emaks Napisano 26 Września 2019 Share Napisano 26 Września 2019 Witam. Na warsztacie mam Spitfire w skali 1:48 od Eduarda. Pomyślałem, że zrobię tutaj relację z budowy przy czym zaznaczam, że marny ze mnie modelarz! Na bieżąco postaram się wrzucać zdjęcia z warsztatu. Na pierwszy ogień kokpit. Coś tam rozwiercone... Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hampel08 Napisano 26 Września 2019 Share Napisano 26 Września 2019 Możesz wkleić zdjęcie pudełka? Wersja Profipack? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emaks Napisano 26 Września 2019 Autor Share Napisano 26 Września 2019 Tak, to wersja Profipack.Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emaks Napisano 26 Września 2019 Autor Share Napisano 26 Września 2019 Pierwsze malowania za mną... Efekty??? Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 26 Września 2019 Share Napisano 26 Września 2019 Tez bedziesz robil ZX6 Skalskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emaks Napisano 26 Września 2019 Autor Share Napisano 26 Września 2019 TakWysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 27 Września 2019 Share Napisano 27 Września 2019 Wszystko od wręgi z fotelem do tyłu powinno być w amelinium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emaks Napisano 29 Września 2019 Autor Share Napisano 29 Września 2019 Wiem, że wszytko z tyłu powinno być pomalowane na srebrno... Tak wynika z instrukcji. I niech tylko tam tak zostanie. Domalowałem detale kokpitu - teraz czas na wash.Kupiłem gotowy wash Tamiya i mam pytanie. Czy przed washowaniem muszę pomalować kokpit lakierem bezbarwnym? Na Youtube widziałem jak takiego washa używano na gołej farbie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 29 Września 2019 Share Napisano 29 Września 2019 To zależy jak wash reaguje z farbą bo jeśli jest rozpuszczalnik to zmyje wash i farbę, Zrób próbę na kawałku plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emaks Napisano 30 Września 2019 Autor Share Napisano 30 Września 2019 Poszedł wash - bezpośrednio na farbę. Wieczorem zrobię trochę przetarć suchym pędzlem. Może keszcze dziś zamknę kadłub. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 30 Września 2019 Share Napisano 30 Września 2019 Wash bezpośrednio na farbe nie jest żadnym problemem, o ile jest farba błyszcząca. Co u Ciebie jest. Ale jest trochę płasko w tym kokpicie. Po zamknięciu nie wiele będzie widać, ale zróżnicowanie by się przydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emaks Napisano 30 Września 2019 Autor Share Napisano 30 Września 2019 Co masz na myśli pisząc "zróżnicowanie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 30 Września 2019 Share Napisano 30 Września 2019 No trochę sztucznych cieni, highlightów itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emaks Napisano 3 Października 2019 Autor Share Napisano 3 Października 2019 Kolejny etap prac za mną... W zasadzie kadłub mogę zamykać (jak znajdę troche czasu). Po zamknięciu niewiele będzie widać, dlatego pewne niedociągnięcia sobie daruję. Zresztą na żywo kokpit wygląda trochę lepiej - zdjęcia wydobywają wszystkie babole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 3 Października 2019 Share Napisano 3 Października 2019 Niestety, niewłaściwy kolor fotela jednak będzie widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emaks Napisano 4 Października 2019 Autor Share Napisano 4 Października 2019 Nim zacząłem budowe tego modelu, powiedziałem sobie, że zbuduję go tak, jak będę miał ochotę... To przecież ma być dla mnie przyjemność i miło spędzony czas - lajt! Tymczasem im dalej w las, tym coraz bardziej zwracam uwagę na Wasze uwagi (pomijając kolor srebrny w tylnej części kadłuba). W związku z powyższym przemalowałem fotel! Wszystko na swoim miejscu, kadłub zamknięty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 5 Października 2019 Share Napisano 5 Października 2019 pytanie poboczne- czym robisz (aparat) i obrabiasz (jeśli tak) zdjęcia? Świetnie widać Twoją robotę z detalami, więc warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emaks Napisano 5 Października 2019 Autor Share Napisano 5 Października 2019 Zdjęcia robię telefonem - LG V30. Ogólnie aparat w tym LG nie jest jakiś wybitny. Włączam tryb manualny, ISO góra 200, czas 1/15 sek - ręka stabilnie oparta o blat, w miarę dobre światło, ostrość ustawiana ręcznie - to tyle, zdjęć nie obrabiam. Następnym razem do warsztatu zabiorę lustrzankę - wtedy myślę, że będą znacznie lepsze efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emaks Napisano 7 Października 2019 Autor Share Napisano 7 Października 2019 Kadłub zamknięty. Jestem pod wrażeniem spasowania. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emaks Napisano 22 Października 2019 Autor Share Napisano 22 Października 2019 Kolejne etapy za mną... Całość powiedzmy w jednym kawałku, na modelu szary Surfacer 1200 i zrobiony preshading. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emaks Napisano 23 Października 2019 Autor Share Napisano 23 Października 2019 Spód dostał kolor... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 23 Października 2019 Share Napisano 23 Października 2019 Jakim kolorkiem malowałeś bo nie wiem czy to wina światła ale wydaje mi się jaśniejszy od mojego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emaks Napisano 23 Października 2019 Autor Share Napisano 23 Października 2019 Farba akrylowa od Italeri - Flat Azure Blue. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emaks Napisano 27 Października 2019 Autor Share Napisano 27 Października 2019 (edytowane) Na górze pojawił się kolor. Z początku chciałem pomalować tym odcieniem tylko miejsca, w których powinny być plamy kamuflażu w tym właśnie kolorze. Doszedłem do wniosku, że polecę po całości, a przy drugim kolorku będę już maskować. Nie wiem tylko jak będzie widoczny preshading po tym, jak przykryje go dwoma kolorami... Ewentualnie zrobię później kolejne cieniowanie po liniach podziału tylko na ciemnych plamach kamuflażu. P.S. Wy też tak pedantycznie maskujecie dół modelu przed malowaniem górnej jego części? Edytowane 27 Października 2019 przez emaks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emaks Napisano 28 Października 2019 Autor Share Napisano 28 Października 2019 Nie lubię maskowania... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi