Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na podstawie istniejącej dokumentacji i wizualizacji BDF staram się odtworzyć model prototypowego polskiego "niszczyciela czołgów" z działkiem 37mm Bofors, którego dwa egzemplarze walczyły w ramach 10 BKZmot we wrześniu 1939. Większość części dorabiam samemu, niektóre jednak pozyskałem z poniższych zestawów:

- wnętrze TKS firmy RPM (głownie układ jezdny, gaśnice i element chlodnicy poddany intensywnej przeróbce)-

- ciagnik pancerny firmy RPM (wanna, która została przedłużona o modul 9mm - tak aby uzyskać podwozie o długości odpowiadającej bazowemu ciągnikowi C2P)-

- T 26 Mirage (nigdy nie sklejony, otrzymany "w spadku" model, który służy mi jako źródło płyt pancerza

- TKS-B Mirage, nadal czekam na przesyłke. Tu głównie interesuje mnie przedłużone podwozie. Kiedy będę już je miał mogę się spokojnie zająć malowaniem dołu wanny od zewnątrz

Oto kilka zdjęć z budowy:

Początki czyli przedłużanie wanny (cześci białe)

IMG_0801.jpg

Mozolne odtwarzanie górnego pancerza (wersja bez skosów)

IMG_0827.jpg

IMG_0817.jpg

Stan na wczoraj, dziś juz wprowadziłem lekkie korekty płyt pancerza

IMG_0913.jpg

IMG_0914.jpg

IMG_0915.jpg

IMG_0916.jpg

Kilka "bebeszków" m.in układ przeniesienia napędu, silnik (to z dziurkami - analogiczny do C2P oraz moduł ze zbiornikami benzyny/oleju z chłodnicą)

IMG_0919.jpg

IMG_0928.jpg

Jak widać pewne rzeczy trzeba jeszcze podciągnąć, wszystko powoli

Nie wiem jak do końca wyglądały pojemniki na amunicje 37mm Bofors. Czy ktoś z Was wie ? Czekam na Wasze wskazówki co do modelu.

Pozdrawiam Jendrass

tu linki do fot i wizualek

http://bdf2005.republika.pl/html/galeria.html

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=337054#493802

Napisano

Wreszcie coś polskiego na warsztacie, no i jeszcze z września 39' . Będe tu stałym gościem.

Napisano

Kolego Constructor Zdjęcia sensu strocte nie są tematem tego posta, a model. TKS-D. Foty robiłem na szybko wczoraj wieczorem, więc wybacz. Czekam na merytoryczne uwagi dotyczące właśnie jego, a nie jakości zdjęć. Wasze spostrzeżenia są bardzo ważne, ale niech coś wnoszą, a nie reprezetntują merytoryczną pustke ;)

Co do września 39 to mam modeli z tego okresu bardo dużo, niestety większość z nich wymaga jeszcze poprawek przed ujawnieniem ich na tym forum (m.in. 3 czołgi 7TP, 3 tankietki, C4P, C2P, sampanc. wz 34, działa... itp). A jeszcze jest przeciez 60 figurek Bedę raportował o postępach.

Barthass - witam poznańską dusze

• 4 weeks later...
Napisano

Kolejna odsłona mojego modelu, coraz bliżej końca ale jest jeszcze miejsce na poprawki i dodatki. Zgodnie z poradą Kamila z puszki piwnej wykonałem kilka elementów - błotniki, przednią osłonę działka,klapy wizjerów i kilka innych elementów. Wszystkie części wnętrza są juz na miejscu (bez celowniczego/dowódcy i jego krzesła oraz gaśnicy). Pręty na opończe brezentową/siatke maskującą wykonane z druty dentystycznego kal 0,,8mm. Gąsienice póki co guma. Wieczorem wrzuce jeszcze 2-3 fotki bo nie moge teraz dojśc do porozumienia z photowiadrem.

Pozdrawiam

IMG_1390.jpg

Napisano

Przepiękne, kawał dobrej roboty. Mimo wszystko zamieść zdjęcia wszystkich Twoich modeli września 39.

Napisano

No wrescie coś Polskiego bardzo podoba mi sie twoje wykonanie dla mnie super czekam na dalszą relacje !!!! O widze że tu nie jestem sam z Wilekopolski

Napisano

No Polskie cudo

Te ślady to po karabinie??

Bo innej możliwości nie widze:P

Czekam na ciąg dalszy:)

Napisano

Ślady na pancerzu (miał w rzeczywistości 6mm) mają być docelowo śladami po odłamkach lub jakimś "pośrednim trafieniu, inne rozniosłoby pojazd na strzępy.

Modele z września wrzucę w weekend kiedy będę mieć spokojną chwile na wykonanie zdjęć tylko od czego mam zacząć od 7TP których mam 3 sztuki ;P pomyśle

Bardzo dziękuje Wam za ciepłe słowa, miło mi ale model wymaga jeszcze pieszczot. Do końca miesiąca mam nadzieje, będzie już w 100% gotowości.

Czekam na dalsze uwagi.

TKS-D to wyjątkowy pojazd o ciekawej historii działania i genezie powstania więc tym bardziej zasługuje na wyjątkowe traktowanie.

Partyznat - Wielkopolskie klimaty, miło spotkać krajana.

Napisano

Kupiłem dziś aerograf !! Na razie taki szajs, żeby się podszkolić, za jakiś czas sprawie sobie coś z prawdziwego zdarzenia!

• 1 month later...
Napisano

Nooo, jestem pełen uznania. Gdyby moje modele zbliżały się choćby trochę do tego ... a można wiedzięć z czego zrobiłeś gazetę i mapy?

Napisano

Polskie cudo

A figurki są jakiej firmy?

Napisano

Marti_nez - mapa jest wydrukowana na laserowej drukarce w pracy wyszła nieźle, mam jeszcze kilka takich.

Zbyszek - cudo hehe spoko, jeszcze nie skonczyłem. Figurki są Hellera albo SK Model. Jest taki zestaw 2 polskich czołgistów.

Zastanawiam się co jeszcze można dołożyć/zmienić w pojeździe

Napisano

Sam pomysl na prototyp bardzo dobry.

Slabo wyszlo malowanie i te trafienia.

Pozdrawiam.

Napisano

Pisałem już, to nie są trafienia, gdyby to były one to z pojazdu nic by nie zostało. Co najwyżej to mogą być odpryski od wybuchów. Malowanie - wiem, poprawie jeszcze co sie da.

• 4 weeks later...
Napisano
Co najwyżej to mogą być odpryski od wybuchów.

Jesli tak to tez slabo wyszly.

• 1 year later...
  • Administrator Główny
Napisano

Edit...

W związku z usunięciem przez forumowicza Jendrass1 większości swoich zdjęć w tym temacie, zostaje on zamknięty.

Jest to wyjątkowo niehonorowe zachowanie wobec wszystkich forumowiczów zainteresowanych tymi zagadnieniami i nacechowane ślepo wymierzoną zemstą w osoby biorące udział w dyskusji.

Na tym forum nie będzie miejsca dla tego typu nie eleganckich zachowań ukierunkowanych na wymuszanie ustępstw i akceptacji nagannych zachowań jednostek. Wobec w/w i zachowania tego forumowicza, zostaje mu zablokowany swobodny dostęp do forum.

Admin...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.