R_Mazzi Napisano 24 Października 2019 Share Napisano 24 Października 2019 Bardzo dawno nic nie sklejałem, postanowiłem trochę odpocząć od czołgów w wersji cyfrowej (Wot co prawda schodzi na psy ale zdechnąć wciąż nie może Pomyślałem sobie, że skleję coś łatwego i przyjemnego, wybór padł na FT-17 od flyhawka. Raczej bez większych dodatków, mam co prawda blaszki parta ale nie wiem czy będą potrzebne. Na pierwszy rzut oka Flyhawk wygląda obłędnie w porównaniu z RPMem Malowanie polskie, prawdopodobnie wykorzystam kalki z RPMa. Kamo bez "czarnych ramek" Z tego co pamiętam z czasów gdy jeszcze ambitnie modelowałem przymierzałem się do zbudowania "Trupa" ale chyba zestaw kalek do polskich FT już dawno nie jest dostępny, ja przynajmniej nie mogę go nigdzie wygooglać. A jak się odnajdę to może w końcu skończę elefanta :P 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 24 Października 2019 Share Napisano 24 Października 2019 Kalki do "Trupa" i paru innych polskich FT http://www.modelmaker.com.pl/D72015-Polish-tanks-markings-1920-1939/16/ Aktualnie niedostępne, ale może się pokażą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 24 Października 2019 Share Napisano 24 Października 2019 Witaj w domu po co ci kalka? chwytasz 00 i malujesz gustowny napis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 24 Października 2019 Autor Share Napisano 24 Października 2019 Hej Andrzej, kopę lat Chyba rzeczywiście tak zrobię, przy okazji zapunktuję u teściowej, czołg będzie się prawdopodobnie zwał Adela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 24 Października 2019 Share Napisano 24 Października 2019 Mi najbardziej podoba się Lis Piotrek utrzymuje, że na drugiej stronie wieży miał Kujawski ale jeszcze nie znalazł zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 23 Listopada 2019 Autor Share Napisano 23 Listopada 2019 Temat nie umarł Czy czołg z poniższym malowaniem został uwieczniony na fotografii? Trochę poszperałem i nie znalazłem, nie natrafiłem też na wózek z nazwą własną "Anulka" (kalki do obydwu są w zestawie RPM) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 23 Listopada 2019 Share Napisano 23 Listopada 2019 Bardzo dobrze obfotografowany, zdjęcie z 2019 Tak na poważnie fotki raczej nie ma, ale o dziwo jest w sieci sporo tablic barwnych, swojego czasu też szukałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 19 Marca 2021 Autor Share Napisano 19 Marca 2021 (edytowane) Jako, że minęło 10 lat od skończenia ostatniego modelu stwierdziłem, że to dobra pora by podłuć przy maluszku. Ze zgrozą stwierdzam, że chyba już zapomniałem co i jak. Model popędzlowany z grubsza dobranymi kolorami, pędzlem również rozjaśniony i jako baza przed kolejnymi etapami pociągnięty suchym pędzlem. Wiem, średnio na zbliżeniach wygląda, ale z tego co pamiętam to czołgutek mocno z ciemnieje wraz z kolejnymi krokami zabawy. Następny krok brązowa płukanka i kolorki powinny nieco życia nabrać, przynajmniej taką mam nadzieję Edytowane 19 Marca 2021 przez R_Mazzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 19 Marca 2021 Share Napisano 19 Marca 2021 Dajesz dajesz będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 20 Marca 2021 Autor Share Napisano 20 Marca 2021 Idę jak burza Dziś miał być tylko filtr z brązowej by nieco zrównać kolorki. Pogrzebałem w szafce i znalazłem specyfik MIGa, gotowy filtr dla trójbarwnego camo. Jak znalazłem, dał się jeszcze o dziwo rozmieszać, no to go użyłem. Niestety po 15 latach okazał się nieco za treściwy i zamiast delikatnego filtru wyszedł prawie że łosiek. Kolorki się jednak przegryzły więc cel osiągnięty Następny krok, pokolorkować detale, przykleić łopatkę i pomłotkować. Wózek ma być polski z 1920 roku, żaden konkretny, czyli trochę umownie bo chyba nie będzie żadnych oznaczeń, no ok, zastanawiam się nad oznaczeniem plutonu na dupce. Pewnie serducho, bo jest na kalce flyhowka a nie mam pojęcia gdzie schowałem kalki z gniotka rpmu (gniotka w porównaniu z FH) OGŁOSZENIE PARAFIALNE Jeśli jakimś cudem zajrzałby tu ktoś kto ma model Flyhawka z nitowaną wieżą i chciałby się pozbyć oznaczeń dla amerykańskiego malowania (serducho na dupie i wieży i numerek 5) to na pewno się jakoś dogadamy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 20 Marca 2021 Share Napisano 20 Marca 2021 Spoko, podaj na priv adres do wysyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 21 Marca 2021 Autor Share Napisano 21 Marca 2021 Jeszcze jedno pytanko, są gdzieś opisy do schematów malowania proponowanych przez Flyhawka? Chyba jedyny minus ich zestawu. Do rzeczy jednak, intryguje mnie wóz z numerem 3259 (niebieskie serducho na dupie). Znalazłem w schowku kalki black liona dla polskich pojazdów. Tam również jest to oznaczenie. Ktoś kojarzy fotkę tego wozu? Czy to rzeczywiście nasz wózek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 6 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Troszkę się czołgutek poobijał. Jak zwykle zatraciłem umiar. Kolejny krok. Wieża i układ jezdny dostały punktowego łośka. Dołożyłem łopatkę i przymocowałem łańcuszek na swoje miejsce. Pojawił się też zarys podstawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 11 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2021 Kolejny etap styrania. Na bogato. Jak już wyszarpałem spod sterty gratów karton z chemią to nie mogłem się powstrzymać Dorzucę jeszcze jakieś plamki oleju tu i ówdzie oraz przypudruje pigmentami pod kolor podstawki. Zostaje jeszcze chłopek do pomazania. I do szafki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 19 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2021 Udało się skończyć praczołga. W końcu No prawie skończyć, pooglądam go jeszcze kiedyś w dziennym świetle może coś wyjdzie do podmalowania. Ewentualnie jakieś świeże obcierki jedna czy dwie Dołożę też ludzika, mam zamiar pomalować hurtem kilka figurek pod kolejne modele, więc trochę to potrwa. Będzie ludzik, będzie galeria. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 19 Kwietnia 2021 Share Napisano 19 Kwietnia 2021 Bardzo ładny szkrabek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 20 Kwietnia 2021 Share Napisano 20 Kwietnia 2021 Oooo- zachwyca i model i praca modelarza! Gratuluję! Byle tak dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi