IIQBAII Napisano 30 Maja 2021 Autor Share Napisano 30 Maja 2021 Tak, nie powinno być tych łuków. Lecz gdybym ich nie dał to wyszło by tak: Na spodzie zrobiłaby się szersza przerwa. Wnęka w niczym nie przeszkadza. Dałbym rade zrobić bez łuków ale musiałbym zrezygnować z pasków na spodzie zderzaka. (zrobię tak z lewej strony do porównania) Możliwe że model jest delikatnie inaczej wyprofilowany, lub zgubił proporcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 30 Maja 2021 Share Napisano 30 Maja 2021 Ja nie wiem dlaczego Tobie wychodzą jakieś łuki i załamania (jak na rysunku), jeśli nakleisz pasek taśmy bez naciągania to ułoży się w sposób naturalny bez żadnych załamań. Weź czystą kartkę papieru, narysuj dwie równoległe linie, zakrzyw ją i zobacz, że linie na spodzie nie mają prawa "skręcać" w lewo jak u Ciebie. Wręcz przeciwnie, powinny "uciekać" w prawo. Wielkość wnęki, a w zasadzie położenie dolnego , zewnętrznego narożnika determinuje odległość krawędzi pasów od środka na zewnątrz, a z boku przesunięci się ich do przodu lu tyłu (lub wymusza zmianę kąta, albo szerokości pasa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 30 Maja 2021 Autor Share Napisano 30 Maja 2021 Pokarze na przykładzie: Jeśli pociągnę paski prosto bez łuków to porostu się skrzyżują w pewnym miejscu. Różnica jest już widoczna między pierwszymi dwoma, a trzeci załamuję się dwa razy i zakręca. Przykleiłem i naciągnąłem po prostu pasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 30 Maja 2021 Share Napisano 30 Maja 2021 Bo to nie jest taśma do tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 30 Maja 2021 Autor Share Napisano 30 Maja 2021 Aktualnie nie chodzi o typ taśmy tylko sposób jej pociągnięcia aby pasy były równe na każdej płaszczyźnie. Mogę zrobić to samo z elastyczną a rezultat będzie taki sam z tym że elastyczna się załamie sama a tu pociąłem ją na mniejsze odcinki i zrobiłem łuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 30 Maja 2021 Share Napisano 30 Maja 2021 Jeżeli nasz wzornik został by przyklejony prawidłowo nie miałbyś różnic. Chodzi mi o to, że taśma powinna być wciśnięta w każdy detal. Automatycznie zacznie się "przesuwać" co w efekcie da równe odległości między paskami. To jest takie moje luźne myślenie. Jestem ciekaw jak wybrniesz z tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 30 Maja 2021 Autor Share Napisano 30 Maja 2021 Coś wyczaruję. (przynajmniej temat odżył) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 30 Maja 2021 Share Napisano 30 Maja 2021 To była by nauka na przyszłość. Dlatego czekam na dalsze etapy prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 5 Lipca 2021 Autor Share Napisano 5 Lipca 2021 Udało się coś złożyć. Dziś tylko jedna fotka jutro opisze co i jak. Nareszcie widać cały gabaryt ciągnika. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liinc Napisano 5 Lipca 2021 Share Napisano 5 Lipca 2021 Wyglada calkiem niezle. Od poczatku obserwuje ten projekt. Gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 6 Lipca 2021 Autor Share Napisano 6 Lipca 2021 9 godzin temu, Liinc napisał: Wyglada calkiem niezle. Od poczatku obserwuje ten projekt. Gratuluje Twoja cierpliwość jest ogromna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liinc Napisano 6 Lipca 2021 Share Napisano 6 Lipca 2021 13 minut temu, IIQBAII napisał: Twoja cierpliwość jest ogromna Moze i tak ale warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 6 Lipca 2021 Autor Share Napisano 6 Lipca 2021 (edytowane) No tak, co udało się wykonać. Przedni zderzak okazał się sporym wyzwaniem dla mnie. Musiałem raz usuwać z niego farbę i kilka razy szlifować. Finalnie jakoś to wyszło. Niestety dolne reflektory wyszły średnio. Biorąc pod uwagę co się z nimi stało w pewnym momencie to są ok... Dodatkowo wydrukowałem tabliczki. Coś mnie poruszyło i przewierciłem ręcznie wszystkie otwory w zderzaku i kabinie. (tak te małe...) Komin zarysowałem i wydrukowałem, choć pierwotnie miała przyjść blaszka. Na dolnej części osłony farba Vallejo weszła w jakąś reakcje z X-11 (na szczęście tylko tam) Kupiłem przeźroczystą żywicę i postaram się wykonać wypukłe szkiełka do dodatkowych lamp. Musiałem je troszkę poprawić Edytowane 6 Lipca 2021 przez IIQBAII 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 6 Lipca 2021 Share Napisano 6 Lipca 2021 Polecam folię lustrzaną albo marker Molotow do robienia odbłyśników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 26 Lipca 2021 Share Napisano 26 Lipca 2021 Paaaanie! Dotąd omijałem ten temat dość szerokim łukiem, bo prawdę rzekłszy, ciężarówki to nie moja bajka. Przez to nie wiedziałem, że tu się taka super modelarsko-projektancka robota odwala! Obiekty w 3D po prostu cudne. Podziwiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 27 Lipca 2021 Autor Share Napisano 27 Lipca 2021 Dzięki, aktualnie walczę z malowaniem kabiny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liinc Napisano 28 Lipca 2021 Share Napisano 28 Lipca 2021 W dniu 27.07.2021 o 19:29, IIQBAII napisał: Dzięki, aktualnie walczę z malowaniem kabiny. Noooo ja czekam na ta kabine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 29 Lipca 2021 Autor Share Napisano 29 Lipca 2021 Trochę to trwa z moim podejściem. Już lepiej czołgi sklejać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liinc Napisano 29 Lipca 2021 Share Napisano 29 Lipca 2021 Dobrze idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 5 Września 2021 Autor Share Napisano 5 Września 2021 Cześć, mam mały problem z położeniem warstwy bezbarwnego glossa. Po nałożeniu zawsze wychodzą mi półmatowe place i miejsca z fakturą drobnego papieru ściernego. Korzystam z farby Vallejo Metal Varnish Gloss Varnish. Nawet wymieniłem aero, bo myślałem że chińczyk nie daje rady. Aktualnie stoję w tym miejscu. Po intensywnej polerce jestem wstanie usunąć efekt papieru ściernego lecz pozostają półmatowe place. I tak 4 razy szlifowałem i malowałem, zbyt grubej warstwy farby nie mam lecz szkoda czasu pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 5 Września 2021 Share Napisano 5 Września 2021 Połysk i Vallejo w parze nie idą, kup sobie GX100 po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BR44LOK Napisano 8 Września 2021 Share Napisano 8 Września 2021 Super robota !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 8 Września 2021 Autor Share Napisano 8 Września 2021 Dzięki. Farba przyszła, jutro działam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liinc Napisano 11 Września 2021 Share Napisano 11 Września 2021 W dniu 8.09.2021 o 19:43, IIQBAII napisał: Dzięki. Farba przyszła, jutro działam. To czekamy na postepy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 11 Września 2021 Autor Share Napisano 11 Września 2021 Pierwsza warstwa się świeci, jeszcze jedna i coś powinno wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi