Baas ArK Napisano 6 Października 2019 Share Napisano 6 Października 2019 Miałem nie robić galerii, bo uważam, że nie wyszedł mi najlepiej. Ale poganiany przez panów a. i X. (klik), wstawiam. Więc gdyby ktoś po obejrzeniu miał jakieś sensacje żołądkowe lub koszmary, musiał chodzić na terapię itp, to wiecie czyja to wina . O ile z tego jak wyszło mi malowanie kadłuba jestem w miarę zadowolony, to z płatów już nie koniecznie. Model to zestaw RS nr 92200, gdzie producent posługuje się zbiorczymi ramkami dla kilku odmian i dobranie właściwego elementu to trochę loteria, gdyż dostajemy po dwa/trzy komplety elementów różniących się od siebie detalami: pokrywy podwozia, wręga w kabinie, wzmocnienie za fotelem, grill chłodnicy, anteny, chwyt powietrza do silnika, pokrywa k.m. i wydechy (w tych dwóch przypadkach akurat są dłuższe, więc nie ma problemu z wyborem). Wykonanie zasadniczo PZPR plus trochę własnych drobiazgów i pasy Yahu YMS7217. Malowany Humbrol 27001 i Gunze C 16. Zdjęcia wstawiane bezpośrednio na forum. Kto się nie zniechęcił może sobie pooglądać: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 6 Października 2019 Autor Share Napisano 6 Października 2019 Przepraszam, że na dwa razy, ograniczenie rozmiaru na post. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 6 Października 2019 Share Napisano 6 Października 2019 (edytowane) Wyszło całkiem przyzwoicie.Niestety muszę Cię zmartwić.Wlot powietrza masz zamontowany nie ten.Ten na modelu jest od Ki 61 II.Powinien być ten mniejszy.Choć RS ma kalki w miarę przyzwoite to hinomaru lepiej jest malować.Jeszcze sprawa żółtych pasków na łopatach śmigła.Jesteś pewien że były dookoła?Mimo moich uwag model mi się podoba.Każdy "japończyk " cieszy. Ps.Chyba zacznę następnego Hiena. Edytowane 6 Października 2019 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 6 Października 2019 Share Napisano 6 Października 2019 Bez udziwnień, podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Października 2019 Share Napisano 6 Października 2019 Skoro zostałem wywołany do tablicy to wypada coś skrobnąć Co mi się podoba? Podoba mi się malowanie boków kadłuba - jest "lekkie" i płynnie łączy się ze sreberkiem. Co mi się nie podoba? Malowanie maziajów na skrzydłach - zbyt intensywnie i trochę grubo. Są zupełnie inne niż te na kadłubie i wygląda to tak jak by malował je ktoś inny. Nie wiem czy malowanie Humbrolami to dobry pomysł. Skoro używasz Gunze C to może lepiej sreberko maziać C8. I pytanie trochę z innej beczki: Czy u ciebie też złomiarze zajumali baniaki na paliwo? Działaj dalej bo potencjał twórczy w Tobie dostrzegam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 6 Października 2019 Share Napisano 6 Października 2019 Nawet nawet, choć kłuje w oczy nierównomierne malowanie kadłub/skrzydła. Komory podwozia bardzo płasko wyglądają, możne je było coś tam usyfić. Na tym konkretnym egzemplarzu można było poszaleć ze śladami eksploatacyjnymi. Samolot jest dosyć dobrze obfotografowany. 2 godziny temu, Xmen napisał: Jeszcze sprawa żółtych pasków na łopatach śmigła. Raczej nie było, na zdjęciach nie widać. Chyba że zlazło z farbą. Poniżaj wrzucam zdjęcia. znalezione gdzieś w internecie. Swoją drogą świetny pomysł na podstawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 6 Października 2019 Autor Share Napisano 6 Października 2019 4 godziny temu, abtb napisał: Co mi się nie podoba? Malowanie maziajów na skrzydłach - zbyt intensywnie i trochę grubo. Są zupełnie inne niż te na kadłubie i wygląda to tak jak by malował je ktoś inny. Przecież pisałem 5 godzin temu, Baas ArK napisał: O ile z tego jak wyszło mi malowanie kadłuba jestem w miarę zadowolony, to z płatów już nie koniecznie. A baniaków to podobno akurat tam nie stosowali. Co do w wlotu: no to nie trafiłem w tej loterii, zobaczę czy ten drugi nie został mi w składziku resztek, jak jest to przełożę. Xmen, PanDespota - się zetrze, się przemaluje. Dzięki za zwrócenie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 13 Października 2019 Share Napisano 13 Października 2019 W dniu 6.10.2019 o 23:29, Baas ArK napisał: Xmen, PanDespota - się zetrze, się przemaluje. Dzięki za zwrócenie uwagi. Eh Pan Xmen i PanDespota jeszcze wcale nie tak dawno robili modele na podobnym poziomie ..... no ,ale że trening czyni .... itd ,to teraz grymasy :ze hinomaru nie wymalowane aerografem ( to kalki już są bee ? ) , ,,maziaje'' nie takie ,braki w ,,łosiowaniu'' itd , wyrobili się Panowie nie ma co 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 13 Października 2019 Share Napisano 13 Października 2019 22 minuty temu, zatras napisał: Eh Pan Xmen i PanDespota jeszcze wcale nie tak dawno robili modele na podobnym poziomie ..... no ,ale że trening czyni .... itd ,to teraz grymasy :ze hinomaru nie wymalowane aerografem ( to kalki już są bee ? ) , ,,maziaje'' nie takie ,braki w ,,łosiowaniu'' itd , wyrobili się Panowie nie ma co Miałem dobrego nauczyciela. Kalkomanie nie są be tylko jak coś idzie wymalować to trzeba próbować.Nie sądzę też żeby mój poziom o wiele się poniósł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zatras Napisano 13 Października 2019 Share Napisano 13 Października 2019 1 godzinę temu, Xmen napisał: Miałem dobrego nauczyciela. Kalkomanie nie są be tylko jak coś idzie wymalować to trzeba próbować.Nie sądzę też żeby mój poziom o wiele się poniósł. Pawle chyba wiesz jakie mam zdanie o poziomie Twoich (no niech będzie -nowszych) ,,dzieł '' ;widziałem niektóre na żywo .Ale żeby tak zaraz oznaczenia ,nakazywać'' wymalowywać od masek Sam wiesz ,jak trudno dobrze zmalować Hiena ,mają jedne z cięższych wzorów kamuflażu ,no chyba ,,jelitka '' na niemieckich ,,nocnikach'' i ,,wianki'' na ,,makaronach'' są tylko trudniejsze . Dla mnie ten Hien jest niezły 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 13 Października 2019 Share Napisano 13 Października 2019 14 minut temu, zatras napisał: Pawle chyba wiesz jakie mam zdanie o poziomie Twoich (no niech będzie -nowszych) ,,dzieł '' ;widziałem niektóre na żywo .Ale żeby tak zaraz oznaczenia ,nakazywać'' wymalowywać od masek Sam wiesz ,jak trudno dobrze zmalować Hiena ,mają jedne z cięższych wzorów kamuflażu ,no chyba ,,jelitka '' na niemieckich ,,nocnikach'' i ,,wianki'' na ,,makaronach'' są tylko trudniejsze . Dla mnie ten Hien jest niezły Wiem jak trudno to zrobić i dlatego nic na temat malowania nic nie napisałem (oprócz sugestii dotyczącej hinomaru) zwróciłem też jedynie uwagę na wlot powietrza.Nic też koledze nie nakazuje.Sam też się obawiałem malowania oznaczeń i raz wyjdzie lepiej raz gorzej ale kiedyś trzeba spróbować. Mnie też ten model się podoba .Zresztą Hien to jeden z ładniejszych myśliwców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi