Skocz do zawartości

[Warsztata] TKS-D 1/35

Jendrass1

Rekomendowane odpowiedzi

Na podstawie istniejącej dokumentacji i wizualizacji BDF staram się odtworzyć model prototypowego polskiego "niszczyciela czołgów" z działkiem 37mm Bofors, którego dwa egzemplarze walczyły w ramach 10 BKZmot we wrześniu 1939. Większość części dorabiam samemu, niektóre jednak pozyskałem z poniższych zestawów:

- wnętrze TKS firmy RPM (głownie układ jezdny, gaśnice i element chlodnicy poddany intensywnej przeróbce)-

- ciagnik pancerny firmy RPM (wanna, która została przedłużona o modul 9mm - tak aby uzyskać podwozie o długości odpowiadającej bazowemu ciągnikowi C2P)-

- T 26 Mirage (nigdy nie sklejony, otrzymany "w spadku" model, który służy mi jako źródło płyt pancerza

- TKS-B Mirage, nadal czekam na przesyłke. Tu głównie interesuje mnie przedłużone podwozie. Kiedy będę już je miał mogę się spokojnie zająć malowaniem dołu wanny od zewnątrz

Oto kilka zdjęć z budowy:

Początki czyli przedłużanie wanny (cześci białe)

IMG_0801.jpg

Mozolne odtwarzanie górnego pancerza (wersja bez skosów)

IMG_0827.jpg

IMG_0817.jpg

Stan na wczoraj, dziś juz wprowadziłem lekkie korekty płyt pancerza

IMG_0913.jpg

IMG_0914.jpg

IMG_0915.jpg

IMG_0916.jpg

Kilka "bebeszków" m.in układ przeniesienia napędu, silnik (to z dziurkami - analogiczny do C2P oraz moduł ze zbiornikami benzyny/oleju z chłodnicą)

IMG_0919.jpg

IMG_0928.jpg

Jak widać pewne rzeczy trzeba jeszcze podciągnąć, wszystko powoli

Nie wiem jak do końca wyglądały pojemniki na amunicje 37mm Bofors. Czy ktoś z Was wie ? Czekam na Wasze wskazówki co do modelu.

Pozdrawiam Jendrass

tu linki do fot i wizualek

http://bdf2005.republika.pl/html/galeria.html

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=337054#493802

Kolego Constructor Zdjęcia sensu strocte nie są tematem tego posta, a model. TKS-D. Foty robiłem na szybko wczoraj wieczorem, więc wybacz. Czekam na merytoryczne uwagi dotyczące właśnie jego, a nie jakości zdjęć. Wasze spostrzeżenia są bardzo ważne, ale niech coś wnoszą, a nie reprezetntują merytoryczną pustke ;)

Co do września 39 to mam modeli z tego okresu bardo dużo, niestety większość z nich wymaga jeszcze poprawek przed ujawnieniem ich na tym forum (m.in. 3 czołgi 7TP, 3 tankietki, C4P, C2P, sampanc. wz 34, działa... itp). A jeszcze jest przeciez 60 figurek Bedę raportował o postępach.

Barthass - witam poznańską dusze

• 4 weeks later...

Kolejna odsłona mojego modelu, coraz bliżej końca ale jest jeszcze miejsce na poprawki i dodatki. Zgodnie z poradą Kamila z puszki piwnej wykonałem kilka elementów - błotniki, przednią osłonę działka,klapy wizjerów i kilka innych elementów. Wszystkie części wnętrza są juz na miejscu (bez celowniczego/dowódcy i jego krzesła oraz gaśnicy). Pręty na opończe brezentową/siatke maskującą wykonane z druty dentystycznego kal 0,,8mm. Gąsienice póki co guma. Wieczorem wrzuce jeszcze 2-3 fotki bo nie moge teraz dojśc do porozumienia z photowiadrem.

Pozdrawiam

IMG_1390.jpg

No Polskie cudo

Te ślady to po karabinie??

Bo innej możliwości nie widze:P

Czekam na ciąg dalszy:)

Ślady na pancerzu (miał w rzeczywistości 6mm) mają być docelowo śladami po odłamkach lub jakimś "pośrednim trafieniu, inne rozniosłoby pojazd na strzępy.

Modele z września wrzucę w weekend kiedy będę mieć spokojną chwile na wykonanie zdjęć tylko od czego mam zacząć od 7TP których mam 3 sztuki ;P pomyśle

Bardzo dziękuje Wam za ciepłe słowa, miło mi ale model wymaga jeszcze pieszczot. Do końca miesiąca mam nadzieje, będzie już w 100% gotowości.

Czekam na dalsze uwagi.

TKS-D to wyjątkowy pojazd o ciekawej historii działania i genezie powstania więc tym bardziej zasługuje na wyjątkowe traktowanie.

Partyznat - Wielkopolskie klimaty, miło spotkać krajana.

• 1 month later...

Marti_nez - mapa jest wydrukowana na laserowej drukarce w pracy wyszła nieźle, mam jeszcze kilka takich.

Zbyszek - cudo hehe spoko, jeszcze nie skonczyłem. Figurki są Hellera albo SK Model. Jest taki zestaw 2 polskich czołgistów.

Zastanawiam się co jeszcze można dołożyć/zmienić w pojeździe

Pisałem już, to nie są trafienia, gdyby to były one to z pojazdu nic by nie zostało. Co najwyżej to mogą być odpryski od wybuchów. Malowanie - wiem, poprawie jeszcze co sie da.

• 4 weeks later...
  • 1 year later...
  • Administrator Główny

Edit...

W związku z usunięciem przez forumowicza Jendrass1 większości swoich zdjęć w tym temacie, zostaje on zamknięty.

Jest to wyjątkowo niehonorowe zachowanie wobec wszystkich forumowiczów zainteresowanych tymi zagadnieniami i nacechowane ślepo wymierzoną zemstą w osoby biorące udział w dyskusji.

Na tym forum nie będzie miejsca dla tego typu nie eleganckich zachowań ukierunkowanych na wymuszanie ustępstw i akceptacji nagannych zachowań jednostek. Wobec w/w i zachowania tego forumowicza, zostaje mu zablokowany swobodny dostęp do forum.

Admin...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.