Skocz do zawartości

Zero 1/48

jacek

Rekomendowane odpowiedzi

Ośmielony brakiem mocno negatywnych komenatarzy postanowiłem pokazać resztę swoich wypocin na tym zacnym forum.

Proszę śmiało wytykajcie wszystkie byki. Bez tej wiedzy nie zrobię kroku dalej.

Reszta w innych galeriach.

IMG_5401.JPG

IMG_5402.JPG

IMG_5404.JPG

IMG_5405.JPG

Edytowane przez jacek

Technicznie to faktycznie oświetlenie jest deko średnie i niespecjalnie pozwala ocenić sam model, ale to Zero ma za dużo luf - bo aż sześć - może mieć góra 5  - jeżeli jest to A6M5c to ma jeden wkm nad silnikiem  i 2 w skrzydłach plus 2 działka w skrzydłach,  znaczy zaszpachlowujesz jeden km znad silnika.

W tym modelu luf jest pięć, ale wgłębienie na drugi KM w kadłubie jest puste tzn. nie ma tam lufy KM'u. Na zdjęciu tego tak nie widać i wydaję się, że są 2 KM'y w kadłubie. Tak z ciekawości sprawdziłem ten typ samolotu w wydaniach innych producentów i faktycznie jest tylko jeden port na karabin, a drugiego już nie ma. Wygląda na to, że muszę ten port zaszpachlować w swoim modelu, bo akurat robię go z zestawu Tamki.

Z tym szpachlowaniem portów na karabin to proponuję się wstrzymać trochę ?. Uzbrojenie w Zerówce się zmieniało, raz porty były takie same, innym razem jeden port był nieco większy od drugiego, czasem znów jeden był pusty (tak jak w tym przypadku) ale porty były dwa, taki japoński dual chanel ? 

Edytowane przez arhtus

Arthus ma rację po prostu zamieniano 2 karabiny  z tego co pamiętam kalibru 7,7 mm na jeden kalibru 13,2mm jako bardziej skuteczny typ uzbrojenia i musieli zrekompesowac mase nowego karabinu i amunicji na podobnym poziomie zeby nie stracic na zasiegu i zwrotnosci. Nawet chyba zadnych zaslepek otworu karabinu nie dawali tak wiec w kabinie musial byc przeciag.

Edytowane przez Adamo722

17 godzin temu, WujekAlice napisał:

"Port na karabin" :D  to tak trochę po informatycznemu :D

Jakby nie patrzeć z zawodu jestem Technik Informatyk ?.

16 godzin temu, WujekAlice napisał:

Na kadłubie zaślepki były, na osłonie silnika zostawiali dziurę.

I dlatego właśnie zaszpachluję tylko otwór w kadłubie, osłony nie będę ruszał, a model i tak jest klejony prosto z pudła bez stresu. 

W dniu 10.12.2019 o 18:56, WujekAlice napisał:

Technicznie to faktycznie oświetlenie jest deko średnie i niespecjalnie pozwala ocenić sam model, ale to Zero ma za dużo luf - bo aż sześć - może mieć góra 5  - jeżeli jest to A6M5c to ma jeden wkm nad silnikiem  i 2 w skrzydłach plus 2 działka w skrzydłach,  znaczy zaszpachlowujesz jeden km znad silnika.

Jeśli chodzi o oświetlenie bladego pojęcia nie mam jak to zrobic. Bardzo proszę o jakieś wskazówki tym bardziej że przymierzam się do wymiany lampy na biurku bo od tej mojej w końcu oślepne,

3 godziny temu, Lajtus napisał:

I dlatego właśnie zaszpachluję tylko otwór w kadłubie, osłony nie będę ruszał, a model i tak jest klejony prosto z pudła bez stresu. 

Ha, ha - a to nie takie proste, bo tam nie było przecież tłoczonych nowych  profili osłon silnika, tylko po prostu jakis robol wziął kawałek blachy i paroma nitami przymocował ją w miejscu wylotu lufy. Tak,że wypadałoby dorobić odpowiednią zaślepkę z plastiku - przynajnmiej w 1/48.

4 godziny temu, jacek napisał:

Jeśli chodzi o oświetlenie bladego pojęcia nie mam jak to zrobic.

Do zdjeć tylko i wyłącznie kup fotograficzne żarówki . I po problemie .

Pozdrawiam Hello

20 godzin temu, WujekAlice napisał:

Ha, ha - a to nie takie proste, bo tam nie było przecież tłoczonych nowych  profili osłon silnika, tylko po prostu jakis robol wziął kawałek blachy i paroma nitami przymocował ją w miejscu wylotu lufy. Tak,że wypadałoby dorobić odpowiednią zaślepkę z plastiku - przynajnmiej w 1/48.

Mam kawałek cienkiego hipsu więc może uda się dorobić coś.