: Właściwie amelinium czy tam mosiężne lub z miedzi można jak najbardziej na klej CA.Lub te 2składnikowe na bazie żywić kleić. Gdzieś czytałem, że spoiny CA utleniają się po latach i model się rozsypuje. A sprawa dotyczy nie tylko jakiś tam blaszek PE, ale dużych elementów w skali 1:12. I to częściowo nie malowanych. Poza tym szukam bardzo silnego kleju. Zarówno cyjanoakryle jak i żele epoksydowe różnią się siłą i wrażliwością na rozciąganie, łamanie. Dlatego chętnie bym poradził się kogoś kto ma doświadczenie w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 17 Września 2019 Share Napisano 17 Września 2019 A to spoko.Bo myślałem,że skala jedynie słuszna 1;35.A to co podałeś to faktycznie dosyć duże są już gabaryty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 17 Września 2019 Share Napisano 17 Września 2019 Do aluminium to tylko 2skłądnikowe, jeśli to ma sie trzymac długo i mocno. Nie wiem skąd jesteś ale spokojnie polski epidian załatwia sprawę ( z tych mniej wygodnych do mieszania) ew kleje z oferty firmy Bison - mają tam specjalny klej dwuskłądnikowy do metalu o podwyższonej wytrzymałości ( 500kg/cm2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 21 Września 2019 Autor Share Napisano 21 Września 2019 Ludzie składający modele MFH 1/12 z "białego metalu" do lat polecają do dużych elementów kleje dwuskładnikowe, a do drobniejszych i średnich cyjanokaryle uznanych firm jak Loctite, Bob Smith, czy ZAP. Oczywiście najlepsze byłoby lutowanie niskotemperaturowe, które jednak wyklucza się w moim przypadku z uwagi na poziom umiejętności niżej podpisanego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 21 Września 2019 Share Napisano 21 Września 2019 (edytowane) Zwykły z marketu budowlanego żywiczny dwuskładnikowy np. firmy Dragon w wersji uniwersalnej lub motoryzacyjnej (do metali żelaznych i nieżelaznych) Używam obu. Mają właściwości identyczne z moim ulubionym Distalem, który nie jest już niestety produkowany. Ceny za Dragona to ok. 13-14 zł. O CA raczej zapomnij, spoina się utlenia po jakimś czasie. https://www.leroymerlin.pl/farby-lakiery-i-kleje/kleje/kleje-reparacyjne/klej-reperacyjny-dwuskladnikowy-uniwersalny-dragon,p99553,l1161.html Edytowane 21 Września 2019 przez Marcin K. uzupełnienie wpisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 22 Września 2019 Autor Share Napisano 22 Września 2019 16 godzin temu, Marcin K. napisał: https://www.leroymerlin.pl/farby-lakiery-i-kleje/kleje/kleje-reparacyjne/klej-reperacyjny-dwuskladnikowy-uniwersalny-dragon,p99553,l1161.html Coś ma słabe opinie Raczej nie kupię kleju, który nie ma karty technologicznej, lub chociaż określenia PSI. Z drugiej strony znany mi modelarz sklejające aluminiowe MFH od 10 lat twierdzi, że pomalowane połączenia CA mu się nie rozsypują. Może trzyma je w gablotkach z kontrolowaną atmosferą z napisem DON'T TOUCH ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 22 Września 2019 Share Napisano 22 Września 2019 Opinia dwóch czy trzech anonimowych osób jest na pewno miarodajna. Może kupili produkt zleżały, bądź przechowywany w niewłaściwych warunkach. A może wydawało im się że postępują właściwie a zwyczajnie nie odtłuścili łączonych powierzchni? Jeden z tych geniuszy pisze że próbował rozkleić łączone elementy po krótkim czasie, a na tubkach jest wyraźnie napisane że pełną wytrzymałość mechaniczną spoina uzyskuje po 24h. Skoro wiarygodna dla Ciebie osoba klei CA i nie ma potem problemów z trwałością spoiny to po co w ogóle zakładasz wątek. Ja używam tego kleju i , który podlinkowałem i jego wersji do metalu. Co więcej mam oba zestawy już ponad rok i nie odważam drobiazgowo składników przygotowując klej. Za każdym razem bez niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi