mirage3 Napisano 30 Grudnia 2025 Share Napisano 30 Grudnia 2025 (edytowane) 5 godzin temu, _OldMan_ napisał: Nie ma takiej godziny. I tak i nie Poprawnie powinno być 00:00 ale w mowie potocznej jak i zdaje się u wojaków 24:00 oznacza koniec doby. Ważne, że się rozumiemy Edytowane 30 Grudnia 2025 przez mirage3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 30 Grudnia 2025 Share Napisano 30 Grudnia 2025 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 30 Grudnia 2025 Share Napisano 30 Grudnia 2025 (edytowane) 14 godzin temu, MarCorp napisał: Najwyraźniej IBG uznało że korzystniej dla nich jest jak nie będą modeli przekazywać u Kamila w sumie to bym nawet był ciekaw tych kalkulacji, o których piszesz, skoro bez wątpienia owa decyzja była nimi podparta. A tak na serio, to nimb powagi, który próbujesz zbudować wokół rzeczonego zajścia akurat zupełnie nie pasuje do faktów. Przy czym o tych ostatnich to możemy sobie pogadać telefonem, a nie na forum. Tymczasem wracając jednak do głównego tematu tego wątku, garść akcesoriów i dodatków z Dead Design do siedemdwójkowego Ki-43 z A@!a Hobby Edytowane 30 Grudnia 2025 przez KFS-miniatures Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 A-model planuje wznowić ANy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 A czy sa dostepne lub byly kalki do polskich an-26 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 W dniu 30.12.2025 o 01:34, martinello napisał: Zglaszano problemy z dopasowaniem, a MarCo przedstawił możliwe rozwiązania włącznie z wyskrobywaniem plastiku z centropłata. Wiesz co, tylko sprostujmy jedną rzecz: na pewno modele IBG mają bardzo mały margines na błędy i nie wybaczają pośpiechu (za to cierpliwość nagradzają detalami). No i moje "wyskrobywanie plastiku" to nie było pokazanie jak naprawić błąd z dopasowaniem modelu, tylko jak naprawić błąd modelarza, który pośpiesznie lub niezbyt dokładnie poskłada części. Pokazywałem jak wyjść z problemu który się samemu stworzyło, a nie z problemu który ma model. Wiem, bo sam też tak na początku zrobiłem. Przy czym uważam że problem drobny, trzeba po prostu pasować przed sklejeniem. Nie wiem czy w przyszłych modelach będzie lepiej - jak na razie nie doświadczyłem pułapek przy Storchu, z jednej strony jedna jaskółka wiosny nie czyni, z drugiej - to model w innej filozofii a kolejne tez tak są tworzone. Pożyjemy, ocenicie sami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 Godzinę temu, MarCorp napisał: jak na razie nie doświadczyłem pułapek przy Storchu ..oczywiście miałeś na myśli Czaplę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 Godzinę temu, MarCorp napisał: Pokazywałem jak wyjść z problemu który się samemu stworzyło, a nie z problemu który ma model. Nadal pozostaję przy moim zdaniu, że wiele rzeczy można było zrobić lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufe Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 1 godzinę temu, martinello napisał: Nadal pozostaję przy moim zdaniu, że wiele rzeczy można było zrobić lepiej. To tak jak z prawdziwym Spitfire. Zamiast produkować seryjnie niedoskonałą wersję uzbrojoną tylko w km-y można było czekać na opracowanie wersji uzbrojonej w działka. Tylko, że wtedy zwycięzca Bitwy o Anglię mógłby być inny. IBG mogło produkować kolejne prototypy modelu, udoskonalać i robić nowe formy n-razy aż wszyscy będą w pełni zadowoleni. Tylko, że wtedy wszyscy już dawno zakupiliby wszystkie wersje Spitfire, które w ekspresowym tempie wydałby Eduard mając gdzieś niedoskonałości modelu, za to mając konkretny zysk ze sprzedaży. I perspektywę dalszego zarobku poprzez sprzedaż zestawów korygujących te niedoskonałości 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 25 minut temu, Rufe napisał: To tak jak z prawdziwym Spitfire. Zamiast produkować seryjnie niedoskonałą wersję uzbrojoną tylko w km-y można było czekać na opracowanie wersji uzbrojonej w działka. Tylko, że wtedy zwycięzca Bitwy o Anglię mógłby być inny. IBG mogło produkować kolejne prototypy modelu, udoskonalać i robić nowe formy n-razy aż wszyscy będą w pełni zadowoleni. Tylko, że wtedy wszyscy już dawno zakupiliby wszystkie wersje Spitfire, które w ekspresowym tempie wydałby Eduard mając gdzieś niedoskonałości modelu, za to mając konkretny zysk ze sprzedaży. I perspektywę dalszego zarobku poprzez sprzedaż zestawów korygujących te niedoskonałości Zabawne, właśnie potwierdziłeś, że martinello ma rację, czyli można było zrobić lepiej, ale nie było czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 5 godzin temu, mysiek13 napisał: A czy sa dostepne lub byly kalki do polskich an-26 ? https://www.mojehobby.pl/products/Antonov-An-26-Dry-Water-Decal-Sheet.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 (edytowane) 47 minut temu, TM48 napisał: Zabawne, właśnie potwierdziłeś, że martinello ma rację, czyli można było zrobić lepiej, ale nie było czasu. Nie wiem co tam takiego zabawnego. Oczywiście, że wszystko zawsze można zrobić lepiej, szczególnie mając nieskończoność czasu. I wehikuł tegoż. Nikt też nigdy nie twierdził, że jest to model idealny. Sam o tym wiele razy pisałem (że nie jest dla początkujących, że nie da się go sklejać z zamkniętymi oczami, że potrzebna jest uwaga, o czym nawet Marek powyżej pisał). I w sumie powiem, że nikt nie ma świadomości wszystkich "nieidealności" jak twórcy tego modelu. Filozoficznie powiem, że nie da się zrobić modelu idealnego. Nie da się pogodzić tego, że część modelarzy wolałaby proste-szybkie, niemal snap-fity, po to żeby mieć fun z psikania farbą, a część chce modele z absolutnie pełnym detalem w plastiku (i jeśli brakuje jakiejś dźwigienki, to jest koniec świata). Nikt nigdy nie zrobił modelu, który by to pogodził. Być może w przyszłości druk 3D pozwoli na takie rzeczy, ale tak jak pisałem już wielokrotnie, ten model powstał według koncepcji sprzed rewolucji 3D, choć i tak jak widać jej elementy dość mocno wchodzą do zestawu i pozwalają zaadresować pewne "nieidealności" tych zestawów (jak np. duża liczba elementów w kokpicie). Balans tego modelu jest przesunięty w stronę super-detalu. Zapewne zadowoli tych, którzy czytają na Britmodellerze wątki porównujące szerokość fotela w różnych modelach Spitfire. Z drugiej strony nie przesadzajmy - nie ma żadnych większych problemów przy sklejaniu tego modelu, jeśli robi się to z uwagą, pasowaniem przed klejeniem i przestrzega kroków w instrukcji. Ale tak, z zamkniętymi oczami lub w jeden weekend się tego modelu nie sklei. Powiem też tak - pewne "nieidealności" tego modelu mnie męczyły, ale ostatnio chciałem sobie do towarzystwa (do Black Boxa Vb) kupić model Whirlwinda i Typhoona. I jak zobaczyłem jak wyglądają modele tych samolotów w 1/72, to hmmm... Spitfire IBG jednak jest mega I od razu odpowiem zdziwionym - w miarę małe dzieci mam, Sylwestry nie dla mnie. Michał Edytowane 31 Grudnia 2025 przez Skawinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufe Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 31 minut temu, TM48 napisał: Zabawne, właśnie potwierdziłeś, że martinello ma rację, czyli można było zrobić lepiej, ale nie było czasu. Nie to miałem na myśli. Raczej chodziło mi o to żadn firma produkująca modele nie ma zwyczaju wypuszczać prototypowej serii modelu, a następnie produkować nowe formy zgodnie z opiniami modelarzy, bo byłoby to totalnie nieopłacalne (chyba, że modelarze byliby skłonni zapłacić dwa razy więcej za model - raczej wątpię). Gdy formy są gotowe, to nie ma odwrotu - trzeba model produkować - nawet jeśli nie czuje się na plecach oddechu konkurencji (myślę, że w przypadku Mk. I presji czasu nie było). Natomiast jestem skłonny zgodzić się z tym IBG przyspiesza z wydaniem Mk. V, aby zdążyć przed Eduardem (oczywiście nikt tego oficjalnie nie przyzna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 25 minut temu, Rufe napisał: żadn firma produkująca modele nie ma zwyczaju wypuszczać prototypowej serii modelu, a następnie produkować nowe formy zgodnie z opiniami modelarzy ..ale czy jesteś pewien tej tezy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 19 minut temu, Skawinski napisał: Nie wiem co tam takiego zabawnego. To, że jak się ma inne zdanie to trzeba dobrać argument. 22 minuty temu, Skawinski napisał: Filozoficznie powiem, że nie da się zrobić modelu idealnego. No właśnie, to po co ta dyskusja? Dla martinnelo nie jest idealny i nie będzie, nawet z dobranymi argumentami. To jest jego subiektywne zdanie. Nie napisał, że nie da się skleić tylko, że jest relatywnie ciężej. Może tak uważać? Z modelami jest jak z fizyką kwantową, wszystko zależy od punktu odniesienia, a tym punktem jest modelarz oceniający uproszczenia wynikające ze skali. A, że uproszczenia można traktować na wiele sposobów, to i zdań jest wiele. Ma pan wizję kosztem fonii jak mawiał mój ulubiony serwisant RTV za czasów komuny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 (edytowane) Tu jeszcze dochodzi jedna rzecz w przypadku IBG - formy robią w stali, a to są bardzo-wielocyfrowe sumy. I jak forma jest zahartowana, to koniec - wprowadzanie zmian jest bardzo ryzykowne, bo jak forma pęknie, to trzeba będzie kolejne bardzo-wielocyfrowe sumy wydać. 29 minut temu, Rufe napisał: Natomiast jestem skłonny zgodzić się z tym IBG przyspiesza z wydaniem Mk. V, aby zdążyć przed Eduardem (oczywiście nikt tego oficjalnie nie przyzna). Podam argument, który mimo wszystko może Cię przekonać, że Mk V był planowany od początku i IBG idzie zgodnie z planem. Otóż da się łatwo zauważyć, że IBG zazwyczaj zaczyna daną rodzinę od wydawania dwóch bardzo różnych zestawów o wysokim potencjale z danej rodziny, a nie idzie chronologicznie - tak było w przypadku Fw 190D (w pierwszym rzucie D-9 i D-15) i IARa (IAR.80 i IAR.81C). Oczywiście dwóch Black Boxów nie było sensu naraz wydawać, no i dolicz ogrom czasu potrzebnego na wydanie czegoś takiego. Mk I/II z 1940 i Mk Vb z Europy Północnozachodniej od samego początku były w planach na początek wydawania. Druga sprawa - tak jak pisałem na Britmodellerze przygotowanie wszystkiego do Black Boxa to proces trwający 9-12 miesięcy, bo związany też w wizytami w archiwach, pozyskiwaniem zdjęć, korespondencją ze specjalistami w danych dziedzinach. No i składaniem tego wszystkiego "do kupy", rysowaniem (ogromnych) arkuszy kalkomanii i z napisami eksploatacyjnymi i głównymi oznaczeniami. Tego się nie da przyspieszyć, jeśli "każda dźwigienka" ma być poprawnie. A przynajmniej ja nie umiem. Jak wyjdzie Black Box to proponuję spojrzeć na arkusz kalkomanii z napisami eksploatacyjnymi, uwzględniający różnice miedzy wszystkimi trzema fabrykami, zobaczyć, czy gdziekolwiek można znaleźć do tego gotowce i następnie zastanowić się, ile zrekonstruowanie tego mogło zająć czasu. Obawiam się, że IBG nie ma wyjścia i musi iść według swojego planu. 2 minuty temu, TM48 napisał: No właśnie, to po co ta dyskusja? Dla martinnelo nie jest idealny i nie będzie, nawet z dobranymi argumentami. To jest jego subiektywne zdanie. Nie napisał, że nie da się skleić tylko, że jest relatywnie ciężej. Może tak uważać? Z modelami jest jak z fizyką kwantową, wszystko zależy od punktu odniesienia, a tym punktem jest modelarz oceniający uproszczenia wynikające ze skali. A, że uproszczenia można traktować na wiele sposobów, to i zdań jest wiele. Ma pan wizję kosztem fonii jak mawiał mój ulubiony serwisant RTV za czasów komuny. No przecież wszyscy zgadzamy się ze sobą, a piszemy z nudów, czyż nie? Nikt tu przecież Martinello nie odbierał prawa do swojego zdania (i preferencji) i nikt go nawet nie podważał. Michał Edytowane 31 Grudnia 2025 przez Skawinski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufe Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 12 minut temu, KFS-miniatures napisał: ..ale czy jesteś pewien tej tezy? Pewnym można być jedynie śmierci. Chętnie skoryguję swojà opinię, jeśli podasz odpowiednie przykłady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufe Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 24 minuty temu, Skawinski napisał: Tu jeszcze dochodzi jedna rzecz w przypadku IBG - formy robią w stali, a to są bardzo-wielocyfrowe sumy. O tym właśnie pisałem. Forma gotowa - nie ma odwrotu. Trzeba model produkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufe Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 33 minuty temu, Skawinski napisał: Mk V był planowany od początku Nie mam co do tego wątpliwości. Natomiast odnoszę wrażenie, że IBG przyspiesza wydawanie kolejnych Mk.V czując presję Eduarda. Dotychczas na kolejne wersje danego modelu trzeba było czekać przynajmniej kilka miesięcy. Zresztą takie przyspieszenie mnie cieszy - fajnie, że wszystkie wersje będą szybko dostępne. Osobiście czuję się nieco zawiedziony, że IBG nie wydało jeszcze PZL-24E - tylko tej wersji brakuje (tak trudno opracować jednà niewielką ramkę? A może tu brakuje presji ze strony konkurencji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 49 minut temu, Rufe napisał: Pewnym można być jedynie śmierci. Chętnie skoryguję swojà opinię, jeśli podasz odpowiednie przykłady. ale pytasz o przykłady firm, które poprawiają wydane modele i wysyłają nabywcom pierwotnych edycji korekty, czy tych, którzy poprawiają, ale nic nie robią, czy może takie marki, które poprawiają wypraski nic nie mówiąc, a robiąc jedynie niespodzianki nabywcom kolejnych (i posiadaczom wcześniejszych edycji)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 1 minutę temu, KFS-miniatures napisał: ale pytasz o przykłady firm, które poprawiają wydane modele i wysyłają nabywcom pierwotnych edycji korekty, czy tych, którzy poprawiają, ale nic nie robią, czy może takie marki, które poprawiają wypraski nic nie mówiąc, a robiąc jedynie niespodzianki nabywcom kolejnych (i posiadaczom wcześniejszych edycji)? Jest jeszcze jedna opcja - wydajemy model 1.0: https://www.scalemates.com/kits/eduard-8268-bf-109g-6--257341 a gdy sytuacja staje się nieprzyjemna - 2.0: https://www.scalemates.com/kits/eduard-82111-bf-109g-6-late-series--945346 A kto kupił 1.0 zamiast kręcić awantury w necie, ten trąba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufe Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 7 minut temu, KFS-miniatures napisał: ale pytasz o przykłady firm, które poprawiają wydane modele i wysyłają nabywcom pierwotnych edycji korekty, czy tych, którzy poprawiają, ale nic nie robią, czy może takie marki, które poprawiają wypraski nic nie mówiąc, a robiąc jedynie niespodzianki nabywcom kolejnych (i posiadaczom wcześniejszych edycji)? Nie, Miałem na myśli o przykłady firm, które projektują model i robią formę, wydają serię pilotażową, zbierają opinie modelarzy, następnie przeprojektowują model, wyrzucają formy na złom i robią nowe według zmienionego projektu i dopiero rozoczynajà produkcję seryjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 To znasz pewnie dziesiątki takich firm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rufe Napisano 31 Grudnia 2025 Share Napisano 31 Grudnia 2025 14 minut temu, India napisał: To znasz pewnie dziesiątki takich firm... Ja nie znam przykładu żadnej takiej firmy. Przecież to kolega KFS pytał mnie, czy jestem pewny, że takich firm nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano wczoraj o 01:03 Share Napisano wczoraj o 01:03 Godzinę temu, Rufe napisał: Ja nie znam przykładu żadnej takiej firmy. Ale to nie znaczy, ze takich nie ma, choć postanowiłeś się w tej kwestii wypowiadać dość kategorycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi