skikut87 Napisano 22 Lutego 2020 Share Napisano 22 Lutego 2020 (edytowane) Cześć, Ponieważ wpadł mi wczoraj taki o to biały kruczek to też zamierzam go popełnić Do waloryzacji użyje następujących aberków Malowania jakie mi chodzą po głowie to któreś z dwóch górnych czyli 611 z Kobeřicy lub jak to instrukcja określa ( bo nie znalazłem śladów w internecie ani fotografii) unknown unit western front 1945- cokolwiek to jest... I teraz gorąca prośba do forumowiczów. Może ktoś z was posiada materiały potwierdzające to kamo z unknown unitu? albo więcej zdjęć tej 611?? Edytowane 22 Lutego 2020 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 22 Lutego 2020 Share Napisano 22 Lutego 2020 Ten Aberek to jest do starego DMLa, wiec czesc detali moze tak sobie pasowac wymiarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 22 Lutego 2020 Share Napisano 22 Lutego 2020 Dragon często bierze malowania z bliżej niesprecyzowanych źródeł historycznych i zdarza się że 1 lub max 2 malowania na 6 przez nich proponowane są prawdziwe a reszta to sci-fi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 22 Lutego 2020 Share Napisano 22 Lutego 2020 8 godzin temu, skikut87 napisał: Malowania jakie mi chodzą po głowie to któreś z dwóch górnych czyli 611 z Kobeřicy lub jak to instrukcja określa ( bo nie znalazłem śladów w internecie ani fotografii) unknown unit western front 1945- cokolwiek to jest... Najlepiej wzorować się oryginalnym pojazdem z muzeum. Eksponat muzealny we Francji to właśnie dokładnie ten jak piszesz "unkown unit". Tak się składa że ten w muzeum i ten z proponowanych malowań Dragona - w instrukcji malowania jest jako ostatnia pozycja - to ten sam pojazd. Opisany przez Dragona jako - "Unidentified Unit, Western Front 1944". Pojazd ten zdobyli Francuzi w grudniu 1944 roku w rejonie Rudlin - północno-wschodnia Francja, a dokładniej we wsi Mittelwir. Dodatkowo wiadomo że pochodził ze 106 brygady pancernej. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 23 Lutego 2020 Autor Share Napisano 23 Lutego 2020 (edytowane) Dzięki Krzysztof Mam jeszcze pytanie dotyczące kolorów kamo mianowicie dragon podaje że plamy są brązowe i "sky Blue" i ten kolor właśnie budzi moje kontrowersje. Czy naprawdę stosowano tego typu kolor? Ja się nigdy z nim nie spotkałem. Natomiast model w wersji kartonowej też ma taki nietypowy kolor plamek: https://www.mojehobby.pl/products/PANZER-IV-70-A-niemiecki-niszczyciel-czolgow-z-II-wojny-swiatowej.html pytanie czy tak było naprawdę czy to radosna wizja powielana wielokrotnie? Edytowane 23 Lutego 2020 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 23 Lutego 2020 Autor Share Napisano 23 Lutego 2020 (edytowane) 11 godzin temu, Bzdura napisał: Ten Aberek to jest do starego DMLa, wiec czesc detali moze tak sobie pasowac wymiarami. Masz rację ale tu nie ma aż tylu detali by stanowiło to problem... w razie w jest jeszcze zestaw E.T dostępny na rynku Edytowane 23 Lutego 2020 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 23 Lutego 2020 Share Napisano 23 Lutego 2020 7 godzin temu, skikut87 napisał: Mam jeszcze pytanie dotyczące kolorów kamo mianowicie dragon podaje że plamy są brązowe i "sky Blue" i ten kolor właśnie budzi moje kontrowersje. Czy naprawdę stosowano tego typu kolor? pytanie czy tak było naprawdę czy to radosna wizja powielana wielokrotnie? Produkcja pojazdu to prawdopodobnie koniec października/początek listopada 1944 roku. Ma jeszcze otwory chłodzące na pokrywach hamulców i zwykły zaczep holowniczy - te elementy zmieniono jeszcze w listopadzie 1944 roku. Moim zdaniem radosna i bezsensowna wizja kolorów z października/listopada 1944 roku. Trzy kolory podstawowe stosowane w tym czasie - RAL 8017 ; RAL 6003 i trzeci to może być RAL 7028 Dunkelgelb lub wprowadzany RAL 7028 Dunkelgelb Ausgabe 1944. Kolor zapasowy - czwarty to RAL 7021 był alternatywą dla RAL 7028 gdyby tego drugiego zabrakło. Malowanie wykonane fabrycznie 'Alkett' - jeszcze jako odmiana kamuflażu kropkowego typ "Ambush". Kolory kolorami, ale jak "idzie" budowa pojazdu? Czy Wiesz jaka konieczna jest przeróbka pojazdu z fabryki 'Alkett' dotycząca podwozia Pz.Kpfw.IV ausf.J zastosowanego do tej wersji pojazdu? Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 23 Lutego 2020 Autor Share Napisano 23 Lutego 2020 2 godziny temu, meser262 napisał: Produkcja pojazdu to prawdopodobnie koniec października/początek listopada 1944 roku. Ma jeszcze otwory chłodzące na pokrywach hamulców i zwykły zaczep holowniczy - te elementy zmieniono jeszcze w listopadzie 1944 roku. Jakie otwory bo chyba nie do końca rozumiem? 2 godziny temu, meser262 napisał: Czy Wiesz jaka konieczna jest przeróbka pojazdu z fabryki 'Alkett' dotycząca podwozia Pz.Kpfw.IV ausf.J zastosowanego do tej wersji pojazdu? Niestety nie wiec będę wdzięczny za pomocy, bo już mi to pachnie ogromnymi przeróbkami.... 2 godziny temu, meser262 napisał: Kolory kolorami, ale jak "idzie" budowa pojazdu? Dziś wiele nie podziałem jedynie podwozie posklejałem bo prawie cały dzień upłynął mi na szukaniu dodatków - zwłaszcza błotników. Czego rezultatem jest zamówienie Aber 35A066, E.T. Model EA35-069 i E.T. Model E35-180 - tak w razie wu. Co do modelu wygląda teraz tak (muszę przyznać, że trochę zeszło z obrobieniem gondoli ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 23 Lutego 2020 Share Napisano 23 Lutego 2020 58 minut temu, skikut87 napisał: Jakie otwory bo chyba nie do końca rozumiem? Te informacje potrzebne są do określenia daty produkcji. W modelu są obie wersje.Właściwe części do Twojej maszyny to - punkt 8 w instrukcji - i części A4 i A41. Widać oba 'luki' otwarte na zdjęciu Twojej maszyny - jeśli robisz ten z muzeum. Późniejsza wersja uproszczona nie ma otworów wentylacyjnych - części N3 i N8. Godzinę temu, skikut87 napisał: Niestety nie wiec będę wdzięczny za pomocy, bo już mi to pachnie ogromnymi przeróbkami.... No dlatego zaraz na samym początku melduje o nich. Popatrz na fotkę/ki - Popatrz też na mocowanie wózków jezdnych. Z lewej strony wszystkie są bez 2 śrub środkowych i bez otworów. Natomiast z prawej strony jeden wózek ma otwory na śruby. No to będzie na bogato. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 23 Lutego 2020 Autor Share Napisano 23 Lutego 2020 (edytowane) otwory to nie problem się dowierci Rolki to faktycznie będzie problem... no nic pomyślimy zobaczymy bo głównie obawiam się, że przerobione mocowania rolek nie przeniosą ciężaru gąsienic Czy na bogato raczej standard ostaniami czasy - niestety Edytowane 24 Lutego 2020 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 24 Lutego 2020 Autor Share Napisano 24 Lutego 2020 zaczynam powoli zastanawiać się również nad innymi malowaniami - tak aby nie przerabiać mocowań kół podtrzymujących i tak do głowy przyszły mi dwa schematy. Jeden to wskazany przez producenta schemat z numerem bocznym 111 i drugi podany w Nuts & Bolts 38 part 2 Gdyby ktoś miał zdjęcia oryginałów był bym wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 26 Lutego 2020 Autor Share Napisano 26 Lutego 2020 Dobra dziś odbieram blachy powinno coś ruszyć z kopyta. Między czasie poszperałem po necie, popytałem znajomych i trochę się dowiedziałem. Okazuje się, że było na pewno 8 sztuk pojazdów pokrytych zimerintem... Chyba najpopularniejsze foto tego pojazdu Którego ciekawą interpretacje kolorów można zobaczyć tutaj ( niestety autor grafiki pomylił wersje nową z wczesną) ale ja chyba zrobię klasyka i pozrastane z schematem malowania wskazanym w Camouflage and Markings of the Panzerwaffe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 Jak idą prace? Coś się wyklarowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 27 Marca 2020 Autor Share Napisano 27 Marca 2020 NA razie postojowe, poprosiłem kolegę o pomoc przy błotnikach i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi