Trojan Posted February 25, 2020 Share Posted February 25, 2020 Zapraszam do śledzenia budowy nowego auta. Model zamierzam wykonać niemal prosto z pudła. Ma być czysto i ładnie. Jedynymi dodatkami będą kalki carbonowe Studio27 oraz blaszki Hobby Design. Kolor wybrany, będzie to Ventura Orange z palety Zero Paints. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakub476 Posted February 25, 2020 Share Posted February 25, 2020 Świetnie wygląda ten carbon! To wycinane z arkusza czy dedykowany zestaw? Jeśli wycinane to podaj proszę dokładny numer kalki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielodziem Posted February 25, 2020 Share Posted February 25, 2020 Zapowiada się super. Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trojan Posted February 25, 2020 Author Share Posted February 25, 2020 4 godziny temu, jakub476 napisał: Świetnie wygląda ten carbon! To wycinane z arkusza czy dedykowany zestaw? Dzięki Dedykowany zestaw Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trojan Posted February 26, 2020 Author Share Posted February 26, 2020 Wnętrze gotowe 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tombie01 Posted February 26, 2020 Share Posted February 26, 2020 tempo całkiem całkiem - patrze dalej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted February 26, 2020 Super Moderator Share Posted February 26, 2020 Fajne Wnetrze z pedzla czy aero? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Noxet Posted February 26, 2020 Share Posted February 26, 2020 Bardzo fajnie wychodzi Ci ten model. Będę z chęcią obserwował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarek90 Posted February 26, 2020 Share Posted February 26, 2020 Bardzo ładnie, powiedz mi proszę na kolorze pomarańczowym wgłębienia jakoś wash'owałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trojan Posted February 27, 2020 Author Share Posted February 27, 2020 W dniu 26.02.2020 o 22:31, Browarek90 napisał: Bardzo ładnie, powiedz mi proszę na kolorze pomarańczowym wgłębienia jakoś wash'owałeś? Tak. Użyłem brązowego Panel Line Tamiyi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kashato Posted February 28, 2020 Share Posted February 28, 2020 Przyjemnie się to ogląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted February 28, 2020 Super Moderator Share Posted February 28, 2020 W dniu 26.02.2020 o 12:40, Marcin Rogoza napisał: Fajne Wnetrze z pedzla czy aero? A ja zapytam raz jeszcze 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kashato Posted February 28, 2020 Share Posted February 28, 2020 1 godzinę temu, Marcin Rogoza napisał: A ja zapytam raz jeszcze A to z pędzla da się tak pomalować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trojan Posted February 28, 2020 Author Share Posted February 28, 2020 35 minut temu, kashato napisał: A to z pędzla da się tak pomalować? 35 minut temu, kashato napisał: A ja zapytam raz jeszcze Wszystko malowane aero. Pędzlem raczej tak nie wyjdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kashato Posted February 28, 2020 Share Posted February 28, 2020 To miałem na myśli. Czysta robota, dobrze to się prezentuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trojan Posted March 21, 2020 Author Share Posted March 21, 2020 Drobny poślizg w aktualizacji ale prace trwają. Lakier bazowy położony. Z przygodami. Strasznie trudny kolor. Przypomnę Zero Paints - Ventura Orange. Lakier jest półprzezroczysty więc jakikolwiek brud czy niedokładność pozostaje widoczny. Lakier trzeba położyć tylko i wyłącznie na biały podkład. Lakiery Zero mają tę właściwość, że nie lubią zbyt grubej warstwy i złego podkładu. Już wielokrotnie się przekonałem. Potrafią wejść w reakcję a tworzywem. Za gruba warstwa marszczy się i "wgryza" w tworzywo. To mnie spotkało mimo doświadczenia z tymi lakierami. Karoseria wylądowała w DOTcie a potem szlifowanie do gołego tworzywa. Zrezygnowałem z podkładu Tamiyi i położyłem szary Motip z aero. Szlifowanie. Na to warstwa białego surfacera Mr.Hobby. Lakier bazowy kładłem cieniutkimi warstwami w odstępach co godzinę. Wyszło 12 warstw i kilka wieczorów zanim kolor się nie ustabilizował. Sam kolor jest rewelacyjny, piękna perła w świetle słonecznym. Zrezygnowałem z zestawowych pasów i zastąpiłem je carbonową kalką. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dorotka Posted March 22, 2020 Share Posted March 22, 2020 (edited) Fajnie wyszedł, "żółty" zawsze dobrze wygląda Działań z podkładami nie rozumiem, jest przecież podkład od Zero i to biały... Edited March 22, 2020 by Dorotka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Posted March 22, 2020 Super Moderator Share Posted March 22, 2020 7 godzin temu, Trojan napisał: Strasznie trudny kolor. Przypomnę Zero Paints - Ventura Orange. To jest kolor dedykowany McLarenowi czy Ford też fabrycznie występuje w tym kolorku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irek-M1 Posted March 22, 2020 Share Posted March 22, 2020 Kalki karbonowe to dedykowany zestaw czy jakiś inny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dorotka Posted March 22, 2020 Share Posted March 22, 2020 21 minut temu, Irek-M1 napisał: Kalki karbonowe to dedykowany zestaw czy jakiś inny. Przewiń stronę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trojan Posted March 22, 2020 Author Share Posted March 22, 2020 13 godzin temu, Dorotka napisał: Działań z podkładami nie rozumiem, jest przecież podkład od Zero i to biały... Tak, ale akurat nie chciałem zamawiać jednej sztuki za 5 funtów gdy przesyłka kosztuje 15 11 godzin temu, Marcin Rogoza napisał: To jest kolor dedykowany McLarenowi czy Ford też fabrycznie występuje w tym kolorku? Tak, to kolor dla McLarena. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trojan Posted March 23, 2020 Author Share Posted March 23, 2020 Bezbarwny ZeroPaints 2K siadł ślicznie. Zostawię na dzień, dwa do porządnego wyschnięcia. Następnie szlif i polerka tam gdzie to konieczne bo mimo uwagi przy lakierowaniu jest kilka drobniutkich paproszków. No a potem już można wszystko składać w całość. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted March 23, 2020 Share Posted March 23, 2020 Chciałbym zobaczyć obok porsche pomarańczowe ciekawe jak by wyglądały obok siebie hmm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trojan Posted March 23, 2020 Author Share Posted March 23, 2020 28 minut temu, Bengal napisał: Chciałbym zobaczyć obok porsche pomarańczowe ciekawe jak by wyglądały obok siebie hmm Porsche, a przynajmniej Jagermeister ma zupełnie inny odcień. Kiedyś staną obok siebie choć to nie ta sama skala. Na razie na tapecie będzie też Porsche ale 911 GT1 od Tamki. Do dużego 934 brakuje mi części i dodatków jak śruby, kable itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irek-M1 Posted March 24, 2020 Share Posted March 24, 2020 a gdzie kupujesz ten lakier bezbarwny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts