Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam zamiar udać się do slepu, ale mam jeden problem- nie wiem jaki wybrać samolot. Na początku myślałem o Supermarine spitfire, ale wolę sie zapytać ekspertów. I jeszcze kilka pytań:

-Co muszę jeszcze kupić, aby samolot jakoś wyglądał?

-Jak się brudzi samolot np. przy rurach wydechowych?

-Cos słyszałem o podziale blach, czy cos takiego? Jak się to robi?

Czy o czyms zapomniałem? Jeśli tak , o czym ?

Napisano
Witam

Mam zamiar udać się do slepu, ale mam jeden problem- nie wiem jaki wybrać samolot. Na początku myślałem o Supermarine spitfire, ale wolę sie zapytać ekspertów. I jeszcze kilka pytań:

-Co muszę jeszcze kupić, aby samolot jakoś wyglądał?

-Jak się brudzi samolot np. przy rurach wydechowych?

-Cos słyszałem o podziale blach, czy cos takiego? Jak się to robi?

Czy o czyms zapomniałem? Jeśli tak , o czym ?

Na razie może skup się na złożeniu modelu. Najlepiej wybierz coś małego z revella albo Italieri jak na pierwszy raz. Potem po obeznaniu z instrukcją dokupujesz najbardziej niezbędne farby (kolor kokpitu i kamo i czarną farbę) klej, jakiś pilniczek nożyk, pędzel, papier ścierny, i zaczynasz zabawę... brudzing i linie podziału blach zostaw sobie na później...

Napisano

Witam, potrzebne Ci są: farby, nóż, papier ścierny, pędzelek, klej, folia maskująca , jakieś szpikulce, z podstaw to tyle.

Pierw. się zastanów jaką epokę zamierasz kleić, przed II WŚ, w czasie II WŚ, czy może po II WŚ następnie wybierz sobie skale 1:48, 1:144, 1:72

Później firmę ja preferuje (Academy, Italeri, Revell) nie drogie modele a dobre. Linie podziału blach są wklęsłe albo wypukłe, staraj się kupować modele z wklęsłymi liniami.

Resztę informacji wypiszą Ci profesjonaliści

Pozdrawiam Grzegorz

Napisano

No ok, ale jak się robi ten brudzing?

PS. Mam zamiar wszystkie modele kupywać w skali 1:72

PS1. Interesuje mnie IIwojna światowa

Napisano

Są specjalne pastele, proszki, preparaty do tego. I przede wszystkim techniki..

1:72

II wś :super:

Napisano

Bo z kolegą grałem przez wakacje w "Dogfighter" Airfix'a i postanowiliśmy że zbierzemy cała taką armię:D

Napisano
Tak, jak juz Ci koledzy podpowiedzieli, przy pierwszym modelu nie zawracaj sobie glowy brudzeniem, sladami eksploatacji i tym podobnymi sprawami. Skup sie najpierw na nauce obrobki tworzywa, czystego sklejania i dokladnego malowania. Na "eksploatowanie" modeli przyjdzie jeszcze czas.

Ps. Watek nadaje sie raczej do innego dzialu, wiec zostaje przeniesiony.

Napisano

A tak sie jeszcze spytam, modele lepiej jest robić z podwoziem, czy też bez? Bo mi się wydaje, że samolot bez podwozia, to jak facet bez j**. :P

Napisano

A jak rozpoczynasz przygodę z plastikiem polecam magazyn plastikowy HIT

jest 12 odcinków każdy odcinek to 2 filmy na youtube
Napisano
Witam, potrzebne Ci są: farby, nóż, papier ścierny, pędzelek, klej, folia maskująca , jakieś szpikulce, z podstaw to tyle.

Pierw. się zastanów jaką epokę zamierasz kleić, przed II WŚ, w czasie II WŚ, czy może po II WŚ następnie wybierz sobie skale 1:48, 1:144, 1:72

Później firmę ja preferuje (Academy, Italeri, Revell) nie drogie modele a dobre. Linie podziału blach są wklęsłe albo wypukłe, staraj się kupować modele z wklęsłymi liniami.

Resztę informacji wypiszą Ci profesjonaliści

Pozdrawiam Grzegorz

przydała by się również jakaś szpachla chyba..

Napisano
A jak rozpoczynasz przygodę z plastikiem polecam magazyn plastikowy HIT
jest 12 odcinków każdy odcinek to 2 filmy na youtube

Ale super program w sam raz dla początkujących. Wielkie dzięki

Napisano

Mam jeszcze jedno pytanie- Czy wystarczy mi 1 klej, np. Humbrola? A ma ktoś farbki Humbrola?? Dobre są? A co do pędzli to jeden duży, jeden średni i jeden mały popwinny wystarczyć?

Napisano

Moim zdaniem, tak. Zakladam ,ze wybierzesz sobie np. Spitfire'a czy inny mysliwiec z II lub I wojny.

No chyba, ze wezmiesz sobie na poczatek np. Tu-95 1:72.

Napisano

Marcus-9

A jak zrobić, żeby takie drzwiczki sie otwierały i zamykały? tak jak na fotce?

Można samemu zrobić zawiasy z cienkiego drucika. Tylko po co mają się zamykać i otwierać ? Tak samo po co mają się kręcic śmigła, kółka itp...

Nie rozumiem wciąż tego "odruchu" ludzi oglądających modele, którzy koniecznie chcą sprawdzić palcem czy śmigło sie kręci .

Napisano

A z czego wy robicie trawę? Wiem, że tego tu pewnie mnóstwo, ale nie mogę znależć. Mam zamiar na początku skleić model, ustawić go na trawie, na ładnym tle i pstryknąć fotke na pamiątkę. A potem bawić się samolotem. Zamierzam też wszystkie samoloty ustawiać na trawie, a czołgi w piachu. Jak myślicie, dobrze jest zrobić sobie taki albumik?

Napisano

Trawę, można bez problemu kupić w sklepie modelarskim... Jest ona sprzedawana w formie tzw. ''Maty'' Wystarczy jedynie wyciąć nożyczkami, odpowiedniej wielkości fragment, i przykleić go do podstawki.

Natomiast, jeżeli z jakiś przyczyn nie możesz sie w takie coś zaopatrzyć. To pozostają chałupnicze metody.... Na przykład myjki do szorowania naczyń- po delikatnym poszarpaniu, pomalowani, i pobrudzeniu- od biedy sie nadają.

Napisano

Nie jestem ekspertem lotnictwa ale na początek fajne są samoloty w 1/72 Hobby Bossa (cena ok 20zł) Dobra jakość i prosty montaż na początek. Modele większości samolotow 2 wojny światowej, budowałem kiedyś Me 109 G2 to sklejało się wyśmienicie:

Tutaj proszę link:

KLIKNIJ TU

Polecam właśnie tego Messera...