Hkrawczyk Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Witam wszystkich Czy ktoś zna odpowiedniki kolorów brytyjskich okretow 507a 507b 507c w palecie gunze seria C? Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Wg flyhawka, 507c - 338, 507b -335, 507a -331, ale moim zdaniem to to jest mocno umowne, nie polecam. RN tylko Sovereign Hobby ale to emalie i trochę zachodu żeby je dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hkrawczyk Napisano 27 Marca 2020 Autor Share Napisano 27 Marca 2020 A jakieś inne farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 AK, lifecolor, hataka red robi te co chcesz z RN. Te emalie od SH są bardzo przyjemne do aerografu, no i najwierniejsze oryginałom. Przynajmniej tak to wygląda wg dość wnikliwych analiz. Farby do nabycia z Niemiec z "NNT model + buch". W PL raczej nie dostaniesz. Pozostalymi ww nie pracowałem. Chudyhunter zdaje się AK malował i nie narzekał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Jo, ja maluję RN farbami AK INTERACTIVE set 1 i 2. Kolorystycznie odbiegają od SH, ale generalnie jestem zadowolony. Bez problemu dostaniesz je w naszych sklepach internetowych. Farby teoretycznie są pod aero, ale dobrze jest je rozcieńczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Generalnie to zależy co chcesz, bo jak zależy Ci na odwzorowaniu to emalie, jak na komforcie to gunze, te Lifecolory są z czapy, mam to wiem, czerwona hataka powodzenia z aero, mam . AK nie widziałem kolorów ale nie spodziewam się cudów. Najlepiej to jakby zrobili Real Colors Navy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Jeśli chodzi o kolory to możesz zobaczyć u mnie Księcia i Kujawiaka, malowane AK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hkrawczyk Napisano 27 Marca 2020 Autor Share Napisano 27 Marca 2020 Czekam na set AK dedykowany do RN i potestuję. No do gunze przywykłem, jak by co to dobiorę je do seta AK. Dzięki za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 27 Marca 2020 Share Napisano 27 Marca 2020 Jeśli chodzi o malowanie AK, to są to dość trudne farby. Polecam Ci rozcieńczyć je 1:1 np. wódką. Maluj cienkie warstwy. Prysnij 2/3 warstwy, odczekaj minutę i dalej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 Odkopuję wątek, ale potrzebuję koloru. Jaki kolor części nadwodnej miał ORP Sokół? Mirage Hobby podaje Humbrol 104/Vallejo 807 Oxford Blue. Czy to poprawny kolor? Mój model to Aga z lat 90. Mam nadzieję, że kalki się nie rozpadną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 (edytowane) Wg książki D. Williamsa "Naval Camouflage 1914-1945" na początku wojny brytyjskie okręty podwodne malowano jednolicie, kolorem szarym ( dotyczy to części nadwodnej). Ta kolorystyka była utrzymana również w czasie wojny, choć mogło się zdarzyć, że jeden czy drugi oficer zdecydował się na użycie bardziej fantazyjnych kolorów lub nawet nieoficjalne wprowadzenia wzorów. Kolor okrętów różnił się w zależności od akwenu: na wodach brytyjskich można było malować je farbą szarą, na M. Śródziemnym - granatową, a na Indyku - ciemnozieloną. Nic nie ma o "polskim" malowaniu (szara nadbudówka + zielone zbiorniki). Dopiero jesienią 1944 r. wydano instrukcje malowania dla okrętów podwodnych. Były to tzw. Standard Submarine Schemes: - wzór H - na wody brytyjskie: kiosk i nadudówka nad kadłubem sztywnym malowane we wzory kolorami białym i B30, kadłub sztywny/zbiorniki kolor ciemnoniebieski PB10, pokłady czarne. Zamiast czarnego można było użyć ciemnoszarego. - wzór J - na wody pozabrytyjskie: nadnudówka i kiosk malowane jednolicie farbą czarną, b. ciemnozieloną, b. ciemnoniebieską lub b. ciemnoszarą, pokłady i kadłub sztywny/zbiorniki malowane farbą czarną; reszta (np. peryskopy) farbą ciemnoszarą G45. Można było zastosować wzory kamuflażu jak w typie H, ale zamiast białego - G-45, zamiast B30 - B20, czarne pokłady i zbiorniki czarne zamiast PB10. Są gotowce: https://www.mojehobby.pl/products/AK-5030-ROYAL-NAVY-CAMOUFLAGES-1-NAVAL-SERIES-SET.html https://www.mojehobby.pl/products/AK-5040-ROYAL-NAVY-CAMOUFLAGES-2-NAVAL-SERIES-SET.html Edytowane 7 Listopada 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 Dzięki za odpowiedz i schematy malowania. Pokolorowałem Sokoła przy użyciu internetowych konwerterów i na dwóch z nich pas wygląda na zielony, a na jednym jak czerwony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 Pomaluj tak, żeby Ci się podobał i ładnie wyglądał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi