hamp Napisano 18 Lutego 2020 Napisano 18 Lutego 2020 Czy Ktoś ma i co o nim sądzi: https://agtom.eu/kompresory/345096-fine-art-5000a-kompresor-a5000-5903002050767.html Pytam bo planuję zakup Cytuj
TAW Napisano 18 Lutego 2020 Napisano 18 Lutego 2020 Mam i używam. Nie ma o czym pisać, kompresor jak kompresor. Ani cichy ani głośny. Ma to co powinien mieć, żeby modele malować. Mógłby mieć jeszcze wentylatory bo się grzeje ale ja to rozwiązuję w ten sposób, że daję mu nawiew ze zwykłego wiatraka pokojowego i różnica w grzaniu jest ogromna. Po prosu zwyczajny sprzęt, który robi swoje i tyle. Cytuj
arhtus Napisano 18 Lutego 2020 Napisano 18 Lutego 2020 (edytowane) Godzinę temu, TAW napisał: Mam i używam. Nie ma o czym pisać, kompresor jak kompresor. Ani cichy ani głośny. Ma to co powinien mieć, żeby modele malować. Mógłby mieć jeszcze wentylatory bo się grzeje ale ja to rozwiązuję w ten sposób, że daję mu nawiew ze zwykłego wiatraka pokojowego i różnica w grzaniu jest ogromna. Po prosu zwyczajny sprzęt, który robi swoje i tyle. ... i który można kupić taniej. Edytowane 18 Lutego 2020 przez arhtus Cytuj
TAW Napisano 18 Lutego 2020 Napisano 18 Lutego 2020 2 godziny temu, arhtus napisał: ... i który można kupić taniej. Oczywiście, że można. Pytanie było o konkretny model, który akurat mam to się tylko do tego ograniczyłem. Właściwie każdy kompresor, który posiada regulator ciśnienia, butlę i filtr powietrza spełni swoje podstawowe zadania w modelarstwie. Miło by było jakby miał jeszcze swój wentylator ale na upartego da się to obejść. Można oczywiście rozważać kompresory wielotłokowe lub z większą butlą lub najlepiej olejowe ale to już wiadomo, że koszty rosną. Cytuj
push-up78 Napisano 18 Lutego 2020 Napisano 18 Lutego 2020 6 godzin temu, hamp napisał: Czy Ktoś ma i co o nim sądzi: https://agtom.eu/kompresory/345096-fine-art-5000a-kompresor-a5000-5903002050767.html Pytam bo planuję zakup To zastanów się czy nie warto kupić sobie jakąś używkę automat na bazie sprężarek lodówkowych.Ceny są niemal jak te chinole a ,żywotność kto ma ten wie.A ten co chcesz kupić działa dopóki działa potem różnie bywa. Cytuj
arhtus Napisano 18 Lutego 2020 Napisano 18 Lutego 2020 (edytowane) 3 godziny temu, TAW napisał: Oczywiście, że można. Pytanie było o konkretny model, który akurat mam to się tylko do tego ograniczyłem. Właściwie każdy kompresor, który posiada regulator ciśnienia, butlę i filtr powietrza spełni swoje podstawowe zadania w modelarstwie. Miło by było jakby miał jeszcze swój wentylator ale na upartego da się to obejść. Można oczywiście rozważać kompresory wielotłokowe lub z większą butlą lub najlepiej olejowe ale to już wiadomo, że koszty rosną. Chodziło mi o to, że chyba nie warto kupować jakiś droższych modeli tych chińczyków, bo gdzieś widziałem test/porównanie, z którego wynikało, że nawet te wbudowane wiatraczki nic nie dają, lepiej już dmuchać właśnie jakimś zewnętrznym wentylatorem. Moim zdaniem jeśli już, to można (i celowo piszę tutaj "można" a nie że "warto") dołożyć do wersji dwutłokowej bo jednak w takiej konstrukcji siłą rzeczy wydajność musi być większa i zbiornik będzie się szybciej napełniał i tym samym kompresor nieco rzadziej uruchamiał, a i zbiornik w tych dwutłokowych wersjach jest często odrobinkę pojemniejszy 3,5l vs 3l. Jeśli już chińczyk to chyba po prostu jakiś tani, nowy i z gwarancją.. Tak czy inaczej Push-up78 zaproponował chyba najlepsze rozwiązanie w takich pieniądzach. Edytowane 18 Lutego 2020 przez arhtus Cytuj
push-up78 Napisano 19 Lutego 2020 Napisano 19 Lutego 2020 Tu jest jeszcze ciekawa konstrukcja i tańsza od Chinola warto by się zapytać sprzedającego; Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi