Stalooki Napisano 4 Lutego 2020 Share Napisano 4 Lutego 2020 (edytowane) Witam, zaczynam relację z budowy modelu samochodu VW Golf 1 GTI w skali 1:24 firmy Revell Nr 07072. Jeszcze nie sklejałem modelu samochodu tak więc znowu będzie okazja do spróbowania i nauki czegoś nowego. O tym samochodzie można poczytać na Wikipedii i w innych źródłach. Przy budowie będę korzystał ze wskazówek zawartych między innymi w tych źródłach: Kanał na youtubie czeskiego modelarza Davida Damka, tzw. Plasmo: https://www.youtube.com/channel/UC53hZgZPlQmKWFRFSpxbSxw Kanał na youtubie sklepu modelarskiego Agtom (relacja z budowy samochodu): https://www.youtube.com/playlist?list=PLDzTAIHHXSfGXSNlgj7tcsKZghQ5TQBzg Kanał na youtubie polskiego modelarza Grzegorza który prowadzi kanał pod tytułem Model AXE: https://www.youtube.com/channel/UC3r-DefQCStEhvahZOZ03wA Artykuły z gazet: Airfix Model World 66 (Maj 2016), Airfix Model World 73 (Grudzień 2016) Edytowane 4 Lutego 2020 przez Stalooki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 4 Lutego 2020 Share Napisano 4 Lutego 2020 i tu również będę obserwował - w tytule popraw sobie Italeri na Revel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 4 Lutego 2020 Share Napisano 4 Lutego 2020 Golfy GTI miały silniki 1,6 i 1,8. Który motor daje Revell w zestawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 5 Lutego 2020 Share Napisano 5 Lutego 2020 Ten golf powinien posiadać 1.6. Wrócę do domciu to sprawdze co w pudle siedzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 20 Lutego 2020 Autor Share Napisano 20 Lutego 2020 Zacząłem od wycięcia i przygotowania elementów z zestawu. Muszę powiedzieć że pasują one do siebie bardzo dobrze, nawet jestem tym mile zaskoczony. Będzie potrzebna jeszcze dokładniejsza obróbka żeby zlikwidować małe wypukłości (linie) powstałe w miejscach styku form ale nie jest źle. Takie wstępne wycięcie i przygotowanie elementów pozwala dokładnie zaznajomić się z instrukcją i zapoznać się z etapami prac jakie na nas czekają. A będzie tych prac trochę w tym modelu. Sam nie wiem ile pracy mam poświęcić temu modelowi. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Lutego 2020 Share Napisano 21 Lutego 2020 Cóż za pedantyczność... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 21 Lutego 2020 Share Napisano 21 Lutego 2020 Thescalemoddeling channel również kleił Golfa. Można to podejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 23 Lutego 2020 Share Napisano 23 Lutego 2020 Obawiał bym się, że pomylę się z numeracją części czy coś. Aczkolwiek i tak bardzo ciekawie się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 23 Lutego 2020 Autor Share Napisano 23 Lutego 2020 Trochę to słabo widać na zdjęciu ale części są ponumerowane (małe naklejki z taśmy maskującej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 23 Lutego 2020 Share Napisano 23 Lutego 2020 Zwracam honor! Teraz dopiero zauważyłem. Podglądam sobie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 23 Lutego 2020 Autor Share Napisano 23 Lutego 2020 Trochę chaotyczny wieczór dzisiaj. Skleiłem główny korpus silnika. W paru miejscach małe szpachlowania ale tak to wszystko pasuje. Jeszcze próby z farbą XF-16. Chciałbym nią pomalować korpus silnika. Najlepiej i gładko wychodzi przy małym ciśnieniu i bardziej rozcieńczona z Levelling Thinner. Nie mam zapisanych dokładnych proporcji i ciśnień. Mój aerograf to chińczyk (dobrze że bez wirusa). Muszę zapisywać proporcję, ale dzisiaj robiłem na czuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 25 Lutego 2020 Autor Share Napisano 25 Lutego 2020 Pomalowałem główny korpus silnika. Dopiero po zrobieniu zdjęć w powiększeniu widać jak niedokładne jest malowanie. Ale sam silniczek ma około 4 cm długości, tak więc na żywo wygląda lepiej niż powiększony zdjęciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 26 Lutego 2020 Share Napisano 26 Lutego 2020 Jakiś brudzing na silniczek? Czy sterylnie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 26 Lutego 2020 Autor Share Napisano 26 Lutego 2020 Tak jak teraz zostanie. Jest lekko przybrudzony w zakamarkach washem CITADEL SHADE NULN OIL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 26 Lutego 2020 Autor Share Napisano 26 Lutego 2020 Farby zastosowane do malowania silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 29 Lutego 2020 Autor Share Napisano 29 Lutego 2020 Eksperymentuję z farbami i lakierami na wysoki połysk do Golfa. Najlepiej wyszła farba błyszcząca Tamiya X-17 (różowa) rozcieńczona Mr Color Leveling Thinnerem położona na mokro a później na to lakier X-22 też na mokro. Nie wiem jak sobie poradzić z kurzem osiadającym na farbę podczas malowania. Może zrobić jakąś komorę do malowania żeby wyciągała drobinki kurzu? Muszę też wybrać kolor do Golfa. Podoba mi się czerwony i zielony. Jeszcze nie wiem co wybiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monster3 Napisano 29 Lutego 2020 Share Napisano 29 Lutego 2020 A może byś się pokusił o wersję Pirelli?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 1 Marca 2020 Share Napisano 1 Marca 2020 Monster ale to nie ta wersja golfa Misiu Kolorowy żeby pirelke robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monster3 Napisano 1 Marca 2020 Share Napisano 1 Marca 2020 Aż tak głęboko w VAG-ach nie siedzę. Widziałem kiedyś na zlocie Golfa Pirelli i dlatego o tym piszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 1 Marca 2020 Share Napisano 1 Marca 2020 Pirelli to tylko 1983 rok czyli szeroką lampę potrzebujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 1 Marca 2020 Share Napisano 1 Marca 2020 jeśli o mnie za mnie to Bali Green rób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 1 Marca 2020 Share Napisano 1 Marca 2020 Jestem za! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 1 Marca 2020 Autor Share Napisano 1 Marca 2020 Też myślałem o tym zielonym, tylko jeszcze nie wiem jakie konkretne farby zastosować żeby uzyskać ten kolor. Ten XF-71 (cockpit green) który mam u siebie jest nawet zbliżony do tego Bali Green Beige. Natomiast jeśli chodzi o ten czerwony Mars Red to mógłbym zastosować Tamiya X-7 (Red Gloss) z domieszką X-6 (Orange Gloss) bo ten Mars Red wydaje się właśnie taki czerwony z domieszką pomarańczowego jeśli patrzeć na zdjęcia z Googla. Na razie zamówię te czerwone i pomyślę jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 1 Marca 2020 Share Napisano 1 Marca 2020 Dla mnie jeśli GTI to tylko czerwony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 1 Marca 2020 Share Napisano 1 Marca 2020 Jak byłem mały... znajomy miał białego gti z czerwonymi paskami na grilu. Nie wiem jak miało się to do oryginału... Ale zapamiętałem ten samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi