Jendrass1 Napisano 4 Kwietnia 2008 Share Napisano 4 Kwietnia 2008 Na podstawie istniejącej dokumentacji i wizualizacji BDF staram się odtworzyć model prototypowego polskiego "niszczyciela czołgów" z działkiem 37mm Bofors, którego dwa egzemplarze walczyły w ramach 10 BKZmot we wrześniu 1939. Większość części dorabiam samemu, niektóre jednak pozyskałem z poniższych zestawów: - wnętrze TKS firmy RPM (głownie układ jezdny, gaśnice i element chlodnicy poddany intensywnej przeróbce)- - ciagnik pancerny firmy RPM (wanna, która została przedłużona o modul 9mm - tak aby uzyskać podwozie o długości odpowiadającej bazowemu ciągnikowi C2P)- - T 26 Mirage (nigdy nie sklejony, otrzymany "w spadku" model, który służy mi jako źródło płyt pancerza - TKS-B Mirage, nadal czekam na przesyłke. Tu głównie interesuje mnie przedłużone podwozie. Kiedy będę już je miał mogę się spokojnie zająć malowaniem dołu wanny od zewnątrz Oto kilka zdjęć z budowy: Początki czyli przedłużanie wanny (cześci białe) Mozolne odtwarzanie górnego pancerza (wersja bez skosów) Stan na wczoraj, dziś juz wprowadziłem lekkie korekty płyt pancerza Kilka "bebeszków" m.in układ przeniesienia napędu, silnik (to z dziurkami - analogiczny do C2P oraz moduł ze zbiornikami benzyny/oleju z chłodnicą) Jak widać pewne rzeczy trzeba jeszcze podciągnąć, wszystko powoli Nie wiem jak do końca wyglądały pojemniki na amunicje 37mm Bofors. Czy ktoś z Was wie ? Czekam na Wasze wskazówki co do modelu. Pozdrawiam Jendrass tu linki do fot i wizualek http://bdf2005.republika.pl/html/galeria.html http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=337054#493802 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 5 Kwietnia 2008 Share Napisano 5 Kwietnia 2008 Uuuu zdjęcia ziarniste i rozmazane :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 5 Kwietnia 2008 Share Napisano 5 Kwietnia 2008 Wreszcie coś polskiego na warsztacie, no i jeszcze z września 39' . Będe tu stałym gościem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 5 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2008 Kolego Constructor Zdjęcia sensu strocte nie są tematem tego posta, a model. TKS-D. Foty robiłem na szybko wczoraj wieczorem, więc wybacz. Czekam na merytoryczne uwagi dotyczące właśnie jego, a nie jakości zdjęć. Wasze spostrzeżenia są bardzo ważne, ale niech coś wnoszą, a nie reprezetntują merytoryczną pustke ;) Co do września 39 to mam modeli z tego okresu bardo dużo, niestety większość z nich wymaga jeszcze poprawek przed ujawnieniem ich na tym forum (m.in. 3 czołgi 7TP, 3 tankietki, C4P, C2P, sampanc. wz 34, działa... itp). A jeszcze jest przeciez 60 figurek Bedę raportował o postępach. Barthass - witam poznańską dusze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 6 Kwietnia 2008 Share Napisano 6 Kwietnia 2008 Barthass - witam poznańską dusze Witam, witam na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 10 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2008 Dziś model otrzymał układ jezdny i wyglada wreszcie jak trzeba foty jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 7 Maja 2008 Autor Share Napisano 7 Maja 2008 Kolejna odsłona mojego modelu, coraz bliżej końca ale jest jeszcze miejsce na poprawki i dodatki. Zgodnie z poradą Kamila z puszki piwnej wykonałem kilka elementów - błotniki, przednią osłonę działka,klapy wizjerów i kilka innych elementów. Wszystkie części wnętrza są juz na miejscu (bez celowniczego/dowódcy i jego krzesła oraz gaśnicy). Pręty na opończe brezentową/siatke maskującą wykonane z druty dentystycznego kal 0,,8mm. Gąsienice póki co guma. Wieczorem wrzuce jeszcze 2-3 fotki bo nie moge teraz dojśc do porozumienia z photowiadrem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wodzik730 Napisano 7 Maja 2008 Share Napisano 7 Maja 2008 Przepiękne, kawał dobrej roboty. Mimo wszystko zamieść zdjęcia wszystkich Twoich modeli września 39. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 7 Maja 2008 Share Napisano 7 Maja 2008 No wrescie coś Polskiego bardzo podoba mi sie twoje wykonanie dla mnie super czekam na dalszą relacje !!!! O widze że tu nie jestem sam z Wilekopolski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewan Napisano 7 Maja 2008 Share Napisano 7 Maja 2008 No Polskie cudo Te ślady to po karabinie?? Bo innej możliwości nie widze:P Czekam na ciąg dalszy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 7 Maja 2008 Autor Share Napisano 7 Maja 2008 Ślady na pancerzu (miał w rzeczywistości 6mm) mają być docelowo śladami po odłamkach lub jakimś "pośrednim trafieniu, inne rozniosłoby pojazd na strzępy. Modele z września wrzucę w weekend kiedy będę mieć spokojną chwile na wykonanie zdjęć tylko od czego mam zacząć od 7TP których mam 3 sztuki ;P pomyśle Bardzo dziękuje Wam za ciepłe słowa, miło mi ale model wymaga jeszcze pieszczot. Do końca miesiąca mam nadzieje, będzie już w 100% gotowości. Czekam na dalsze uwagi. TKS-D to wyjątkowy pojazd o ciekawej historii działania i genezie powstania więc tym bardziej zasługuje na wyjątkowe traktowanie. Partyznat - Wielkopolskie klimaty, miło spotkać krajana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 8 Maja 2008 Autor Share Napisano 8 Maja 2008 Kupiłem dziś aerograf !! Na razie taki szajs, żeby się podszkolić, za jakiś czas sprawie sobie coś z prawdziwego zdarzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 3 Lipca 2008 Autor Share Napisano 3 Lipca 2008 Wykańczanie trwa. Podkreślam, że załoga jeszcze nie wykończona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Nooo, jestem pełen uznania. Gdyby moje modele zbliżały się choćby trochę do tego ... a można wiedzięć z czego zrobiłeś gazetę i mapy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 3 Lipca 2008 Share Napisano 3 Lipca 2008 Polskie cudo A figurki są jakiej firmy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 4 Lipca 2008 Autor Share Napisano 4 Lipca 2008 Marti_nez - mapa jest wydrukowana na laserowej drukarce w pracy wyszła nieźle, mam jeszcze kilka takich. Zbyszek - cudo hehe spoko, jeszcze nie skonczyłem. Figurki są Hellera albo SK Model. Jest taki zestaw 2 polskich czołgistów. Zastanawiam się co jeszcze można dołożyć/zmienić w pojeździe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 Sam pomysl na prototyp bardzo dobry. Slabo wyszlo malowanie i te trafienia. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 Czak45 ma rację. Niestety.......................... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 4 Lipca 2008 Autor Share Napisano 4 Lipca 2008 Pisałem już, to nie są trafienia, gdyby to były one to z pojazdu nic by nie zostało. Co najwyżej to mogą być odpryski od wybuchów. Malowanie - wiem, poprawie jeszcze co sie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 30 Lipca 2008 Share Napisano 30 Lipca 2008 Co najwyżej to mogą być odpryski od wybuchów. Jesli tak to tez slabo wyszly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 30 Lipca 2008 Autor Share Napisano 30 Lipca 2008 hmmm to jak je zrobić, żeby wyszły dobrze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Administrator Główny Administrator Napisano 4 Stycznia 2010 Administrator Główny Share Napisano 4 Stycznia 2010 Edit... W związku z usunięciem przez forumowicza Jendrass1 większości swoich zdjęć w tym temacie, zostaje on zamknięty. Jest to wyjątkowo niehonorowe zachowanie wobec wszystkich forumowiczów zainteresowanych tymi zagadnieniami i nacechowane ślepo wymierzoną zemstą w osoby biorące udział w dyskusji. Na tym forum nie będzie miejsca dla tego typu nie eleganckich zachowań ukierunkowanych na wymuszanie ustępstw i akceptacji nagannych zachowań jednostek. Wobec w/w i zachowania tego forumowicza, zostaje mu zablokowany swobodny dostęp do forum. Admin... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi