Gościu Napisano 6 Kwietnia 2008 Share Napisano 6 Kwietnia 2008 Witam grono modelarzy z oczami w chmurach. Chciałbym przedstawić model Academy Bf 109 Zaznaczam, iż jest to jedyny, za czym idzie pierwszy model samolotu, jaki spróbowałem wykonać dotychczas. Starałem się jak najbardziej potrafię, by nie wyszedł mi z niego czołg Teraz prośba(wiem, że zdjęcia sa marne, jednak dla wprawnego oka modelarza wszystko widać jak na dłoni) by wskazać mi, gdzie jest oki, a gdzie powinienem całkowicie zmienić technikę, by kolejny samolot( a będę próbował skleić kolejny) mniej przypominał pojazd naziemny. A oto on: pzdr RJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 6 Kwietnia 2008 Share Napisano 6 Kwietnia 2008 (edytowane) Styrany jak rosyjski czołg po wielu przejściach... Silnik musiał mieć niezły pożar... Nie rozumiem tej skórki od kurczaka(tego rdzawo-pomarańczowego nalotu) na powierzchniach sterowych i krawędziach kamo górnego z dolnym. I jednej lini podziału nie masz - tej od dołu wzdłuż ogona... zresztą nie tylko tam. Model wygląda na złożony czysto, ale "brudzing" to wciąż pancerka Edytowane 7 Kwietnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 6 Kwietnia 2008 Share Napisano 6 Kwietnia 2008 Jak byś rozjaśnił foty, to by był mniej pancerny :-)) Mi sie trochę podwozie nie podoba, nie wiem czy było az tak rozjechane Sprawdzę i powiem potem Ale ogólnie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Domański Napisano 7 Kwietnia 2008 Share Napisano 7 Kwietnia 2008 JAk wyzej oraz - co sie stało z kabinką - poranna rosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 7 Kwietnia 2008 Share Napisano 7 Kwietnia 2008 Aha i łączenie kadłub-górny płat-dolny płat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dewertus Napisano 8 Kwietnia 2008 Share Napisano 8 Kwietnia 2008 Modelik wyszed Ci bardzo fajnie, ale nie widzialem aby na jakis zdjeciach Messio byl az tak okopcony . Jedna uwaga krytyczna - w rodzinie ME-109 kat pomiedzy statecznikami poziomymi a pionowym zawsze wynosil 90 stopni. W Twoim modelu sporo brakuje do wspomnianego kata prostego. pzdr. Hubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remik Napisano 8 Kwietnia 2008 Share Napisano 8 Kwietnia 2008 Jak na pierwszy model to wyszedł Ci całkiem nieżle,z błędów jakie jeszcze wychwyciłem to szpara między wiatrochronem a kadłubem , brak anteny , no i same koła są pod złym kątem . Bardzo podoba mi się malowanie . Pozdrawiam Re- Mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 9 Kwietnia 2008 Share Napisano 9 Kwietnia 2008 Kilka uwag - krytycznych - wszak sam chciałeś - acz nie złośliwych Koniecznie popraw to o czym wspomniał jeden z przedmówców - kąt zaklinowania stateczników - powinien być prosty, jest makabrycznie ostry! I to jest NAJWIĘKSZA wada rzeczonego modelu. Poza tym rozjaśnij zdjęcia w Photoshopie - będzie wyglądał zupełnie inaczej. O okopceniach i złym kącie ustawienia podwozia już wspomniano. Poza tym jeszcze jedna rzecz - kamuflaż w owym okresie powinien składać sie z plam segmentowych o OSTRYCH krawędziach, a u Ciebie sie w niektórych miejscach dość "konkretnie" rozmywają. No i ogólnie "brudzing" - samolot nie pełzał poz ziemi - więc nie był uświniony z góry na dół (lub odwrotnie). Maszyny były w każdej armii regularnie czyszczone, myte i nierzadko polerowane, coby zmniejszyć opór aerodynamiczny. Ale jak na pierwszy raz to OK. Popraw te rzeczy, które da sie poprawić i będzie git. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 14 Kwietnia 2008 Share Napisano 14 Kwietnia 2008 Koledzy już wypomnieli błędy konstrukcyjne. Natomiast mnie się nie podoba syf na górnych powierzchniach płatów. Co do usyfienia dołu, to biorąc pod uwagę lotnisko polowe jest to jak najbardziej ok. Co do okopceń, to szanowni panowie Bf 109 kopcił niemiłosiernie, więc myślę, że jest to jeden z niewielu Bf 109 na tym forum, który jest prawidłowo okopcony. Mi się model mimo niedociągnięć bardzo podoba a to dlatego, że ja lubię "styranych" frontowców. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 17 Kwietnia 2008 Share Napisano 17 Kwietnia 2008 Witaj !!! Co do ciemnego koloru całego modelu : Przyznaj się, czy czasem nie pokusiłeś sie o zrobienie "Verlindenowskiego" wash-u ? Co do pojazdów to jest ok, choć trzeba rozjaśnić bardzo kolory, którymi malujesz, ale na samolotach wygląda nie ciekawie, bez dużego rozjaśnienia kolorów, którymi malujesz, a washu zrobionego też rozjaśnioną "artyską", np. Raw Umber+Titanium White. Wielu doświadczonych modelarzy, zaleca nawet rozjaśnianie kolorów, bez robienia późniejszego washu, szarym lub białym w proporcjach do skal : skala 1:32- 7 % białego skala 1:48 10 % białego skala 1:72 23 % białego choć ja skłaniałbym sie bardziej, żeby ten biały zastapić jasno-szarym. Ale to już subiektywny wybór każdego modelarza, natomiast do washu, tym bardziej farbami olejnymi-artystycznymi konieczne jest rozjaśnienie kolorów i to w większych proporcjach niż podałem wyżej, bo wash bardzo przyciemnia kolory (też zależy, czy użyjemy czystej farby , czy ją rozjaśnimy-ale i tak przyciemnia kolory właściwe). Ale model mi się podoba, a samoloty do II Wojenki ogólnie bardzo kopciły więc jest OK z tym czarnym wokół wylotów spalin. Może powinieneś go tylko, w przyszłości, nakładać etapami od najciemniejszego do bardziej jasnego w tył. Tak trzymaj i twórz, bo Ci zazdroszczę, ja od roku nie mam czasu usiąść porządnie nad modelem, coś tylko podłubię na zamówienie i tyle ? :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 17 Kwietnia 2008 Share Napisano 17 Kwietnia 2008 Czy mi sie zdaje, czy kolektory wylotowe sa zalozone tylem do przodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 17 Kwietnia 2008 Share Napisano 17 Kwietnia 2008 co sie stało z kabinką - poranna rosa Może pilot-astmatyk dusił się tym czadem z silnika i całą zapluł ? No i swaściory brakuje, ale może to świadoma rezygnacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 19 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2008 Chciałem to mam, ale celowo wystawiłem..tylnią część ciała by zebrać. Więc tak, model był kupiony jako tester, na siłę próbowałem żeby mi np. Pz I nie wyszedł. Co do wash...hm więc zrobiłem tak: Wpierw było czarno po liniach, których jak zauważyliście brakuje, miałem spore przesunięcie, więc zrobiłem tak, by był równy. Nie mam narzędzi(czyt. rylcy)..jeszcze. potem kolory ze skutkiem (jaki już opisaliście) a na to wash i ścieranie. Rosa ....powstała wskutek mojej nieuwagi...jak już się nauczyłem jak to wszytko pozaklejać i powycinać na szybkach, z tej uciechy aż ją dokleiłem, nie czyszcząc tego,co pozostało w środku. I w prześliczny sposób,jak poszło powietrze z aero to mi pięknie ten syfek podniosło...no i mamy poranną...jakże mokrą rosę( ależ się uśmiałem!) W domu lezą jeszcze 3 sztuki, także to pewnie nie pierwszy i nie ostatni raz zbiorę. Co do swastyki, nie to było celowe gdyż model traktowałem jako próbę. Te już mam do skali 48 i 32, gdyż w nich chcę zrobić latadła. Co prawda, przeraziłem się wielkością..ale nic, najwyżej sprzedam bądź komuś sprezentuje(muszę mieć miejsce na....i nie wiem, czy tu można używać słowa czołg;) ..no to właśnie na nie) dziękuję za sugestie,porady i kilka klapsów (podobno tylko trauma uczy ) Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi