Knapik Napisano 25 Września 2019 Share Napisano 25 Września 2019 Witam. Jak w temacie zaczynam budowę Volva FH4. Pierwsze fotki z budowy wrzucę jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knapik Napisano 27 Września 2019 Autor Share Napisano 27 Września 2019 Cześć wszystkim. Pochwale się tym co zrobiłem do tej pory, nie ma tego za wiele, ale zawsze coś. Proszę o wyrozumiałość, jest to mój pierwszy model :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knapik Napisano 2 Października 2019 Autor Share Napisano 2 Października 2019 (edytowane) Cześć, skleiłem i pomalowałem silnik oraz wewnętrzną część kabiny. Fotki; Edytowane 2 Października 2019 przez Knapik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Października 2019 Share Napisano 2 Października 2019 Cześć! Wygląda dobrze! Rozumiem, że ma być czysty - brudzenia nie będzie? Może jednak delikatny bardzo czarny wash by się przydał, żeby było chociaż jakieś cieniowanie? Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knapik Napisano 2 Października 2019 Autor Share Napisano 2 Października 2019 Brudzenie w sensie że silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Października 2019 Share Napisano 2 Października 2019 Ja myślę, że jak już brudzić, to po całości - ale oczywiście mogą być bardzo różne natężenia brudu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mozdi Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 Cześć Brakuje mi w tym modelu okablowania. Wtedy ten model nie staje się tak "zabawkowy". Odmę pomaluj na czarno ponieważ to plastikowa rurka. Co do washu obczaj sobie filmiki na YT. Prosta metoda a daje dużo realizmu tak jak pmroczko mówił. Staraj się szlifować ślady łączeń. Patryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knapik Napisano 3 Października 2019 Autor Share Napisano 3 Października 2019 (edytowane) Cześć. Okablowanie jakimi materiałami najlepiej zrobic? Kabina będzie w kolorze jasnym niebieskim, to jaki najlepiej użyć wash? Edytowane 3 Października 2019 przez Knapik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knapik Napisano 3 Października 2019 Autor Share Napisano 3 Października 2019 Kolejne fotki Volviaka: Zamontowane zbiorniki i nadkola, pomalowane felgi na srebrno i rzucony błyszczący lakier bezbarwny. I mam pytanie czy kabine jeszcze raz malować podkładem czy juz mogę położyć kolor? Wydaje sie że żadnych nierówności już nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monster3 Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 Ładnie Ci idzie. Sam jestem w trakcie sklejania tego Volvo ale przez brak czasu ciągnie się to od maja. Temat dodany do obserwowanych i na pewno skorzystam z porad udzielonych przez bardziej doświadczonych kolegów :). A Tobie powodzenia w sklejaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 Lepiej jakbyś, dla pewności, jeszcze prysnął podkładem. Przynajmniej w miejscach przeszlifowanych. Fajnie Ci idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 2 godziny temu, Jery napisał: Lepiej jakbyś, dla pewności, jeszcze prysnął podkładem. Przynajmniej w miejscach przeszlifowanych. Fajnie Ci idzie Potwierdzam. Koniecznie. Inaczej będziesz musiał bardzo grubo położyć farby. Ponadto pod jasne kolory (np. żółty, jaskrawa czerwień) dobrze jest na podkład trysnąć lekko białą farbą, aby kolor właściwy nie wyszedł zbyt ciemny. Na konkursach widziałem np. sporo różnych ferrari w kolorze wiśni. To najczęściej efekt kładzenia czerwonego na szary podkład. Weź to pod uwagę, jeśli Twój niebieski ma być bardzo jasny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knapik Napisano 4 Października 2019 Autor Share Napisano 4 Października 2019 Z białych farb mam tylko błyszcząca tamiya, to moze być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 34 minuty temu, Knapik napisał: Z białych farb mam tylko błyszcząca tamiya, to moze być? Jeśli malujesz tamiyami to jak najbardziej może być. Farby matowe trochę lepiej kryją, ale tu chodzi o położenie lekkiej mgiełki dla rozjaśnienia, więc nie ma to aż tak dużego znaczenia. Na przyszłość dobrze jest zaopatrzyć się w biały podkład, albo biały primer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knapik Napisano 4 Października 2019 Autor Share Napisano 4 Października 2019 (edytowane) Dzięki Marku za odpowiedź. Dziś zamontowałem koła i nałożyłem troszkę kalkomani Ktoś podpowie jak zrobić przewody pneumatyczne, abs i prąd? Edytowane 4 Października 2019 przez Knapik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 4 Października 2019 Super Moderator Share Napisano 4 Października 2019 1 godzinę temu, Knapik napisał: Ktoś podpowie jak zrobić przewody pneumatyczne, abs i prąd? Z przewodów telefonicznych, lub z żyłki wędkarskiej, formowanej na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monster3 Napisano 4 Października 2019 Share Napisano 4 Października 2019 Ja wynalazłem w garażu cieniutkie przewody więc jeśli średnica będzie odpowiednia to z nich będę robił przewody. Felgi pomalowałeś na srebrno tak jak w instrukcji?? Ja myślałem żeby je w chrom dać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knapik Napisano 4 Października 2019 Autor Share Napisano 4 Października 2019 Tak, felgi malowałem tak jak w instrukcji farba z tamiya "chrome silver" i 3 warstwy lakieru bezbarwnego blyszczacego, a śruby na chrom markerem molotov. Na żywo wygląda to całkiem ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 5 Października 2019 Share Napisano 5 Października 2019 Na robienia okablowania to już za późno.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monster3 Napisano 5 Października 2019 Share Napisano 5 Października 2019 Siodło na stałe robiłeś czy jakiś knyf żeby było ruchome?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knapik Napisano 5 Października 2019 Autor Share Napisano 5 Października 2019 Siodło robiłem na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 5 Października 2019 Super Moderator Share Napisano 5 Października 2019 8 godzin temu, sushi79 napisał: Na robienia okablowania to już za późno.. Teraz chyba chodzi o przewody łączące naczepę z ciągnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knapik Napisano 5 Października 2019 Autor Share Napisano 5 Października 2019 O resztę okablowania też mi chodziło ponieważ przyda się na przyszłość ;), pewnie też najlepiej z żyłek robic.. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 6 Października 2019 Share Napisano 6 Października 2019 16 godzin temu, Knapik napisał: O resztę okablowania też mi chodziło ponieważ przyda się na przyszłość ;), pewnie też najlepiej z żyłek robic.. ? Zwykłą żyłkę ciężko się maluje. Trzeba ja zmatowić. Można kupić czarną żyłkę. Ponadto różne rzeczy można wykorzystać. Cienkie przewody elektryczne, drut miedziany, cynowy, ołowiany, rurki plastikowe. Ja już tego sporo nakupowałem, głównie na stoiskach przy okazji konkursów modelarskich. Gotowe przewody łączące naczepę można kupić w sklepie Banzai. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knapik Napisano 6 Października 2019 Autor Share Napisano 6 Października 2019 (edytowane) Cześć, zrobiłem przewody. Średnio mi to wyszło , ale chyba już tak zostawię. Jutro przyjdzie czarny wash to spróbuje go troszkę pobrudzić. Edytowane 6 Października 2019 przez Knapik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi