Skocz do zawartości

Narzędzia Proxxona

Bartas89

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, push-up78 napisał:

Solo kwestia wprawy z tym boksowaniem.Potem człek już automatycznie sobie centruje to dosłownie chwila.

Niby i tak, ale czasami się nie udaje i boksuje, a w przypadku tulejek to nie wchodzi w rachubę.

• 3 months later...

Jak już zeszło na tego typu narzędzia - czy do Lidlowego Parkside takiego https://www.lidl-sklep.pl/PARKSIDE-Wiertarkoszlifierka-akumulatorowa-PFBS-12-B3/p100266176 da się dobrać jakiś sensowny miękki wał? Samo urządzenie polecam, ma tylko jedną wadę  - umieszczenie wyłącznika z tyłu wymusza pracę na dwie ręce, zwłaszcza przy wierceniu (jedna prowadzi precyzyjnie narzędzie a druga obsługuje wyłącznik). Minimalne obroty 5000/min to nie do końca prawda - tyle pewnie ma przy braku oporu, przy najmniejszym oporze mocno zwalnia.

Zanim kupiłem tokarke to kombinowałem tak, że w większym elemencie wiercisz dziurę, wklejasz tam pręt 3 mm najlepiej z Tamki bo jest sztywny i wtedy toczysz. Można też obcięć końcówke z klocka który chcesz toczyć tak, żeby zrobić dziubek do zaciśnięcia w uchwycie. Problem jest tylko taki, że jak masz dużą średnicę toczenia to i moment siły przy toczeniu jest większy i łatwo może ci wyrwac taki element z wiertarki. Trzeba bardzo uważać - no i raczej skalpel niż pilnik w takiej sytuacji bo najpierw musisz obrobić na okrągło materiał, żeby ci nie skakał a dopiero potem toczyć finalny kształt i delikatnie przykładać ostrze, żeby nie wyskoczyło ci z uchwytu. Można tez kombinować z uchwytem do tarcz tnących proxxona 28815, ale wtedy trzeba bardzo starannie surówke przygotować a to już trudne jest.  Jest jeszcze drugi wzmocniony, ma większe powierzchnie śrub pod tarczkę diamentowa do cięcia, jakies 6mm średnicy ma łeb mocujący.

• Like 1

• 1 month later...
W dniu 8.09.2020 o 12:02, Michal_G napisał:

Jak już zeszło na tego typu narzędzia - czy do Lidlowego Parkside takiego https://www.lidl-sklep.pl/PARKSIDE-Wiertarkoszlifierka-akumulatorowa-PFBS-12-B3/p100266176 da się dobrać jakiś sensowny miękki wał? Samo urządzenie polecam, ma tylko jedną wadę  - umieszczenie wyłącznika z tyłu wymusza pracę na dwie ręce, zwłaszcza przy wierceniu (jedna prowadzi precyzyjnie narzędzie a druga obsługuje wyłącznik). Minimalne obroty 5000/min to nie do końca prawda - tyle pewnie ma przy braku oporu, przy najmniejszym oporze mocno zwalnia.

Szanowni Koledzy niestety ale muszę odwołać polecenie powyższego urządzenia. Drugi raz reklamuję od stycznia 2019 - kolejny raz padł element nakręcany na wał mocujący wiertło czy inną końcówkę. Po prostu nie nakręca się na wał - gwint nie łapie. Za pierwszym razem uznałem że "zdarza się wadliwy element", zwłaszcza że Lidl bez problemu wysłał (po zgłoszeniu telefonicznym) nową część.  Która niestety dzisiaj z rana padła - dokładnie tak samo. Obawiam się że sprzęt ma wadę konstrukcyjną lub materiałową i może być z nim więcej kłopotu niż korzyści. Mam nadzieję że po dzisiejszym zgłoszeniu reklamacyjnym otrzymam cześć która pochodzi dłużej. Będę informował o rozwoju sytuacji.

• Like 1

No to informacyjnie. Nakrętka dostarczona kurierem, pasuje,  urządzenie działa. Jak długo - okaże się. W międzyczasie wyszperałem że pasują nakrętki od Dremela 3000/4000 (przynajmniej tak piszą nabywcy w komentarzach na Allegro).  Jak się zbiorę to kupię, żeby na wypadek kolejnej awarii i użerania się z serwisem nie być tydzień bez sprzętu. Dremel to jednak Bosch a nie Parkside, powinien mieć solidniejsze części.

Nawiasem mówiąc serwis firmy Kompernass (czyli gwaranta) twierdzi że nie przedłuża gwarancji na wymieniony podzespół, tak samo twierdzi infolinia Lidla. Ciekawe,  art. 581 KC co innego twierdzi http://www.kodekscywilny.pl/artykul,1690,7551,przedluzenie-gwarancji-po-naprawie-lub-wymianie.html

Znajdę chwilę to może napiszę zapytanie do UOKiK-u, ciekawe co mi odpiszą i czy wezmą się za sprawę.

Kupiłem indywidualnie, jako konsument. Zapis "nie odnosi się do konsumentów" w tym linku jest chyba błędny, widziałem w paru innych miejscach bez niego i to z podaniem przykładu typu "Iksiński kupił laptopa, padł mu dysk, zgodnie z KC gwarancja na wymieniony dysk biegnie od nowa".  Takie stanowisko podaje np. Federacja Konsumentów

http://www.federacja-konsumentow.org.pl/prosument/index.php/mapa-mysli/48-wybor-wykonawcy-umowa-i-odpowiedzialnosc-instalatora/dochodzenie-roszczen-reklamacja/74-przedluzenie-terminu-rekojmi-lub-gwarancji

• 2 weeks later...

Przyszła nakrętka od Dremela 4000.  Pasuje.  W ręce wyraźnie cięższa od oryginalnej Parkside`owej. Test magnesem - Dremelową łapie, Parkside`ową nie. Czyli Dremel - stal, Parkside - jakiś stop aluminium. Jak się to przekłada na żywotność tłumaczyć nie muszę. Ale chyba będę używał Parkside`owej traktując Dremelową jako zapas na wypadek kolejnej awarii. Wał napędowy też jest aluminiowy i obawiam się łączenia dwóch materiałów mocno różniących się twardością - żeby mi wału z kolei nie uszkodziło (a zwłaszcza gwintu na nim). Czy Koledzy właściciele Dremeli i Proxxonów mogli by być tak dobrzy i sprawdzić magnesem z jakiego metalu wykonane są ich wały napędowe?

Na potrzeby Kolegów mogących mieć podobny problem w przyszłości podaję numer nakrętki wg. Boscha (właściciela marki Dremel) pasującej na 100% do Lidlowego Parkside`a PFBS 12 B3 - "2 610 014 582"