hamp Napisano 18 Lutego 2020 Share Napisano 18 Lutego 2020 Czy Ktoś ma i co o nim sądzi: https://agtom.eu/kompresory/345096-fine-art-5000a-kompresor-a5000-5903002050767.html Pytam bo planuję zakup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 18 Lutego 2020 Share Napisano 18 Lutego 2020 Mam i używam. Nie ma o czym pisać, kompresor jak kompresor. Ani cichy ani głośny. Ma to co powinien mieć, żeby modele malować. Mógłby mieć jeszcze wentylatory bo się grzeje ale ja to rozwiązuję w ten sposób, że daję mu nawiew ze zwykłego wiatraka pokojowego i różnica w grzaniu jest ogromna. Po prosu zwyczajny sprzęt, który robi swoje i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 18 Lutego 2020 Share Napisano 18 Lutego 2020 (edytowane) Godzinę temu, TAW napisał: Mam i używam. Nie ma o czym pisać, kompresor jak kompresor. Ani cichy ani głośny. Ma to co powinien mieć, żeby modele malować. Mógłby mieć jeszcze wentylatory bo się grzeje ale ja to rozwiązuję w ten sposób, że daję mu nawiew ze zwykłego wiatraka pokojowego i różnica w grzaniu jest ogromna. Po prosu zwyczajny sprzęt, który robi swoje i tyle. ... i który można kupić taniej. Edytowane 18 Lutego 2020 przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 18 Lutego 2020 Share Napisano 18 Lutego 2020 2 godziny temu, arhtus napisał: ... i który można kupić taniej. Oczywiście, że można. Pytanie było o konkretny model, który akurat mam to się tylko do tego ograniczyłem. Właściwie każdy kompresor, który posiada regulator ciśnienia, butlę i filtr powietrza spełni swoje podstawowe zadania w modelarstwie. Miło by było jakby miał jeszcze swój wentylator ale na upartego da się to obejść. Można oczywiście rozważać kompresory wielotłokowe lub z większą butlą lub najlepiej olejowe ale to już wiadomo, że koszty rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 18 Lutego 2020 Share Napisano 18 Lutego 2020 6 godzin temu, hamp napisał: Czy Ktoś ma i co o nim sądzi: https://agtom.eu/kompresory/345096-fine-art-5000a-kompresor-a5000-5903002050767.html Pytam bo planuję zakup To zastanów się czy nie warto kupić sobie jakąś używkę automat na bazie sprężarek lodówkowych.Ceny są niemal jak te chinole a ,żywotność kto ma ten wie.A ten co chcesz kupić działa dopóki działa potem różnie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 18 Lutego 2020 Share Napisano 18 Lutego 2020 (edytowane) 3 godziny temu, TAW napisał: Oczywiście, że można. Pytanie było o konkretny model, który akurat mam to się tylko do tego ograniczyłem. Właściwie każdy kompresor, który posiada regulator ciśnienia, butlę i filtr powietrza spełni swoje podstawowe zadania w modelarstwie. Miło by było jakby miał jeszcze swój wentylator ale na upartego da się to obejść. Można oczywiście rozważać kompresory wielotłokowe lub z większą butlą lub najlepiej olejowe ale to już wiadomo, że koszty rosną. Chodziło mi o to, że chyba nie warto kupować jakiś droższych modeli tych chińczyków, bo gdzieś widziałem test/porównanie, z którego wynikało, że nawet te wbudowane wiatraczki nic nie dają, lepiej już dmuchać właśnie jakimś zewnętrznym wentylatorem. Moim zdaniem jeśli już, to można (i celowo piszę tutaj "można" a nie że "warto") dołożyć do wersji dwutłokowej bo jednak w takiej konstrukcji siłą rzeczy wydajność musi być większa i zbiornik będzie się szybciej napełniał i tym samym kompresor nieco rzadziej uruchamiał, a i zbiornik w tych dwutłokowych wersjach jest często odrobinkę pojemniejszy 3,5l vs 3l. Jeśli już chińczyk to chyba po prostu jakiś tani, nowy i z gwarancją.. Tak czy inaczej Push-up78 zaproponował chyba najlepsze rozwiązanie w takich pieniądzach. Edytowane 18 Lutego 2020 przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 19 Lutego 2020 Share Napisano 19 Lutego 2020 Tu jest jeszcze ciekawa konstrukcja i tańsza od Chinola warto by się zapytać sprzedającego; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi