laskonogi Napisano 29 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2020 no i mozna powiedzieć iż główny bohater zakończony - nie obyło sie bez wtop- "bezanmaszt" udało mi sie wkleić lekko krzywo co skutkuje delikatnym przesunięciem... nie moze być lekko układ sznurków jest w niektórych miejscach nie do końca pewny ... abstra:bip:ąc iż kilku mi na 100 % brakuje linki od tych wytyków to pomalowany drucik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 29 Czerwca 2020 Share Napisano 29 Czerwca 2020 Wygląda na to że ta historia skończy się szczęśliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 29 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2020 (edytowane) nie chwal dnia przed zachodemprzy moich zdolnościach wszystko jest możliwe ale po cichu faktycznie widze koniec ... Edytowane 29 Czerwca 2020 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 Ja na twoim miejscu jednak zerwałbym te nitki bo wg mnie są zdecydowanie za grube i psują fajny efekt jaki osiągnąłeś i zamiast nich zamontował np: https://allegro.pl/kategoria/zylki-i-plecionki-zylki-121740?string=Żyłka Stroft GTM 0%2C08mm&bmatch=baseline-al-product-eyesa2-engag-dict45-spo-1-2-0605 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 30 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2020 4 godziny temu, Adamo722 napisał: za grube muszę to w głowie przepracować nie wiem czy mentalnie jestem gotów na powtórzenie ... dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 (edytowane) 8 godzin temu, Adamo722 napisał: wg mnie są zdecydowanie za grube .... no właśnie też tak mi się wydaje dlatego pytałem jaka średnica mają te sznurowidła.... 3 godziny temu, laskonogi napisał: muszę to w głowie przepracować nie wiem czy mentalnie jestem gotów na powtórzenie ... dzięki ! Nie znam się na 1:700, ale ja tej grubości używam do 350.... barwiłeś je? może dlatego tak wizualnie "zgrubły" . Co do ewentualnej zmiany to bym poczekał na opinie tutejszych speców od 700 , niech wydadzą wyrok Edytowane 30 Czerwca 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 Znalazlem informacje ktora koledzy podawali przy moim klejeniu HMS Repulse ze w skali 1:700 olinowanie powinno miec srednice 0,04÷0,06 mm i najlepiej z peruki a maszty ze strun gitarowych. Ja uzywam nitki bodajze 0,06 ale musze sprawdzic jak bede w domu wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 Ja we wszystkich 700kach używam tylko i wyłącznie nici uschi 0,01 mm. 0,04-0,06 do 700? Chciałbym to zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 30 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2020 (edytowane) male sprostowanie to jest 350 hm patrzam patrzam i nie wiem nie wiem na zdjeciach faktycznie wychodzi to moze grubiej, kupiłem dzs 0,1 i na dzonce poćwicze na fushimi juz nie dotknę - przy kolejnym najwyżej Edytowane 30 Czerwca 2020 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 1 minutę temu, laskonogi napisał: małę sprostowanie to jest 350 no racja.... zgapiłem się... to sam już nie wiem... używałem takich do 350 i powinno być OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 (edytowane) Zgada się, to jest 350ka. To jakiej średnicy w końcu użyłeś? Na zdjęciu ciach to wygląda cholernie grubo, a co za tym idzie, to jest za grube. Okręt jest w 350ce, ale jest mały. By miało to ręce i nogi wypadałoby użyć cieńszej nici. Gdybyś użył jej przy jakimś pancerniku, to byłoby pewnie spoko, ale ten okręcik jest dość mały, tak więc by to wyglądało, powinieneś użyć cieńszej Edytowane 30 Czerwca 2020 przez chudyhunter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 30 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2020 0.2 fały, i tego rozciąganego " EZLine czarna " to mi na oko tak na 0,3/0,4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 (edytowane) Tak więc sam widzisz, że przy tak małym okręciku, który ma 14 cm, czyli jest to mały okręt nawet w skali 350, powinieneś użyć 0,01. No ale jak mamy tutaj specjalistów, którzy polecają do 700ki 0,04-0,06, to ja w sumie nie potrzebnie się udziałem I nie mówię tutaj o koledze Adamo722 Edytowane 30 Czerwca 2020 przez chudyhunter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 Ja sprawdzilem przy swoich okretach 1:700 w tym Bismarcku uzywalem nici VNG 012 GRALL o grubosci 0,04mm. Mysle ze ta 0,1 do dzonki jeszcze bedzie za gruba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 9 minut temu, Adamo722 napisał: Ja sprawdzilem przy swoich okretach 1:700 w tym Bismarcku uzywalem nici VNG 012 GRALL o grubosci 0,04mm. Mysle ze ta 0,1 do dzonki jeszcze bedzie za gruba. Dlatego powinien użyć 0,01 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 30 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2020 (edytowane) ok sorki kupiłem 0,01 hehe mieszają sie te 0 zobaczymy jak to wyjdzie w takim razie - ale chyba tylko na białej kartce trza robic generalnie bardzo dziekuje za wsparcie - faktycznie te linki dają popalić także jesli chodzi o dobranie wymiaru no i jak z takiej nici zrobić niby opadnięty fał ... rozumiem że to tylko z drucika ? Edytowane 30 Czerwca 2020 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 (edytowane) 9 minut temu, laskonogi napisał: ok sorki kupiłem 0,01 hehe mieszają sie te 0 zobaczymy jak to wyjdzie w takim razie - ale chyba tylko na białej kartce trza robic Zgadza się, dobre światło i biała kartka. Nici są bardzo cieniutkie i słabo je widać, więc ja tak robię. Ale mogę mieć problem ze wzrokiem AA oczywiście jak już je położysz, to przejedź je szara farbą Z resztą zobacz tutaj. Jest delikatne, praktycznie go nie widać i taki efekt uzyskasz przy pomalowanej nici 0,01 Edytowane 30 Czerwca 2020 przez chudyhunter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 24 minuty temu, chudyhunter napisał: Tak więc sam widzisz, że przy tak małym okręciku, który ma 14 cm, czyli jest to mały okręt nawet w skali 350, powinieneś użyć 0,01. No ale jak mamy tutaj specjalistów, którzy polecają do 700ki 0,04-0,06, to ja w sumie nie potrzebnie się udziałem I nie mówię tutaj o koledze Adamo722 Ale generalnie masz racje bo jesli 0,04 przy pancerniku ujdzie to przy niszczycielu i krazowniku w tej skali wyglada slabo i chyba wymienie na 0,01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 Teraz, Adamo722 napisał: Ale generalnie masz racje bo jesli 0,04 przy pancerniku ujdzie to przy niszczycielu i krazowniku w tej skali wyglada slabo i chyba wymienie na 0,01 Zgadza się. Moim zdaniem nie można się sztywno trzymać skali jeśli chodzi o olinowanie. Jeśli jedna nic wygląda dobrze przy pancerniku tak jak piszesz, to przy czymś mniejszym, np holowniku w tej samej skali nie przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 30 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2020 ło jezu dobra Pany jakoś mi to rozświetliło mroki 46 minut temu, chudyhunter napisał: przejedź je szara farbą w sensie że sie nie bac i jasno szarym pojechać - tak zrobie 40 minut temu, Adamo722 napisał: w tej skali wyglada slabo i chyba wymienie na 0,01 pełna załamka 38 minut temu, chudyhunter napisał: to przy czymś mniejszym, np holowniku w tej samej skali nie przejdzie. tak tak rozumiem... Konkluzja: wiedziałem że cos sie spartoli ale i tak zabawe mam przednią dzieki !!!! ide stosować zobaczymy co z tego wyjdzie aaa bede miał juz niedługo kilka pytań do wody do mych specjalistów ale to za chwile :P) wiec mi sie tam gotowac z tutorialami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 30 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2020 49 minut temu, chudyhunter napisał: jeszcze jedno gdzie ty to dobry człowieku znalazłeś ? nie trafiłem na taką fote ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 30 Czerwca 2020 Share Napisano 30 Czerwca 2020 Proszę bardzo https://www.nntmodell.com/en/Kits/Japanese-gunboat-Fushimi-1941.html Co do jasności szarego to nie przesadzaj. Zrób zwykłym szarym. Najlepiej rozciągnij sobie te nici, jak już będziesz je miał i zobacz który odcień najlepiej pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 30 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2020 1 minutę temu, chudyhunter napisał: zobacz który odcień najlepiej pasuje. no własnie rozumiem rozmycie tych lini w swietle dzieki szaremu ale boje sie zlac totalnie z bryłą bo ona jest szara jak przysłowiowy ... szary pobawimy sie zobaczymy dzieki ! ps: ciekawe wyraznie to jest sklejone - ale nigdzie takiej wersji w wiekszych fotach nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 30 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2020 no dobra przećwiczyłem dżonkę tło - podczas kontroli na rzece rybackiej łódki odkryto broń, na razie jest tam tylko jeden maxim ale dorobię jeszcze jaki karabin i może miecz ? ... w związku z tym stać będzie grzecznie przy burcie naszego "japońskiego oprawcy", a rybacy zostają natychmiast aresztowani. Muszę zrobić jakoś k;ęczącą postać ... i taki chiński kapelusz słomkowy ... ale po jastrzombie nic mi nie straszne dzięki ostatnim inspirującym komentarzom w olinowaniu dałem 0,01 i wyszło całkiem - choć fał żagla jeszcze do dopracowania, w miejscu łączenia lin będzie bloczek minus - nie ruszam olinowania na fushimi, zbyt dużo potencjalnych uszkodzeń plus- niewątpliwie będzie widoczna róznica miedzy gruboscia olinowania Fushimi a tej łodeczki generalnie tak to wygląda na teraz / zdjęcie z monetą aby rozwiać wątpliwości co do wielkości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 1 Lipca 2020 Share Napisano 1 Lipca 2020 Wg mnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi