Skocz do zawartości

Sherman Firefly Ic Hybrid, Auska, 1/35

persyMG

Rekomendowane odpowiedzi

Sherman Firefly Ic Hybrid, Auska (35-028 5700) 1/35
2 Pułk Pancerny 1. Dywizji Pancernej

Model inspirowany zdjęciem z książki Tank Power 436 Firefly wyd. Militaria. Wg tego źródła zdjęcie wykonane we wrześniu 1944 r w Belgi.... ale w innej książce znalazłem inne zdjęcie, innego polskiego Shermana dokładnie z tego samego miejsca opisane jako październik 44 - Holandia... oba zdjęcia prawie na pewno z tej samej kliszy, więc przyjmijmy, że to Benelux, jesień 44. :)
Ponieważ nie znalazłem żadnych innych informacji o tym konkretnym pojeździe więc model robiony na miarę domysłów, własnej inwencji i (nie)wiedzy o Shermanach (Shermanologiem nie jestem, a po prostu chciałem polskiego Firefly'a z 1DP).

Generalnie - w końcu mi wyszedł model, z którego jestem w zasadzie w całości zadowolony (choć pewnie zaraz niejeden wytknie mi błędy modelarskie i merytoryczne). Może jakieś drobiazgi bym jeszcze poprawił, zapewne coś mogło być lepiej - ale kiedyś trzeba skończyć :)

- farby Model Master i Ammo MIG
- filtr i oleje Ammo MIG
- pigmenty Vallejo i Ammo MIG
- gąsienice Bronco (warto było skleić to prawie 800 części, bo model bardzo dużo zyskał wizualnie)
- lufa i trochę blaszek z zestawu Abera do Firefly Vc
- załoga to efekt zabawy w dr. Frankensteina i łączenia części z kilku figurek z różnych źródeł tak, by sklecić trzy :)

I jeszcze dziękuję koledze Martinello za pomoc w zdobyciu nadliczbowych kółek :)

Portret z pierwowzorem
01_DSC_5843eh.jpg

02_DSC_5791e.jpg

03_DSC_5787e.jpg

04_DSC_5835e.jpg

05_DSC_5862e.jpg

06_DSC_5848e.jpg

07_DSC_5857e.jpg

08_DSC_5852e.jpg

09_DSC_5853e.jpg

10_DSC_5855e.jpg

11_DSC_5863e.jpg

i jako eksponat w oświetleniu "muzealnym" ?
12_DSC_5875e.jpg

• Like 2

Bardzo ładnie i schludnie pomalowany model z widocznym lecz nie przesadzonym efektem oświetlenia. Podoba mi się załoga (jakkolwiek to brzmi ?) z "doświadczonym" dowódcą włącznie. Ale spoko - przez wojnę pewnie nie jednemu się osiwiało.

22 godziny temu, persyMG napisał:

choć pewnie zaraz niejeden wytknie mi błędy modelarskie i merytoryczne

No bez tego się przecież nie może obyć :) Ale jako błędów bym tego nie zaliczył. Masz bardzo ostre przejście brudne - czyste przy błotku. Nie zastanawiałeś się żeby pociągnąć to pigmentem na sucho w górę żeby lekko rozmyć tę granicę? Pytam bo ogólnie widać, że wiedziałeś co robisz z modelem więc może takie brudzenie było z góry zamierzone. A co do merytoryki to sam znawcą nie jestem ale osłony wlewów paliwa miały dziurki, żeby się tam nie gromadziło. "Błąd" tak wielki jak te dziurki ale też mi się za to dostało więc podaję dalej ? Bardzo podobają mi się narzędzia, skrzynie i butelki w wiadrze. Robią dobrą robotę na tym modelu. Masz jakiś set do drewna czy robisz z tego co pod ręką?

1 godzinę temu, TAW napisał:

Podoba mi się załoga (jakkolwiek to brzmi ?) z "doświadczonym" dowódcą włącznie. Ale spoko - przez wojnę pewnie nie jednemu się osiwiało.

Gdy kompletowałem załogę to pierwszym problemem było zebranie kompletu wojaków w zimowych kombinezonach / kubraczkach i do tego w jakichś sensownych pozach. Ku memu zaskoczeniu wcale nie było to łatwe. Niemców i Amerykanów jest na pęczki... a Brytyjczyków (znaczy po przeróbce - Polaków) jest mało. Pan dowódca jest akurat z MiniArtu + ręka z jakiegoś innego ludzika. A jak popatrzyłem na figurkę, to mi się przypomniało takie zdjęcie:

Scan.png.899cdad545c0aaca1acdbbebd74ee52d.png

Więc uznałem, że dowódca to nie musi być młody chłopak i może być troszkę dojrzalszy, np. gdzieś tak 50 lat. (w końcu Gen. Maczek miał w 1944 52 lata). A przy 50-tce to siwizna nie jest całkiem niemożliwa (znam wyraźnie siwiejących mężczyzn 40+)

Cytat

Masz bardzo ostre przejście brudne - czyste przy błotku. Nie zastanawiałeś się żeby pociągnąć to pigmentem na sucho w górę żeby lekko rozmyć tę granicę?

Chodzi o przód? To raczej efekt świadomego (choć nie koniecznie do końca przemyślanego jak się okazuje) zaniechania spowodowanego strachem żeby nie przesadzić z brudzeniem. Poza tym na zdjęciach to wygląda bardziej "ostro" niż na żywo. Ale faktycznie, teraz po przyjrzeniu się to chyba rzeczywiście można by nieco podkurzyć trochę do góry...

Cytat

osłony wlewów paliwa miały dziurki, żeby się tam nie gromadziło.

Te dziurki to wiem, że były (o ile mamy to samo na myśli). Nawet na modelu (w sensie wypraskach) są odwzorowane jak się dobrze przyjrzeć. A na gotowym modelu porobiłem lekkie zacieki / wycieki z tych dziurek, natomiast brud wokół wlewów i tak się zbierał. Patrzyłem na zdjęcia i bywały pojazdy ostro pobrudzone, wręcz zalane wokół wlewów paliwem :)

Cytat

Masz jakiś set do drewna czy robisz z tego co pod ręką?

"Set" podręczny :) czyli  "baza" w postaci koloru jasnego drewna a na to kolor skórzany (Leather) nakładany częściowo bardzo cienkim pędzlem, częściowo suchym pędzlem, a częściowo jak wash + lekkie filtro-washowanie normalnym ciemnym washem. Czasem dorzucone jakieś maźnięcia innym brązowo-podobnym kolorem (khaki brown, schockoladbraun - czy co tam się nawinie). Przy okazji -  skrzynia zamknięta jest żywiczna, ale otwarta to 100% własna robota z balsy.

Edytowane przez persyMG

Z tym,że z naszymi figurkami jest posucha to wiadome ale liczy się fakt,że zrobiłeś nasz temat i wyszedł bardzo udanie.Nie ważne ,że ktoś coś do czegoś się przyczepi masz model  niepowtarzalny i to się liczy.Brawo za temat.

• 3 weeks later...