Rektor Napisano 31 Października 2019 Share Napisano 31 Października 2019 Położyłem równiutko i schludnie kalkomanię. Chcę uzyskać efekt odprysków farby i przetarcia ale zrobić to w sposób w miarę kontrolowany, coś jak chipping, ale na położonej już na modelu kalkomanii. Konkretniej jest to kalka wokół kabiny F-18 imitująca powierzchnię, po której stąpają piloci przy wsiadaniu i wysiadaniu z kokpitu. Łażą po tym technicy obsługi i na zdjęciach z realu jest tam niezły syf... Czym zmiękczyć kalkomanię po jej wyschnięciu i jak zacząć ścieranie oraz odpryskiwanie? Bilmodel 3, sol, wamod? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 31 Października 2019 Share Napisano 31 Października 2019 Nie słyszałem o technikach które w kontrolowany sposób niszczą kalkomanie. Można raczej użyć kalkomanie przedstawiające zniszczone oznaczenia, albo bawić się z maskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 31 Października 2019 Super Moderator Share Napisano 31 Października 2019 Można też na kalkomanie nanieść ślady eksploatacji, takie jak, otarcia, zabrudzenia i wiele innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 1 Listopada 2019 Share Napisano 1 Listopada 2019 No przecież delikatnie pędzelkiem lub tez gąbeczką robi się cziping tak samo na kalce jak i reszcie pojazdu .Tu technika jest taka sama.Chyba ,że coś extra na bazie lakieru do włosów lub specyfikach migowskich pod zdrapki.To wtedy należy te miejsca delikatnie obskrobać położoną na bazę kolor właściwy kalką potem delikatnie jak wyżej pędzelek albo gąbeczka. Taka fajna rzecz pędzle gąbkowe dla gąbkujących modele w sklepie Szał dla plastyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 6 Listopada 2019 Autor Share Napisano 6 Listopada 2019 Witam Koleżanki i Kolegów. Dziękuję za wpisy. Co zrobiłem ze swoim F-18? Potraktowałem kalkę SOLem. Jak zmiękła - dosyć szybko - zacząłem ją delikatnie naruszać pilniczkiem. Potem znowu pędzelkiem nanosiłem SOLa i znowu pilnik w ruch. Uzyskałem serię dosyć udanych zadrapań oraz uszkodzeń i generalnie polecam metodę do niezbyt agresywnego niszczenia Wygląda to w sumie obiecująco do prac nad przyszłymi projektami. Następnego eFa potraktuję mądrzejszym podkładem i zastosuję chipping na porządnym gruncie. To naprawdę podstawa Testowałem już Tamiyę i oczywiście surfacery Gunze i to jest to. Kończąc, da się położoną kalkę (rok temu) pobudzić solem i ją mechanicznie "ponaruszać" . Sprawdził Rektor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi