Skocz do zawartości

fushimi 1941 NIKO MODEL 1/350

laskonogi

Rekomendowane odpowiedzi

no i mozna powiedzieć iż główny bohater zakończony - nie obyło sie bez wtop- "bezanmaszt" udało mi sie wkleić lekko krzywo co skutkuje delikatnym przesunięciem... nie moze być lekko :)

układ sznurków jest w niektórych miejscach nie do końca pewny ... abstra:bip:ąc iż kilku mi na 100 % brakuje 

linki od tych wytyków to pomalowany drucik 

IMG_20200629_163603_6.jpg

IMG_20200629_163620_1.jpg

• Like 2

nie chwal dnia przed zachodem:haha:przy moich zdolnościach  wszystko jest możliwe  :glupek:

ale po cichu faktycznie widze koniec ... ?

Edytowane przez laskonogi

Ja na twoim miejscu jednak zerwałbym te nitki bo wg mnie są zdecydowanie za grube i psują fajny efekt jaki osiągnąłeś i zamiast nich zamontował np:

https://allegro.pl/kategoria/zylki-i-plecionki-zylki-121740?string=Żyłka Stroft GTM 0%2C08mm&bmatch=baseline-al-product-eyesa2-engag-dict45-spo-1-2-0605

8 godzin temu, Adamo722 napisał:

wg mnie są zdecydowanie za grube ....

no właśnie też tak mi się wydaje :hmmm:   dlatego pytałem jaka średnica mają te sznurowidła....

3 godziny temu, laskonogi napisał:

muszę to w głowie przepracować nie wiem czy mentalnie jestem gotów na powtórzenie :)  ... dzięki ! 

Nie znam się na 1:700, ale ja tej grubości używam do 350....   barwiłeś je? może dlatego tak wizualnie "zgrubły" .

Co do ewentualnej zmiany to bym poczekał na opinie tutejszych speców od 700 , niech wydadzą wyrok  ? 

Edytowane przez M.A.V.

Znalazlem informacje ktora koledzy podawali przy moim klejeniu HMS Repulse ze w skali 1:700 olinowanie powinno miec srednice 0,04÷0,06 mm i najlepiej z peruki a maszty ze strun gitarowych. Ja uzywam nitki bodajze 0,06 ale musze sprawdzic jak bede w domu wieczorem.

male sprostowanie to jest 350 :)

hm patrzam patrzam i nie wiem nie wiem na zdjeciach faktycznie wychodzi to moze grubiej, kupiłem dzs 0,1 i na dzonce poćwicze 

na fushimi juz nie dotknę - przy kolejnym najwyżej 

Zgada się, to jest 350ka. To jakiej średnicy w końcu użyłeś?  Na zdjęciu ciach to wygląda cholernie grubo, a co za tym idzie, to jest za grube. Okręt jest w 350ce, ale jest mały. By miało to ręce i nogi wypadałoby użyć cieńszej nici. Gdybyś użył jej przy jakimś pancerniku, to byłoby pewnie spoko, ale ten okręcik jest dość mały, tak więc by to wyglądało, powinieneś użyć cieńszej 

Edytowane przez chudyhunter

Tak więc sam widzisz, że przy tak małym okręciku, który ma 14 cm, czyli jest to mały okręt nawet w skali 350, powinieneś użyć 0,01. 

No ale jak mamy tutaj specjalistów, którzy polecają do 700ki 0,04-0,06, to ja w sumie nie potrzebnie się udziałem :) I nie mówię tutaj o koledze Adamo722 :)

ok sorki kupiłem 0,01 hehe mieszają sie te 0 zobaczymy jak to wyjdzie w takim razie - ale chyba tylko na białej kartce :) trza robic 

generalnie bardzo dziekuje za wsparcie - faktycznie te linki dają popalić także jesli chodzi o dobranie wymiaru 

no i jak z takiej nici zrobić niby opadnięty fał ... rozumiem że to tylko z drucika ? 

9 minut temu, laskonogi napisał:

ok sorki kupiłem 0,01 hehe mieszają sie te 0 zobaczymy jak to wyjdzie w takim razie - ale chyba tylko na białej kartce :) trza robic 

Zgadza się, dobre światło i biała kartka. Nici są bardzo cieniutkie i słabo je widać, więc ja tak robię. Ale mogę mieć problem ze wzrokiem :)

AA oczywiście jak już je położysz, to przejedź je szara farbą 

Z resztą zobacz tutaj. Jest delikatne, praktycznie go nie widać i taki efekt uzyskasz przy pomalowanej nici 0,01

3506_01.jpg

24 minuty temu, chudyhunter napisał:

Tak więc sam widzisz, że przy tak małym okręciku, który ma 14 cm, czyli jest to mały okręt nawet w skali 350, powinieneś użyć 0,01. 

No ale jak mamy tutaj specjalistów, którzy polecają do 700ki 0,04-0,06, to ja w sumie nie potrzebnie się udziałem :) I nie mówię tutaj o koledze Adamo722 :)

Ale generalnie masz racje bo jesli 0,04 przy pancerniku ujdzie to przy niszczycielu i krazowniku w tej skali wyglada slabo i chyba wymienie na 0,01:rozga:

Teraz, Adamo722 napisał:

Ale generalnie masz racje bo jesli 0,04 przy pancerniku ujdzie to przy niszczycielu i krazowniku w tej skali wyglada slabo i chyba wymienie na 0,01:rozga:

Zgadza się. Moim zdaniem nie można się sztywno trzymać skali jeśli chodzi o olinowanie. Jeśli jedna nic wygląda dobrze przy pancerniku tak jak piszesz, to przy czymś mniejszym, np holowniku w tej samej skali nie przejdzie. 

ło jezu dobra Pany jakoś mi to rozświetliło mroki 

46 minut temu, chudyhunter napisał:

przejedź je szara farbą 

w sensie że sie nie bac i jasno szarym pojechać - tak zrobie 

40 minut temu, Adamo722 napisał:

w tej skali wyglada slabo i chyba wymienie na 0,01

pełna załamka :) 

38 minut temu, chudyhunter napisał:

to przy czymś mniejszym, np holowniku w tej samej skali nie przejdzie.

tak tak rozumiem... 

Konkluzja: wiedziałem że cos sie spartoli :)  ale i tak zabawe mam przednią 

dzieki !!!! ide stosować zobaczymy co z tego wyjdzie 

aaa bede miał juz niedługo kilka pytań do wody do mych specjalistów ale to za chwile :P) wiec mi sie tam gotowac z tutorialami 

1 minutę temu, chudyhunter napisał:

zobacz który odcień najlepiej pasuje. 

no własnie rozumiem rozmycie tych lini w swietle dzieki szaremu ale boje sie zlac totalnie z bryłą bo ona jest szara jak przysłowiowy ... szary :) pobawimy sie zobaczymy dzieki !

ps: ciekawe wyraznie to jest sklejone - ale nigdzie takiej wersji w wiekszych fotach nie widziałem 

no dobra przećwiczyłem dżonkę 

tło - podczas kontroli na rzece rybackiej łódki odkryto broń, na razie jest tam tylko jeden maxim ale dorobię jeszcze jaki karabin i może miecz :) ?  ... w związku z tym stać będzie grzecznie przy burcie naszego "japońskiego oprawcy", a rybacy zostają natychmiast aresztowani. Muszę zrobić jakoś k;ęczącą postać ... :) i taki chiński kapelusz słomkowy ... ale po jastrzombie nic mi nie straszne :)

dzięki ostatnim inspirującym komentarzom w olinowaniu dałem 0,01 i wyszło całkiem - choć fał żagla jeszcze do dopracowania, w miejscu łączenia lin będzie bloczek 

minus - nie ruszam olinowania na fushimi, zbyt dużo potencjalnych uszkodzeń 

plus- niewątpliwie będzie widoczna róznica miedzy gruboscia olinowania Fushimi a tej łodeczki 

generalnie tak to wygląda na teraz / zdjęcie z monetą aby rozwiać wątpliwości co do wielkości 

IMG_20200701_005423_7.jpg

IMG_20200701_004611_5.jpg

IMG_20200701_005514_4.jpg

• Like 1