Skocz do zawartości

Kawasaki Ki-61 I Ko RS Models 1:72

Baas ArK

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem nie robić galerii, bo uważam, że nie wyszedł mi najlepiej. Ale poganiany przez panów a. i X. (klik), wstawiam. Więc gdyby ktoś po obejrzeniu miał jakieś sensacje żołądkowe lub koszmary, musiał chodzić na terapię itp, to wiecie czyja to wina ?. O ile z tego jak wyszło mi malowanie kadłuba jestem w miarę zadowolony, to z płatów już nie koniecznie.
Model to zestaw RS nr 92200, gdzie producent posługuje się zbiorczymi ramkami dla kilku odmian i dobranie właściwego elementu to trochę loteria, gdyż dostajemy po dwa/trzy komplety elementów różniących się od siebie detalami: pokrywy podwozia, wręga w kabinie, wzmocnienie za fotelem, grill chłodnicy, anteny, chwyt powietrza do silnika, pokrywa k.m. i wydechy (w tych dwóch przypadkach akurat są dłuższe, więc nie ma problemu z wyborem). Wykonanie zasadniczo PZPR plus trochę własnych drobiazgów i pasy Yahu YMS7217. Malowany Humbrol 27001 i Gunze C 16. Zdjęcia wstawiane bezpośrednio na forum.
Kto się nie zniechęcił może sobie pooglądać:

2133540808_Obraz058a.thumb.jpg.82b6ce7375c00bf421c7a0e8fb362fb3.jpg1392026810_Obraz059.thumb.jpg.3068c92c36d7fef5ee2acec6b82b5952.jpg617143024_Obraz062.thumb.jpg.b90d0427b5c7008bef400b037d28688e.jpg

• Like 2

Wyszło całkiem przyzwoicie.Niestety muszę Cię zmartwić.Wlot powietrza masz zamontowany nie ten.Ten na modelu jest od Ki 61 II.Powinien być ten mniejszy.Choć RS ma kalki w miarę przyzwoite to hinomaru lepiej jest malować.Jeszcze sprawa żółtych pasków na łopatach śmigła.Jesteś pewien że były dookoła?Mimo moich uwag model mi się podoba.Każdy "japończyk " cieszy.:super:

Ps.Chyba zacznę następnego Hiena.:szczerbol:

Edytowane przez Xmen

Skoro zostałem wywołany do tablicy to wypada coś skrobnąć :D

Co mi się podoba?

Podoba mi się malowanie boków kadłuba - jest "lekkie" i płynnie łączy się ze sreberkiem. 

Co mi się nie podoba?

Malowanie maziajów na skrzydłach - zbyt intensywnie i trochę grubo. Są zupełnie inne niż te na kadłubie i wygląda to tak jak by  malował je ktoś inny.

Nie wiem czy malowanie Humbrolami to dobry pomysł. Skoro używasz Gunze C to może lepiej sreberko maziać C8.

I pytanie trochę z innej beczki:

Czy u ciebie też złomiarze zajumali baniaki na paliwo?:haha:

Działaj dalej bo potencjał twórczy w Tobie dostrzegam :super:

• Haha 1

Nawet nawet, choć kłuje w oczy nierównomierne malowanie kadłub/skrzydła. Komory podwozia bardzo płasko wyglądają, możne je było coś tam usyfić. Na tym konkretnym egzemplarzu można było poszaleć ze śladami eksploatacyjnymi. Samolot jest dosyć dobrze obfotografowany.

2 godziny temu, Xmen napisał:

Jeszcze sprawa żółtych pasków na łopatach śmigła.

Raczej nie było, na zdjęciach nie widać. Chyba że zlazło z farbą. Poniżaj wrzucam zdjęcia. znalezione gdzieś w internecie. Swoją drogą świetny pomysł na podstawkę

kawasa14.jpg

kawasa13.jpg

kawasa12.jpg

kawasa11.jpg

kawasa10.jpg

4 godziny temu, abtb napisał:

Co mi się nie podoba?

Malowanie maziajów na skrzydłach - zbyt intensywnie i trochę grubo. Są zupełnie inne niż te na kadłubie i wygląda to tak jak by  malował je ktoś inny.

Przecież pisałem :czytaj:

5 godzin temu, Baas ArK napisał:

O ile z tego jak wyszło mi malowanie kadłuba jestem w miarę zadowolony, to z płatów już nie koniecznie.

:haha:

A baniaków to podobno akurat tam nie stosowali. Co do w wlotu: no to nie trafiłem w tej loterii, zobaczę czy ten drugi nie został mi w składziku resztek, jak jest to przełożę.
Xmen, PanDespota - się zetrze, się przemaluje. Dzięki za zwrócenie uwagi.

W dniu 6.10.2019 o 23:29, Baas ArK napisał:

Xmen, PanDespota - się zetrze, się przemaluje. Dzięki za zwrócenie uwagi.

Eh Pan Xmen i PanDespota jeszcze wcale nie tak dawno robili modele na podobnym poziomie :cool:  ..... no ,ale że trening czyni .... itd ,to teraz grymasy :ze hinomaru nie wymalowane aerografem ( to kalki już są bee ? ) , ,,maziaje'' nie takie  ,braki w ,,łosiowaniu'' itd , wyrobili się Panowie nie ma co :super:

• Haha 1

22 minuty temu, zatras napisał:

Eh Pan Xmen i PanDespota jeszcze wcale nie tak dawno robili modele na podobnym poziomie :cool:  ..... no ,ale że trening czyni .... itd ,to teraz grymasy :ze hinomaru nie wymalowane aerografem ( to kalki już są bee ? ) , ,,maziaje'' nie takie  ,braki w ,,łosiowaniu'' itd , wyrobili się Panowie nie ma co :super:

Miałem dobrego nauczyciela.:szczerbol: Kalkomanie nie są be tylko jak coś idzie wymalować to trzeba próbować.Nie sądzę też żeby mój poziom o wiele się poniósł.

1 godzinę temu, Xmen napisał:

Miałem dobrego nauczyciela.:szczerbol: Kalkomanie nie są be tylko jak coś idzie wymalować to trzeba próbować.Nie sądzę też żeby mój poziom o wiele się poniósł.

Pawle chyba wiesz jakie mam zdanie o poziomie Twoich (no niech będzie -nowszychwink4) ,,dzieł '' ;widziałem niektóre  na żywo .Ale żeby tak zaraz oznaczenia ,nakazywać'' wymalowywać od masek :nienie:

Sam wiesz ,jak trudno dobrze zmalować Hiena ,mają jedne z cięższych wzorów kamuflażu ,no chyba ,,jelitka '' na niemieckich ,,nocnikach'' i ,,wianki'' na ,,makaronach'' są tylko trudniejsze . 

Dla mnie ten Hien jest niezły

• Thanks 1

14 minut temu, zatras napisał:

Pawle chyba wiesz jakie mam zdanie o poziomie Twoich (no niech będzie -nowszychwink4) ,,dzieł '' ;widziałem niektóre  na żywo .Ale żeby tak zaraz oznaczenia ,nakazywać'' wymalowywać od masek :nienie:

Sam wiesz ,jak trudno dobrze zmalować Hiena ,mają jedne z cięższych wzorów kamuflażu ,no chyba ,,jelitka '' na niemieckich ,,nocnikach'' i ,,wianki'' na ,,makaronach'' są tylko trudniejsze . 

Dla mnie ten Hien jest niezły

Wiem jak trudno to zrobić i dlatego nic na temat malowania nic nie napisałem (oprócz sugestii dotyczącej hinomaru) zwróciłem też jedynie uwagę na wlot powietrza.Nic też koledze nie nakazuje.Sam też się obawiałem malowania oznaczeń i raz wyjdzie lepiej raz gorzej ale kiedyś trzeba spróbować.

Mnie też ten model się podoba:piwo: .Zresztą Hien to jeden z ładniejszych myśliwców.