Skocz do zawartości

T-55 Polish Prod. - MiniArt 37068 (oraz Type 59 Hobbybos, T-54B, T-55AM i T-55AM2B Takom)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Widoczny zaspawany otwór po wentylatorze na wieży co jest charakterystyczne dla T-54. Czołg w muzeum jest modyfikacją T-54 do wersji T-55U. Wieża i kadłub nie posiadał wykładziny antyradiacyjnej we wnętrzu pojazdu, stanowiącej seryjne wyposażenie T-55A.   

Edytowane przez robertmodelarz
Napisano (edytowane)
18 godzin temu, bigmodel napisał:

Marcin, odpuść to sobie, nasze T-54/T-55U miały inne siatki ( te większe ), one miały po dwa kwadratowe otwory po środku.

Wewnętrzne strony klap zamykających wloty powietrza też inaczej wyglądały. One wyglądały identycznie jak w  naszych T-55

Poszukaj zdjęć T-55U z MWP w Warszawie. Na nim zobaczysz jak to wyglądało. 

Takie siatki jak te -> https://www.mojehobby.pl/products/Grilles-for-Russian-Tank-T-55A-also-for-T-55-ENIGMA-35-G29.html

Mam kupić 3 zestawy do t-54, T-55 i Meriwy ?  (EDIT - do T-55 Miniartu nie muszę, dali takie w zestawie)

Robertmodelarz -> wielkie dzięki za fotki

Edytowane przez martinello
uzupełnienie
Napisano
5 godzin temu, martinello napisał:

Takie siatki jak te -> https://www.mojehobby.pl/products/Grilles-for-Russian-Tank-T-55A-also-for-T-55-ENIGMA-35-G29.html

Mam kupić 3 zestawy do t-54, T-55 i Meriwy ?  (EDIT - do T-55 Miniartu nie muszę, dali takie w zestawie)

Akurat siatki są ok, takie jak powinny być. 

Tylko jedna drobna uwaga, te siatki są dedykowane do modelu Tamiyi. Pytanie czy będą pasować do T-55 z Takoma.

Bo do 55-tki z Miniartu na pewno nie będą pasować. 

Napisano (edytowane)

Dzisiejszy spacer na forty Czerniakowskie do Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej. T-55 U o numerze taktycznym 8315. Eksponat na chodzie w pełni sprawny, miałem kilkukrotnie okazje być załogantem czołgu na rożnego rodzaju pokazach i festynach. Dzień pochmurny komórka stara- przepraszam za jakość zdjęć.

Napisano (edytowane)

Dzięki za zdjęcia. Przydadzą się.

Przy okazji chwila otrzeźwienia - kupiłem nienajlepszy model do "mojego" T-54B. Bardziej przydałby się Type-59 z Takoma... - przynajmniej w kwestii wieży. I stąd propozycja - gdyby ktoś chciał z Type 59 robić późny model z IR - to się chętnie wymienię częściami :) Mogę dodać irackie osłony na reflektory z modelu T-55 polish prod. Miniarta (ramka La) oraz kalki nie-polskie z tego modelu oraz wszystkie z T-54B Takoma.

Jak nikt nie będzie chętny na wymianę - trudno, poradzę sobie - tyle że będzie więcej pracy. A peryskopy wyciągnie się z jakiegoś brytyjczyka.

I standardowo pytanie laika - czy jakaś firma robi zapinki na skrzynie do T-54 oraz światła szlakowe ? - bo ciężko będzie to dorobić.

Edytowane przez martinello
aktualizacja
Napisano (edytowane)

Ze złotej biżuterii nasz polski Aber robi dużo towaru do T-55. Może coś z tego wybierzesz...Eduard już wycofał z produkcji  zestaw do T-55A 1/35 Big Ed o nr BIG3533, pozostaje jeszcze zestaw Eduarda T-55AM exterior 1/35 nr 35681, ale do modelu SKIF, jest  też zestaw Eduarda do modelu Tamiya 35554 tam też są zapinki.