zegeye Napisano 27 Grudnia 2019 Share Napisano 27 Grudnia 2019 Stare Academy...leżało na półce wraz z kompletem dodatków Airesa.... tak wiem że jest Tamiya.... ale miałem to wszystko u siebie i stwierdziłem że poskładam. Mam jeszcze na półce starą Hasegawę z dodatkami.... też poskładam w swoim czasie W modelu udało mi się upchać: – żywiczne wnętrze kabiny (Aires) – żywiczne wnęki podwozia (Aires) – żywiczne osłony podwozia (Aires) – żywiczny silnik (Aires) – żywiczne karabiny w skrzydłach (Quickboost) – żywiczne śmigło Quickboost – osłona silnika z modelu Hasegawy – żywiczne bomby Pavla – bazooki z modelu Tamiya – wiatrochron Rob Taurus (vacu) – wnętrze otworu kółka ogonowego i dodatkowy zbiornik paliwa z modelu P-47 N SWORD-a – zeskraczowany wlot powietrza w osłonie silnika i parę innych drobiazgów. Jeśli kogoś interesuje to może zobaczyć wątek z budowy tu: https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235040331-p-47d-academy-172/ Model przedstawia samolot z 318 grupy myśliwskiej, 19 dywizjonu. Saipan 1944 rok. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 28 Grudnia 2019 Share Napisano 28 Grudnia 2019 Pamiętam ten model.Tobie udało się wycisnąć z niego b.dużo. Piękne żelazko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 28 Grudnia 2019 Share Napisano 28 Grudnia 2019 (edytowane) Ładna rzecz... chociaż w przeciwieństwie do innych modeli się zapytam - a nie powinien być bardziej wyszmelcowany? wiem, że to w moim wydaniu zabrzmiało co najnmniej dziwnie. Ale wczoraj oglądałem film dokumentalny o 65 Grupie Myśliwskiej, która stacjonowała na wiosnę 1944 roku na Korsyce - wygląd ich P47 to mokry sen fana brudzingu - wszystko okidane brązowym pyłem, pełno rys, otarć, łat - a malowanie - każdy samolot inaczej - no przesadzam, ale w jednej jednostce Razobacki i Bubbletopy, a same Razorbacki malowanie - albo normalny kamuflaż, albo aluminium - a to widziałem pierwszy raz. I nie sądzę, że warunki na Saipanie były lepsze niż na Korsyce i samoloty wyglądały lepiej. Edytowane 28 Grudnia 2019 przez WujekAlice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 28 Grudnia 2019 Share Napisano 28 Grudnia 2019 no cóż - dawno już nie popełniłem żadnego P-47 ale ci którzy mnie znają wiedzą że lubię sobie ulepić dzbanuszki w 72 od czasu do czasu - podoba mi sie Twoja praca i dość rzadkie malowanie; jedno czego mi brakuje to nitowanie, włożone waloryzacje na pewno są wartością dodaną do modelu - choć na zdjęciach tego nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 28 Grudnia 2019 Share Napisano 28 Grudnia 2019 12 godzin temu, WujekAlice napisał: a to widziałem pierwszy raz. Nie będzie on ostatni :). Cytat I nie sądzę, że... Jeżeli chodzi o realistyczne przedstawienie samolotu modelem, to nie jest to dobra droga. Nie na 'sądzeniu' warto się opierać i nie trzeba szukać na morzu Śródziemnym wzorców dla Saipanu. 318th jest jedną z lepiej obfotografowanych grup Thunderboltów w różnym okresie, a i kilka zdjęć Bouncin Bette się znajdzie. Szanuję entuzjazm. Niekoniecznie jednak wystarczy, jeżeli chodzi o realistyczne przedstawienie samolotu modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 29 Grudnia 2019 Share Napisano 29 Grudnia 2019 (edytowane) No jeżeli tak mówisz to pewnie wiesz i znasz. A jeśli oparte też na dokumentacji - to tym bardziej. Edytowane 29 Grudnia 2019 przez WujekAlice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi