Skocz do zawartości

T-55 Polish Prod. - MiniArt 37068 (oraz Type 59 Hobbybos, T-54B, T-55AM i T-55AM2B Takom)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
6 minut temu, OLO napisał:

Siatki z tymi prostokątnymi otworami to dopiero T-55 U, pozdrawiam OLO

Czyli T-54AM nie miały otworów w siatkach ?

Zresztą takie z tym zamieszanie, że po prostu zrobię zamknięte :)

Napisano (edytowane)

Słuszna uwaga, ja też zrobię w swoim zamknięte wloty powietrza. Odpada szukanie siatki bez małego kwadracika, tropienie prawidłowych pokryw (MR robi do wersji czeskich lub NRD, Eduard również ma takowe, Takom 2056 T-55 A ( 3-1 ) daje takie same. Jedyne znane mi prawidłowe dawał Armo-Jadar w swojej konwersji Merida do modelu T-55 Tamiyja.

Edytowane przez robertmodelarz
Napisano (edytowane)

Ciągle mam mętlik z wersjami...

Póki co trzymam się listy opublikowanej przez Jarekk'a:

T-54.jpg

Rozumiem, że siatki z otworami pojawiły się od T-54AM2 zwanym także T-55U ?

Opierając się na cząstkowej wiedzy i intuicji zakładam, że polskie czołgi wyglądały tak:

T-54A - jak Type 59 early -0 czyli standardowy ruski T-54A, ale z 2 reflektorami

T-54AM - j/w ale dodane 2 zbiorniki "L" - po jednym na obu błotnikach

T-54AM1 - dodany dodatkowy zbiornik na "L" na lewym błotniku (razem 3 zbiorniki "L") oraz beczka na 200 l z tyłu i zestaw do pokonywania przeszkód wodnych, w tym klapki na silnik,

T-55AM2 - wyposażenie zewnętrzne (patrz zbiorniki paliwa) doprowadzone do standardu T-55 - czyli klasyczne 3 zbiorniki na prawym błotniku i dwie beczki z tyłu.

Mam rację czy się mylę ?

Edytowane przez martinello
Napisano (edytowane)

Tak to by wyglądało. Napisałem do MWP, czy mają instrukcję-podręcznik do czołgu T-54. Do T-55AM (Merida) i do T-55A i T-55AD (dowódczy) mają. Może ta książka wyjaśni wszystkie wątpliwości. 

Napisano

Fajnie że się ze mną zgadzasz :)

Jeśli to co napisałem to prawda, to jedyny problem jest taki, że jakoś nie kojarzę fortki T-54AM z dwoma dodatkowymi zbiornikami (po jednym na każdym błotniku) i bez wyposażenia przeprawowego, tzn z płytą nadsilnikową bez klapek.

Napisano

Zgadza się  od AM wcześniejsze miały tylko klapy  wentylatora na końcu kadłuba , okazuje się że jest więcej czołgów niż polski Sherman pogmatwany przez Polaków  pozdrowiam OLO

Napisano
W dniu 2.03.2020 o 19:17, martinello napisał:

Ciągle mam mętlik z wersjami...

Rozumiem, że siatki z otworami pojawiły się od T-54AM2 zwanym także T-55U ?

Opierając się na cząstkowej wiedzy i intuicji zakładam, że polskie czołgi wyglądały tak:

T-54A - jak Type 59 early -0 czyli standardowy ruski T-54A, ale z 2 reflektorami

T-54AM - j/w ale dodane 2 zbiorniki "L" - po jednym na obu błotnikach

T-54AM1 - dodany dodatkowy zbiornik na "L" na lewym błotniku (razem 3 zbiorniki "L") oraz beczka na 200 l z tyłu i zestaw do pokonywania przeszkód wodnych, w tym klapki na silnik,

T-55AM2 - wyposażenie zewnętrzne (patrz zbiorniki paliwa) doprowadzone do standardu T-55 - czyli klasyczne 3 zbiorniki na prawym błotniku i dwie beczki z tyłu.

Mam rację czy się mylę ?

Nie wiem o jakieś siatki z otworami chodzi ale T-54AM2 i pozostałe to pełna unifikacja z czołgiem T-55A bez wykładziny antyradiacyjnej. Wymiana celowników dodanie celowników noktowizyjnych, instalacja układ ochrony przeciwatomowej, likwidacja wentylatora w stropie wieży, wymiana środki łączności wewnętrznej i zewnętrznej.

T-54A  zamontowane trzy zewnętrzne zbiorniki paliwa na prawym błotniku.

T-54AM układ zasilania paliwem powiększony o trzy zbiorniki zewnętrzne. Cztery na błotniku prawym i dwa na błotniku lewym. Dodanie beczki z paliwem na tylnej ścianie kadłuba, pomiędzy świecami dymnymi.

T-54AM-1 powymieniano wewnętrzne zbiorniki by uzyskać większy zapas amunicji. Silnik wyposażono w instalację dymotwórczą pozbywając się świec dymnych. Zamontowano uchwyty pozwalające na montaż dwóch beczek z paliwem.

T-54AM-2 układ paliwowy tak jak w T-54AM-1. W tej wersji była wymiana silnika i  armaty.

Tak to mniej więcej wyglądało z układem paliwowym.

Napisano
2 minuty temu, Pitt35 napisał:

Nie wiem o jakieś siatki z otworami chodzi ...

O takie -> https://www.mojehobby.pl/products/Grilles-for-Russian-Tank-T-55A-also-for-T-55-ENIGMA-35-G29.html

Zakładam, że siatki z otworami pojawiły się wtedy kiedy i klapy na wloty powietrza do chłodnic i wentylatora - a "otwory" to element zamku czy też blokady tychże klap. Wcześniej, np w T-54A były bez otworów.

Dzięki za uporządkowanie wiedzy. Jak rozumiem przedstawiona w instrukcji zestawu MR Modellbau konfiguracja opisana przeze mnie wyżej jako T-54AM w konfiguracji z po jednym dodatkowym zbiorniku w kształcie litery L na każdym błotniku (zamiast dwóch na lewym) to jakieś sci-fi lub wariant ściśle DDR-owski ?

Napisano
4 godziny temu, martinello napisał:

Dzięki za uporządkowanie wiedzy. Jak rozumiem przedstawiona w instrukcji zestawu MR Modellbau konfiguracja opisana przeze mnie wyżej jako T-54AM w konfiguracji z po jednym dodatkowym zbiorniku w kształcie litery L na każdym błotniku (zamiast dwóch na lewym) to jakieś sci-fi lub wariant ściśle DDR-owski ?

Chyba tak. Nigdzie o takiej polskiej wersji nie czytałem i nie widziałem żadnego zdjęcia w takiej konfiguracji.

• Super Moderator
Napisano
W dniu 2.03.2020 o 22:00, robertmodelarz napisał:

Tak to by wyglądało. Napisałem do MWP, czy mają instrukcję-podręcznik do czołgu T-54. Do T-55AM (Merida) i do T-55A i T-55AD (dowódczy) mają. Może ta książka wyjaśni wszystkie wątpliwości. 

instrukcja T-55.jpg

T-55A.jpg

A gdzieś w wersji PDF są dostępne?

Napisano (edytowane)

Fajnie, temat się rozrośnie. Szkoda tylko że Miniart jest (w mojej ocenie) źle zaprojektowany pod kątem sklejalności. Mam na mysli denerwujące drobiazgi - zbyt dużą ilość części, zbyt duże rozdrobnienie detali, ciężki do zachowania geometrii sposób klejenia elementów - np błotniki klejone na styk, czy utrudniający prace z gąsienicami sposób klejenia kół. Jeśli tamiyowe ""polycapsy" są jedną stroną medalu (ruchome koła, zawsze można je ściągnąć itp.) to rozwiązanie miniartu jest na drugim, niestety gorszym biegunie.

W najgorszym razie zrobię hybrydę - bryła z Takoma a drobiazgi z Miniartu.

Mimo wszystko #chcijto

P.s. strona miniartu - https://miniart-models.com/products/37090-t-55a-polish-production/

Edytowane przez martinello
Napisano
22 godziny temu, martinello napisał:

Zakładam, że siatki z otworami pojawiły się wtedy kiedy i klapy na wloty powietrza do chłodnic i wentylatora - a "otwory" to element zamku czy też blokady tychże klap. Wcześniej, np w T-54A były bez otworów.

Wersja T-54A  nie była przystosowana do pokonywania przeszkód wodnych.

Te otwory w siatka pojawiły się w wersji T-54AM. Od tej wersji było wykonywane fabryczne uszczelnienie do pokonywania przeszkód wodnych.

T-54AM bo.JPG

Napisano (edytowane)
W dniu 11.03.2020 o 11:19, Marcin Rogoza napisał:

A gdzieś w wersji PDF są dostępne?

Byłem umówiony z kustoszem Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej w sprawie książek: Instrukcje-obsługi czołgów T-54 i T-55 A oraz Merida. Niestety  przez epidemię koroowirusa muzeum zamknięto. Poformował mnie, że w/w pozycje mogą być w Centralnej Bibliotece Wojskowej. Jak skończy się panika, to się tam wybiorę. Co do pdf nie spotkałem się w z cyfrową wersją.

Miniart zapowiedział kolejną polską 55. Zamieścił na swojej stronie, szczegółowy rysunek tylej płyty nadsilnikowej czołgów naszej produkcji:

Napisano

Też to zauważyłem. Problem dla mnie jest jeden - czy taka sama płyta była w T-54AM / AM1 - zakłądam że tak, chyba że na zdjęciach wypatrzę jakieś różnice.

A co do Miniarta - następnym logicznym krokiem będzie Merida ?

Napisano (edytowane)

Płyta wg mnie była taka sama. Bumar nie bez trudu, opanował licencyjną produkcję T-54, potem gdy zakupiono prawa do produkcji T-55, postanowiono w celach oszczędnościowych nie wymieniać oprzyrządowania do produkcji tego elementu. Moim zdaniem, rozwiązanie to było lepsze (bardziej ergonomiczne) niż kształt płyty i włazów radzieckich czołgów. Zapewniało lepszy dostęp do silnika. Zaokrąglone rogi włazów teoretycznie zapobiegać miały zakleszczeniu, w przypadku trafienia czołgu.    

Napisano
2 godziny temu, martinello napisał:

Też to zauważyłem. Problem dla mnie jest jeden - czy taka sama płyta była w T-54AM / AM1 - zakłądam że tak, chyba że na zdjęciach wypatrzę jakieś różnice.

A co do Miniarta - następnym logicznym krokiem będzie Merida ?

Pokrywy od wersji AM były takie same, tylko wersja A miała inną.

Może wydadzą wersje Meridy i miło by było jak by wydali polską wersję T-54AM-1

Napisano (edytowane)

Myślę, że następy wypust T-55 Miniartu to będzie T-55AM2 Wołna. To naturale i zrozumiałe. Potem pewnie zaczną tłuc wozy pomocy technicznej. Na bazie T-55 nie zrobili jeszcze Tirana 5 z armatą 105 mm. Kolejne będą chinole Type 69 i może iracka Enigma.

Napisano

Część czołgów irackich jak i tych przerabianych na Tirany to były polskiej produkcji jak i chińskiej oraz kraju bratniego pozdrawiam OLO.

Napisano
W dniu 11.03.2020 o 20:48, robertmodelarz napisał:

Myślę, że następy wypust T-55 Miniartu to będzie T-55AM2 Wołna. To naturale i zrozumiałe. Potem pewnie zaczną tłuc wozy pomocy technicznej. Na bazie T-55 nie zrobili jeszcze Tirana 5 z armatą 105 mm. Kolejne będą chinole Type 69 i może iracka Enigma.

DSCF1319.JPG

Enigma-with-Type-59-other-view.jpg

Polish_WZT-2.jpg

Type_69-II_Iraq_2.jpg

WZT-1.jpg

Zupełnie zapomniałeś o mostach towarzyszących MT55  i BLG 67 i pokrewnych MTU  :mrgreen:  o takich:

https://pl.wikipedia.org/wiki/BLG-67

https://en.wikipedia.org/wiki/MT-55

https://pl.wikipedia.org/wiki/MTU-20#/media/Plik:MTU-20-latrun-2.jpg

Jedna jaskółka w postaci dragonowego M48 AVLB wiosny nie czyni. Pozdrawiam A.

Napisano

No chwila, Miniart ma miejsce dla jeszcze ze 30 modeli...

... modyfikacje (np. Irańska, Pakistańska, Egipska itd), wszystkie rozwojowe ruskie z pancerzami reaktywnymi, techniczne; trochę tego będzie. A nie wydali jeszcze np. T-54B late