Skocz do zawartości

Kolory royal navy

Hkrawczyk

Rekomendowane odpowiedzi

AK, lifecolor, hataka red robi te co chcesz z RN. 

Te emalie od SH są bardzo przyjemne do aerografu, no i najwierniejsze oryginałom. Przynajmniej tak to wygląda wg dość wnikliwych analiz. Farby do nabycia z Niemiec z "NNT model + buch". W PL raczej nie dostaniesz. Pozostalymi ww nie pracowałem. Chudyhunter zdaje się AK malował i nie narzekał. 

Generalnie to zależy co chcesz, bo jak zależy Ci na odwzorowaniu to emalie, jak na komforcie to gunze, te Lifecolory są z czapy, mam to wiem, czerwona hataka powodzenia z aero, mam . AK nie widziałem kolorów ale nie spodziewam się cudów. 
Najlepiej to jakby zrobili Real Colors Navy?

• 1 year later...

Odkopuję wątek, ale potrzebuję koloru. 

Jaki kolor części nadwodnej miał ORP Sokół? 

Mirage Hobby podaje Humbrol 104/Vallejo 807 Oxford Blue.

Czy to poprawny kolor?

Widok-na-kiosk-ORP-Sokol.thumb.jpg.1fa297fe737c4771c9f9ad0f5f01b561.jpg

Mój model to Aga z lat 90. Mam nadzieję, że kalki się nie rozpadną.

Wg książki D. Williamsa "Naval Camouflage 1914-1945" na początku wojny brytyjskie okręty podwodne malowano jednolicie, kolorem szarym ( dotyczy to części nadwodnej). Ta kolorystyka była utrzymana również w czasie wojny, choć mogło się zdarzyć, że jeden czy drugi oficer zdecydował się na użycie bardziej fantazyjnych kolorów lub nawet nieoficjalne wprowadzenia wzorów.  Kolor okrętów różnił się w zależności od akwenu: na wodach brytyjskich można było malować je farbą szarą, na M. Śródziemnym - granatową, a na Indyku - ciemnozieloną.
Nic nie ma o "polskim" malowaniu (szara nadbudówka + zielone zbiorniki).
Dopiero jesienią 1944 r. wydano instrukcje malowania dla okrętów podwodnych. Były to tzw. Standard Submarine Schemes:
- wzór H - na wody brytyjskie: kiosk i nadudówka nad kadłubem sztywnym malowane we wzory kolorami białym i B30, kadłub sztywny/zbiorniki kolor ciemnoniebieski PB10, pokłady czarne. Zamiast czarnego można było użyć ciemnoszarego.
- wzór J - na wody pozabrytyjskie: nadnudówka i kiosk malowane jednolicie farbą czarną, b. ciemnozieloną, b. ciemnoniebieską lub b. ciemnoszarą, pokłady i kadłub sztywny/zbiorniki malowane farbą czarną; reszta (np. peryskopy) farbą ciemnoszarą G45. Można było zastosować wzory kamuflażu jak w typie H, ale zamiast białego - G-45, zamiast B30 - B20, czarne pokłady i zbiorniki czarne zamiast PB10.

WWW.KONRADUS.COM - STATKI I OKRĘTY - Odp: [zapowiedź] 50 numer MODELARSTWA  OKRĘTOWEGO

Są gotowce:

https://www.mojehobby.pl/products/AK-5030-ROYAL-NAVY-CAMOUFLAGES-1-NAVAL-SERIES-SET.html

https://www.mojehobby.pl/products/AK-5040-ROYAL-NAVY-CAMOUFLAGES-2-NAVAL-SERIES-SET.html

Edytowane przez robertmodelarz