Skocz do zawartości

VW Golf 1 GTI, Revell, 1:24

Stalooki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zaczynam relację z budowy modelu samochodu VW Golf 1 GTI w skali 1:24 firmy Revell Nr 07072. Jeszcze nie sklejałem modelu samochodu tak więc znowu będzie okazja do spróbowania i nauki czegoś nowego. O tym samochodzie można poczytać na Wikipedii i w innych źródłach. Przy budowie będę korzystał ze wskazówek zawartych między innymi w tych źródłach:

Kanał na youtubie czeskiego modelarza Davida Damka, tzw. Plasmo: https://www.youtube.com/channel/UC53hZgZPlQmKWFRFSpxbSxw

Kanał na youtubie sklepu modelarskiego Agtom (relacja z budowy samochodu):
https://www.youtube.com/playlist?list=PLDzTAIHHXSfGXSNlgj7tcsKZghQ5TQBzg

Kanał na youtubie polskiego modelarza Grzegorza który prowadzi kanał pod tytułem Model AXE:
https://www.youtube.com/channel/UC3r-DefQCStEhvahZOZ03wA

Artykuły z gazet: Airfix Model World 66 (Maj 2016), Airfix Model World 73 (Grudzień 2016)

Golf - Box.JPG

Golf - Elements.JPG

AMW 66.JPG

AMW 73.JPG

Edytowane przez Stalooki
  • Like 1

i tu również będę obserwował - w tytule popraw sobie Italeri na Revel

• Like 1

• 3 weeks later...

Zacząłem od wycięcia i przygotowania elementów z zestawu. Muszę powiedzieć że pasują one do siebie bardzo dobrze, nawet jestem tym mile zaskoczony. Będzie potrzebna jeszcze dokładniejsza obróbka żeby zlikwidować małe wypukłości (linie) powstałe w miejscach styku form ale nie jest źle. Takie wstępne wycięcie i przygotowanie elementów pozwala dokładnie zaznajomić się z instrukcją i zapoznać się z etapami prac jakie na nas czekają. A będzie tych prac trochę w tym modelu. Sam nie wiem ile pracy mam poświęcić temu modelowi.

Golf - przygotowane elementy.JPG

• Like 3

Trochę chaotyczny wieczór dzisiaj. Skleiłem główny korpus silnika. W paru miejscach małe szpachlowania ale tak to wszystko pasuje. Jeszcze próby z farbą XF-16. Chciałbym nią pomalować korpus silnika. Najlepiej i gładko wychodzi przy małym ciśnieniu i bardziej rozcieńczona z Levelling Thinner. Nie mam zapisanych dokładnych proporcji i ciśnień. Mój aerograf to chińczyk (dobrze że bez wirusa). Muszę zapisywać proporcję, ale dzisiaj robiłem na czuja.

DSC_0002.JPG

DSC_0004.JPG

Pomalowałem główny korpus silnika. Dopiero po zrobieniu zdjęć w powiększeniu widać jak niedokładne jest malowanie. Ale sam silniczek ma około 4 cm długości, tak więc na żywo wygląda lepiej niż powiększony zdjęciami.

DSC_0001.JPG

DSC_0002.JPG

Eksperymentuję z farbami i lakierami na wysoki połysk do Golfa. Najlepiej wyszła farba błyszcząca Tamiya X-17 (różowa) rozcieńczona Mr Color Leveling Thinnerem położona na mokro a później na to lakier X-22 też na mokro. Nie wiem jak sobie poradzić z kurzem osiadającym na farbę podczas malowania. Może zrobić jakąś komorę do malowania żeby wyciągała drobinki kurzu? Muszę też wybrać kolor do Golfa. Podoba mi się czerwony i zielony. Jeszcze nie wiem co wybiorę.

Połysk.JPG

Kolory Golfa.jpg

Też myślałem o tym zielonym, tylko jeszcze nie wiem jakie konkretne farby zastosować żeby uzyskać ten kolor. Ten XF-71 (cockpit green) który mam u siebie jest nawet zbliżony do tego Bali Green Beige. Natomiast jeśli chodzi o ten czerwony Mars Red to mógłbym zastosować Tamiya X-7 (Red Gloss) z domieszką X-6 (Orange Gloss) bo ten Mars Red wydaje się właśnie taki czerwony z domieszką pomarańczowego jeśli patrzeć na zdjęcia z Googla. Na razie zamówię te czerwone i pomyślę jeszcze.

Jak byłem mały... znajomy miał białego gti  z czerwonymi paskami na grilu. Nie wiem jak miało się to do oryginału... Ale zapamiętałem ten samochód.