Skocz do zawartości

Dioramka - podstawka 1:144 - Wiosna 1944

cysior

Rekomendowane odpowiedzi

Wydłubałem dla siebie podstawkę pod kilka czołgów z mojej większej kolekcji pancerki w 1:144
Pewne rzeczy teraz zrobiłbym inaczej, lepiej - jak to przy dioramkach.
Kilka etapów z pracy pokazałem tu:

budowa

3eR181U.jpg
EKL3acc.jpg
ynIdoYY.jpg
yydzFap.jpg
yWP7bPi.jpg
DQus95b.jpg
V6wa1Wx.jpg

• Like 2

• 1 month later...

Nie wiem czy być miłym czy szczerym, ale jest kilka rzeczy do poprawy:

- pojazdy stoją jakby je ktoś tam właśnie położył
- pojazdy są jak z fabryki, właśnie wyjechały na swoją pierwszą przejażdżkę
- jeśli drzewa mają tyle pąków i tak obficie kwitną to pod nimi siłą rzeczy powinno być sporo tych kwiatków
- widać łączenie mostu z drogą
- woda pod mostem widać, ze jest sztuczna, pewnie można by było dać jej delikatnego zabarwienia i dodać jakieś większe zniekształcenia.
- spadek gruntu do wody nagle się załamuje, w rzeczywistości grunt płasko schodzi do wody, a nie urywa się nagle
- kałuża powinna być zdecydowanie brudniejsza
- nie jestem pewien, czy dla takiej małej rzeczki ktoś wybudowałby taki ogromniasty most, ale to już czynnik ludzki jest więc mogę się mylić

• 1 year later...
Napisano (edytowane)

O jednak ktoś zdecydował się skomentować...

Modeli nie brudziłem, są to gotowce z Can.do Dragona w 1:144, niektóre są rzadkie i osiągają spore sumy na aukcjach
w takiej postaci jakiej są, więc głupota by było je brudzić... no chyba , że te tanie, najbardziej popularne, ale generalnie całość nie jest stałą ekspozycją . 
Na podstawce można położyć  co się chce.

Woda; dno ma różne odcienie beżu i khaki no ale cóż to mój pierwszy eksperyment z żywicą UV.
Krawędzie wyszły lekko mleczne, można by to spróbować spolerować. 
A rzeczka jest w górach - czyta woda 😉 Te barwione na niebiesko to dopiero wygląda sztucznie..

Kałuża jest brudna, woda niemal brązowa..

Generalnie cenię sobie szczerość, ale serio ani jednego plusa, zachęty do kontynuacji? 

Jak widać  nie mam doświadczenia. 
Wg mnie brzmi jak tylko i wyłącznie doszukiwanie się potencjalnych wad. 
A już w wątku budowy jeden z forumowiczów pokazał poziom  i jedynie co miał mądrego do powiedzenia to "fajna cerata"...

Bo za pewne tylko praca na zielonej macie do cięcia z podziałką jest cool... 

W sumie to nie dziwne, ze coraz mniej ludzi cokolwiek prezentuje, komentuje, przechodzi na FB

Raczej nie planuję już robienia kolejnych podstawek, a nawet gdyby kiedyś mnie naszło to na pewno tu ich nie pokażę

Edytowane przez cysior

Co do spadku gruntu do wody - jako budowlaniec wodny z zawodu pozwolę się nie zgodzić z Peterem. Otóż przy niskich stanach wody często zdarza się takie załamanie skarpy koryta - jeżeli aktualny przepływ jest mniejszy od tzw. przepływu korytotwórczego.

Co do reszty - Koledzy napisali co warto zrobić inaczej, lepiej . Działaj dalej, potencjał jest, umiejętność zmontowania scenki też, "diabeł tkwiący w szczegółach" w kolejnych pracach będzie coraz mniej widoczny.

Zachęcam do oglądania zdjęć i brania z nich inspiracji!

Modelarstwo to nie tylko ustawianie "gotówców". Nie będę komentował wyrobów bez ingerencji modelarza. Te pojazdy można traktować jako materiał wyjściowy.

Postaraj się różnicować barwy traw, drzew i zarośli.

A poza tym podpisuję się pod uwagami kolegów. 

Pozdrawiam

Napisano (edytowane)

Jak już zaznaczyłem, te pojazdy to dla mnie produkt końcowy a nie wyjściowy.   Mam spora kolekcję 

Wyjściowym byłaby seria Dragona Panzer Corps gdzie model składamy, malujemy itd

Nie jest to tez diorama, lecz podstawka. Podstawka pod modele. Dziś jest na niej taki a jutro inny. Być może tak powinien brzmieć tytuł wątku ?

Co do oglądania zdjęć - no cóż w tej skali to nie ma praktycznie nic, myślę że o wiele łatwiej jest działać w skalach 1/72 i 1/35 gdzie wszystko jest wielkie i nie trzeba mikroskopu a dostęp do akcesorii , elementów dioram bez ograniczeń

Edytowane przez cysior

Kiedy pokazałem w internecie swoją pierwszą dioramę też byłem zdruzgotany ilością negatywnych uwag.  Myślałem, żeby rzucić modelarstwo bo się do tego nie nadaję. Jednak kiedy po kilku latach odnalazłem wątek z moją dioramą zauważyłem, że ci ludzie oceniając moją pracę poświęcili swój czas na dokładne obejrzenie zdjęć, merytoryczne uwagi miały służyć nie krytyce a wytłumaczeniu co poprawić i jakich błędów ustrzec się w przyszłości. Gdyby nie oni pewnie do dzisiaj robiłbym słabe dioramy. Nie robię ich jeszcze super na jakimś poziomie ale jakiś tam progres jest. Właśnie dzięki uwagom  bardziej doświadczonych modelarzy.
Tobie również proponuję takie podejście. Bardziej na luzie. 🙂
Co do meritum.
W tej skali robienie czegokolwiek jest bardzo trudne. Odwzorowanie przyrody zawsze będzie mniej naturalne niż np. w skali 1/35. Ale zrobiłeś dobrą fakturę ziemi, jest wycieniowana,  trawka OK. Zrobiłeś fajne schodki do rzeki.  Widać, że włożyłeś w to dużo pracy. Co do pojazdów - jeśli chcesz, żeby oceniano samą podstawkę daj kilka zdjęć z pojazdami i klika zdjęć bez nich - wtedy nikt nie będzie robił uwag odnośnie ich "ubrudzenia" lub nie wiedząc, że nie są przedmiotem oceny. Na pewno w przyszłości będziesz robił coraz lepsze dioramy bo widać, że wiesz o co chodzi. 

Edytowane przez Piotr_W