knoor Napisano 1 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2020 No i git, tak trzeba żyć;) Jak skończony, to na regał, wyciągnąć wnioski i brać się za nowy, życie jest za krótkie na przemalowywanie tych samych modeli;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoor Napisano 3 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2020 No dobra, wziąłem się za błoto. Ma go być dużo, ma być mokre i gęste. Do tej pory nie robiłem za bardzo "błotnych" czołgów, więc nie do końca jest pewny efektu, ale potraktuję to jako poligon doświadczalny. Zaplanowałem kilka warstw: Pierwsza warstwa: ziemia, wikol, farba akrylowa, drobinki trawy elektrostatycznej. Ma dać teksturę i zgrubny kolor Warstwa druga: heavy mud od miga - ma złagodzić teksturę i przyciemnić kolory Warstwa trzecia: oleje AK Interactive, dark mud i fresh mud, akurat u mnie leżą to sobie użyję Warstwa czwarta: woda. Albo akryle albo wet effect, jeszcze nie wiem. Na początek będę robił zawieszenie i koła, bo nawet jak tam spapram, da się to jakoś zategować. Kadłub i powierzchnie po których chodziła załoga zrobię jako etap drugi. Na razie położyłem pierwszą warstwę. Z obserwacji: ziemia, której użyłem jest zbyt ziarnista. Mam nadzieję złagodzić to warstwą drugą. Do obecnego koloru nie ma się co przywiązywać, przypuszczam, że po dwóch kolejnych warstwach ulegnie jeszcze mocnej zmianie. Chyba czas tez złożyć gąsienice i koła w całość do wspólnego brudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 3 Kwietnia 2020 Share Napisano 3 Kwietnia 2020 Wg mnie ziarnistoć jest ok. Ja przykładowo, nie lubię modeli zalanych "papką". Tylko troszkę brakuje mi rozjaśnień błotka, szczególnie na bokach wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoor Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Położyłem wczoraj drugą warstwę - heavy mud Miga - a dziś warstwę trzecią, olejne washe dark mud i fresh mud. Na zdjęciu są jeszcze mokre, ale jak wyschnie przejrzę to raz jeszcze i najwyżej skoryguje. Na razie wychodzi fajnie, więc chyba posłużę się są samą metodą przy robieniu kół z gąsienicami. Zastanawia mnie tylko góra wanny kadłuba - chcę tam również dość mocno ubłocić śladami załogi, ale jeszcze nie jestem do końca pewny, jakiej metody użyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 O panie tera to jakby z bagna go wyciagneli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoor Napisano 5 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Bo ma to być czołg rasputicowy, bagienny - na fotkach tak to właśnie wygląda:) Na razie brudzę dół wanny, bo nie mam doświadczenia z błotem a tam będzie ostatecznie najmniej widać. W drugiej kolejności idą koła+gąsienice a na sam koniec góra kadłuba - najbardziej widoczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 5 Kwietnia 2020 Share Napisano 5 Kwietnia 2020 Twoj przypomina mi troche tego ale ten to z dna rzeki wyciagniety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoor Napisano 10 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2020 Zrobiłem wszystkie etapy ubłacania które sobie zaplanowałem na jednej z gąsienic, jednak nie jestem zadowolony z efektu - czegoś mi brakuje i nie wiem czego. Druga z gąsienic na razie czeka na inspirację, ewentualnie jakieś nowe pomysły do brudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 10 Kwietnia 2020 Share Napisano 10 Kwietnia 2020 Może inny kolor pigmentu dla urozmaicenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi