lesio-69 Napisano 10 Stycznia 2020 Share Napisano 10 Stycznia 2020 Galeon -Żaglowy okręt wojenny lub statek handlowy, ce:bip:ący się wysoką, zwężającą się ku górze nadbudówką rufową oraz galionem – figurą na dziobie okrętu, z reguły uzasadniającą jego nazwę. Okres dominacji galeonów przypadał na XVI–XVII w., choć funkcjonowały jeszcze w XVIII w. BUDOWA Galeony były jednostkami zazwyczaj 3-masztowymi, z żaglami rejowymi na fokmaszcie i grotmaszcie oraz pod bukszprytem, oraz żaglem łacińskim na bezanmaszcie. Zdarzały się też galeony 4 masztowe ( czwarty masz miał ożaglowanie łacińskie i nazywał się bonaventura). Uzbrojenie składało się od kilkunastu (galeony małe i handlowe) do ponad setki dział różnych wagomiarów i kalibrów, najczęściej niewielkich. DANE TECHNICZNE długość całk. – 30-55 m szerokość – 7-14 m zanurzenie - 5 m tonaż - 100 -700 ( największe do 2300) ton HISTORIA Nazwa „galeon” pojawiła się już w XII wieku. Odnosiła się wtedy do niewielkiej galery wykorzystywanej do zadań rozpoznawczo-patrolowych w dużych flotach wojennych. Pomijając problemy natury terminologicznej (w przeszłości jedna i ta sama kategoria statków mogła być różnie nazywana), można powiedzieć tylko tyle, że galeon właściwy, czyli taki, jak obecnie go definiujemy, pojawił się w XVI w. Stało się to w związku z koniecznością zaspokojenia potrzeb największych ówczesnych potęg morskich (Hiszpanii, Portugalii, Francji i Anglii). Wszystkie te państwa chciały dysponować jednostkami pływającymi zwrotnymi, szybkimi i na tyle mocnymi, by mogły one pływać po wymagających trasach transoceanicznych. Galeony powstały w drodze ewolucji karak, zmierzającej do poprawienia ich własności żeglugowych przez nadanie smuklejszych kształtów, bazując na doświadczeniach z budowy mniejszych karawel. Pierwsze galeony, mające jeszcze wiele cech karak, pojawiły się na początku XVI wieku w państwach śródziemnomorskich. Klasa galeonów ukształtowała się w połowie XVI wieku. Głównymi cechami odróżniającymi je od karak były smuklejsze kształty kadłuba, znacznie niższa nadbudówka dziobowa (forkasztel) i smuklejsza, wysoka, zwężająca się ku górze nadbudówka rufowa o konstrukcji schodkowej. Na samej rufie w nadbudówce umieszczano kabiny dowódcy i oficerów, często przeszklone i bogato zdobione z zewnątrz. Nadbudówka dziobowa została nieco cofnięta ku rufie, a dziób upodobnił się do dziobów galer i przybrał formę galionu, z platformą ułatwiającą obsługę takielunku na dziobie - kosz dziobowy. Galeony konstruowane w Hiszpanii od ostatnich lat XVI wieku, były statkami zaprojektowanymi z myślą o trudnych warunkach żeglugi transoceanicznej: miały wytrzymałe i wielkie kadłuby przeznaczone do przewożenia dużej ilości ładunku oraz dużą powierzchnię żagli. W tym samym czasie Anglicy, Holendrzy i Szwedzi budowali galeony o bardziej wystylizowanych kształtach, z mniejszymi nadbudówkami dziobowymi i rufowymi, bardzo wytrzymałe, sterowne i poza wszystkim, potężnie uzbrojone. Angielscy, holenderscy i szwedzcy budowniczowie nie musieli spełniać specyficznych wymagań, jakie stawiano stoczniom hiszpańskim; w przypadku tych ostatnich najważniejsze było powiększenie ładowności, nawet kosztem pogorszenia innych parametrów konstrukcyjnych. Bohaterem warsztatu będzie model firmy Aoshima w skali 1/100 Oczywiście tych bzdurnych flag i oznaczeń na żaglach nie będzie. Jak widać na artboxie będzie to ten rzadszy typ galeonu, czyli 4-masztowy. Zdjęcia wyprasek Widać, że wypraski mają ładny detal. Rysunek drewna jest piękny i co najważniejsze na poszyciu dennym sięga aż do stępki. Z tego też względu nie przewiduję tu żadnego wiercenia i gwoździowania. W tym modelu duży nacisk mam zamiar położyć na ożaglowanie i takielunek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Stycznia 2020 Share Napisano 10 Stycznia 2020 Zapowiada się ciekawie. Zasiadam i paczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 11 Stycznia 2020 Super Moderator Share Napisano 11 Stycznia 2020 21 godzin temu, lesio-69 napisał: W tym modelu duży nacisk mam zamiar położyć na ożaglowanie i takielunek. Skąd będziesz czerpał dokumentację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 12 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2020 22 godziny temu, Marcin Rogoza napisał: Skąd będziesz czerpał dokumentację? a więc tak: 1. Plany Modelarskie nr 31 - Wodnik 2. Plany Modelarskie nr 46 - Vasa 3. Plany Modelarskie nr 78 - Mayflower 4. Peter Kirsch - The Galeon The Great Ships Of The Armada Ara 5. Wojna na morzu - Hiszpańskie Galeony 1530 - 1690 6.R.C.Anderson - The Rigging Of Ships In The Days Of The Spritsail Tompast 1600 -1720 7.R.C. Anderson - Seventeenth Century Rigging 8. Wolfram zu Monfeld - Historic Ship Model 9.Rolf Hoeckel - Modellbau vo Schiffen des 16. und 17 Jahrhunders 10. M. Boczar - Galeona Zygmunta Augusta, próba rekonstrukcji 11. A. Konstam - Galeony hiszpańskie 1530 - 1690 12. K.H. Marquardt - V.O.C. Tender DUYFKE, 1603-1606 13. B. Landstrom - The Royal Warship Vasa 14.Plany galeonów hiszpańskich, angielskich, holenderskich, szwedzkich 15. internet To, że część literatury dotyczy innych państw, nie ma znaczenia . Olinowanie galeonów było bardzo podobne. Tu chodzi raczej o zakres dat, czyli początek wieku XVII. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 3 Lutego 2020 Autor Share Napisano 3 Lutego 2020 Czas coś podłubać przy galeonie. Najpierw trzeba pozbyć się na burtach, furtach działowych oraz galionie wszelkich imitacji zamocowań do lin. Tak więc "golimy". Później w te miejsca zostaną wklejone stalowe oczka z kółkami. Walka z okienkami na rufie. "Plastikowe" okienka zostały wycięte. Zastąpi je siatka Abera o oczkach 1,0 x 1, 0 mm. Szkło będzie z przezroczystej foli lub z Micro Cristal Kleara. Galeon, który wykonuję jest oparty na planach Vincenzo Lusciego, które pokazują galeon z roku 1607. Na planach widać, ze jufersy są OKRĄGŁE a co najmniej do roku 1640 powinny być TRÓJKĄTNE. Która forma jufersa jest w takim razie prawidłowa.? Z podobną sytuacja spotkałem się już przy Golden Hind i Mayflower. Też mam plany z okrągłymi i trójkątnymi jufersami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monster3 Napisano 3 Lutego 2020 Share Napisano 3 Lutego 2020 Na pewno będę oglądał :). Sam kompletuję Soleil Royale od Dea więc wiedza się przyda. A jak byś potrzebował jakichś zdjęć zeszytów to daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 1 Marca 2020 Autor Share Napisano 1 Marca 2020 Powoli czas zabrać się za malowanie. Na razie w przygotowaniu tylko burty. Wykorzystane kolory w kolejności jak na zdjęciu ( na razie jeszcze nie położony FOLK ART nr 817) Kolory burt jakie mam zamiar uzyskać : Taki wymyśliłem sobie schemat malowania : Tam gdzie są te zielono-białe trójkąty, cześć będzie zamieniona na kolor biało-niebieski. A tu w powiększeniu fragmenty malowania z których będę chciał skorzystać. Jest to składanka fragmentów z kilku galeonów: 1. Galeon "San Mateo" 2. Galeon" Nuestra Senora De Atocha" 3.Galeon "San Felipe" 4. i na końcu mój chwilowo odłożony na później "Golden Hind" W przygotowaniu jest też parę innych elementów. Wszystkie pokłady są na razie zakończone na etapie koloru Vallejo 71. 074. Nie zdecydowałem się jeszcze na kolor pokładów. Byc może będę chciał uzyskać taki kolor jaki jest na współczesnej replice VOC Batavia: lub Duyfken: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Marca 2020 Share Napisano 1 Marca 2020 Na bogato. Jak by kolega więcej pracował nad modelem a mniej w internecie siedział to by może na sylwka 2021/22 jakieś wodowanie by było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 9 Marca 2020 Autor Share Napisano 9 Marca 2020 "Drewno" na burtach się pomalowało. Zostało jeszcze pomiędzy najniższą odbojnicą a linią wodną, ale to pomaluje po sklejeniu kadłuba i wyznaczeniu linii wodnej. Ponieważ po końcowym malowaniu Folk Artem 817 kolor mi się za bardzo nie podobał, to wszystko przetarłem farbą dla plastyków Vandyke Brown 403 serii Van Gogh. Zawiasy furt działowych czarna Hataka (seria niebieska). Tą samą farbą przetarte metodą suchego pędzla wszystkie gwoździe. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Marca 2020 Share Napisano 10 Marca 2020 (edytowane) Te burty to są w trakcie malowanie jeszcze, rozumiem? Generalnie efekt drewna genialny. Edytowane 10 Marca 2020 przez bazylms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 11 Marca 2020 Autor Share Napisano 11 Marca 2020 13 godzin temu, bazylms napisał: Te burty to są w trakcie malowanie jeszcze, rozumiem? Generalnie efekt drewna genialny. Tak jak pisałem wcześniej całe drewno na burtach zostało pomalowane. To co widać jako żółte będzie malowane na kolory mniej więcej zgodnie z tym schematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 14 Marca 2020 Autor Share Napisano 14 Marca 2020 Czas wybrać kolory na pas burtowy. Ma być żółty i czerwony jak w galeonie San Mateo. Zrobiłem sobie taką krzyżówkę kolorów i coś tam wybiorę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Marca 2020 Share Napisano 14 Marca 2020 3 godziny temu, lesio-69 napisał: Zrobiłem sobie taką krzyżówkę kolorów i coś tam wybiorę. Cholercia, niezła paleta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 14 Marca 2020 Autor Share Napisano 14 Marca 2020 Padło na H329/H3. Do koloru białego ( całe szczęście tylko jeden odcień H11) jeszcze będą krzyżówki z zielonym i niebieskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 15 Marca 2020 Autor Share Napisano 15 Marca 2020 Z krzyżówki kolorów żółto/czerwony został wybrany schemat H329/H3. Dzisiaj zabrałem się za wyznaczenie linii wodnej. Najpierw chciałem być sprytny i polówki kadłuba przykleiłem sobie do monitora, bo nie chciało mi się ich składać, ale nie za bardzo zdało to egzamin. Trzeba było złożyć kadłub, zamocować w podstawce montażowej i dopiero wyznaczyć linię wodną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 21 Marca 2020 Autor Share Napisano 21 Marca 2020 Czas zabrać się za maskowanie "sierżantów" na burcie. Najpierw przymiarki i rozrysowywanie na papierze milimetrowym układu, a potem żmudne wyklejanie. Już jak się opanuje technikę wyklejania to idzie całkiem szybko.Jeszcze ze dwa wieczory i wykleję drugą burtę. Pomalowałem również pas pomiędzy linią wodą a wodnicą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 1 godzinę temu, lesio-69 napisał: a potem żmudne wyklejanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 21 Marca 2020 Share Napisano 21 Marca 2020 Mam tylko nadzieje że 'odcukierkowisz' potem te śliczne kolorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 22 Marca 2020 Autor Share Napisano 22 Marca 2020 9 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Mam tylko nadzieje że 'odcukierkowisz' potem te śliczne kolorki Oczywiście, że tak. Jeszcze nie wiem jak. Czy najpierw jakiś filtr, potem wasch i jaki kolor ? Chciałbym też wykonać na tych kolorkach trochę "zadziorów", bo przecież drewno się nie obija. Liczę na Twoją pomoc w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 (edytowane) Na takie kolorki łoszofiltr musi być brązowy, poekspetymentuj na boku, bo masz przecież tych brązowych olejów od groma, szedłbym raczej w stronę Van Dyk'a albo palonej umbry, siena może byc za lekka i za czerwonawa. To powinno zdusić i zmatowić te kolory z waty cukrowej. Możesz tez wetrzeć trochę olejów w rodzaju Tan, żeby zasymulowac płowienie farby, ale tu patrz poniżej. Jesli chodzi o mechaniczne uszkodzenia to chyba zalezy czym oni to malowali, czy to pokrywało drewno tylko na powierzchni jak olejna ( wtedy jakieś purche i odpryski ) czy bardzej wsiąkało w drewno i je barwiło ( w tym wypadku raczej rysy tam gdzie coś się mogło ocierać o burtę i zedrzeć do koloru surowego drewna ) Edytowane 22 Marca 2020 przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 Farba taka czy inną i tak wsiąkała w drewno dopiero na zewnątrz tworząc warstwę jakąś. W tym przypadku to bardziej ozdoba niż impregnacja. Na pewno nie zapomnij zaczadzic tych kolorów tam są działa na całej burcie więc wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 22 Marca 2020 Autor Share Napisano 22 Marca 2020 "Sierżanty" pomalowane. Na razie wygląda to cukierkowo, ale później dojdą jakieś washe i przestanie to tak bić po oczach. Na białych pasach będą zielone i niebieskie trójkąty. Aby wyróżnić furty działowe na "sierżantach" pomaluję zawiasy na czarno i w obrzeża zapuszczę czarną farbę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 22 Marca 2020 Share Napisano 22 Marca 2020 Wiem że zaraz bedzie że wredny ciul jestem i sie czepiam i na pewno zaraz znajda sie obrońcy uciśnionych, ale to jest.......... koszmarnie wręcz krzywe. Zapewne nie malowali tego z suwmiarką w ręku, ale to już chyba przesada. Co gorsza nie specjalnie nawet mam pomysł co możnaby z tym zrobić, mycie do plastiku tylko tej części kadłuba nie bedzie łatwe........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 Może wystarczy pomalować na drewniane listwy nad i pod wzorem, wyeksponujesz ambrezury i może wystarczy Taki szyderca właśnie nam potrzebny gala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 23 Marca 2020 Share Napisano 23 Marca 2020 9 godzin temu, Szydercza Gała napisał: koszmarnie wręcz krzywe. chłopie oni malowali to na wzburzonym morzu po racji grogu to co sie dziwisz ... a na poważnie to troszkę krzywe ale może autor miał coś na myśli a my nie wiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi