bazylms Napisano 24 Maja 2020 Share Napisano 24 Maja 2020 Friulmodel robi ogniwa razem z łącznikiem. Na łuku wygląda to słabo. Zdaje się że oni chyba w paczce dają kilka gdzie łącznik jest odlany pod kątem aby go umieścić właśnie na łuku gąsienicy, ale trgo nie jestem pewien. Nacia gąsienicy w większości modeli da się jakoś zrobić przy pomocy mocowania koła napinającego. Masterclub ma łącznik na wcisk, więc ten problem nie występuje. Tak mi się wydaje jęk je na szybko oglądałem. Na razie nie drążyłem bardziej tematu, ale jak będę robił jakiegoś Shermana to na pewno się tym zainteresuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 24 Maja 2020 Autor Share Napisano 24 Maja 2020 Po pomalowaniu ścian wew. wieży. Potem symboliczny wash i złożenie z górą. Nie przybliżajcie obrazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 25 Maja 2020 Autor Share Napisano 25 Maja 2020 14 godzin temu, Spotter napisał: Ale żeś tło do zdjęć dobrał W kuchni robiłem zdjęcie. Lepsze światło do zdjęć, dzienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 25 Maja 2020 Autor Share Napisano 25 Maja 2020 1 godzinę temu, Spotter napisał: A lamp nie masz do doświetlenia obiektu? Niestety nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 25 Maja 2020 Share Napisano 25 Maja 2020 Super robota z blaszkami, ale: Na szpachlowanie dziur po wypychaczach pewnie już nie znajdziesz motywacji? To choć ten szew z lufy do usunięcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 25 Maja 2020 Share Napisano 25 Maja 2020 Pogubiłem się - to w jakim będzie malowaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 26 Maja 2020 Autor Share Napisano 26 Maja 2020 14 godzin temu, martinello napisał: Pogubiłem się - to w jakim będzie malowaniu ? Mam tylko kalki z zestawu Więc piaskowo zielony jak w instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 26 Maja 2020 Autor Share Napisano 26 Maja 2020 15 godzin temu, kryspacz napisał: Super robota z blaszkami, ale: Na szpachlowanie dziur po wypychaczach pewnie już nie znajdziesz motywacji? To choć ten szew z lufy do usunięcia... Prawdy się nie boje. Tak właśnie było z tą motywacją. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 26 Maja 2020 Share Napisano 26 Maja 2020 51 minut temu, Chilar napisał: Mam tylko kalki z zestawu Więc piaskowo zielony jak w instrukcji. Tabela z prawdopodobnymi kolorkami - patrz na 1942 rok : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 27 Maja 2020 Autor Share Napisano 27 Maja 2020 (edytowane) Dziękuję za tabele kolorów. Bardzo przydatna. Ja się posiłkowałem https://agtom.eu/content/35-tabele-kolorow-czolgi i chyba mnie trochę zmylili. Czym się posiłkować, chyba tylko dążyć do poprawności wg FS RAL i innych standardów ale nie zawsze się da. Mam taki biuletyn ale i tam znalazłem nieścisłości a i na farbach dobrych firm jest pomieszane i nie zgadza się z rozpiską. A niżej zdjęcie ostatnie przed założeniem kopułki wieży. Są ukryte gnioty, ale taki już zestaw i waloryzacja. Nie chce mi się biadolić. Na koniec wnioski napiszę. Edytowane 27 Maja 2020 przez Chilar Tylko poprawiony błąd leksykalny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 27 Maja 2020 Share Napisano 27 Maja 2020 (edytowane) Brytyjskie kamuflaże to najbardziej zawiły temat w modelarstwie ; ale są też i Autorytety -> https://www.mafva.org/british-vehicle-camouflage-1939-45/?v=9b7d173b068d Masz tam miksy Humbroli i Tamiya. Nie patrz na inne opracowania - nie warto... Edytowane 27 Maja 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 6 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2020 Opuszcza mnie pewność. Nie wstawiałem zdjęć. Chcę już przedstawić etap z większą progresją pracy nad modelem. Zacząłem malować tkaniny z zestawu tego poniżej. Kolor brezentu, wyblakły tak jak wyobraźnia podpowiada, ale są też plecaki i pledy do nich dołączone. Z nimi już coś mi się nie zgadza z tymi klorami jam na pudle. Czy ktoś mi poradzi jaki. Czy 8ma Armia piechota i czołgiści to ta sama barwa mundurów. A czy plecaki były z innej tkaniny. Czy jest może w sieci jakaś tabela na angielskie mundury z czasów działań w Afryce Północnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 7 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2020 Przed lakierowaniem, washem i kalkomanią wygląda tak. Nudnawo ale jeszcze ostatnie zabiegi coś myślę pomogą (torby poglądowo doczepione na mask liquid). Pierwszy raz robię zabiegi z rozjaśnianiem. Może za mocno transparentnie? Mogę coś jeszcze poprawić? Będzie bez urozmaicenia kamuflażu. Kalki miałem tylko z zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 7 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2020 Nie napisałem, że zdjęcie były robione bez lampy w świetle dziennym. Nic się nie da oszukać. Symboliczne poprawki aerografem odn. tych rozjaśnień. Sztuczne światło i zdjęcia poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 8 Czerwca 2020 Share Napisano 8 Czerwca 2020 Skrajne wózki Ci pracują - przyklej je... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 11 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2020 Już się zbliżam do zakończenia M3 Grant. Tym zestawem nie podskoczyłem wyżej. Może w przyszłości Miniartem uda się lepiej. Dodam jeszcze 2 figurki, jakieś rupiecie do tego kosza z przodu, worek z tyłu, takie tam dodatki dla kolorytu. Mam też 3 pigmenty piasek/jasna ziemia/kurz. Od dawna mam też podstawkę, z którą kiedyś eksperymentowałem. Może ją poprawię i wykorzystam. Czy coś jeszcze na tym etapie dałoby się poprawić? Jakieś wskazówki też przydadzą mi się na przyszłość właśnie do M3 Miniarta, może Shermana z Afryki Północnej. Jest ładny Dragona. Finalny efekt z podstawką i figurkami pozwolę sobie już pokazać w galerii. Dziękuję Wszystkim za pomoc w warsztacie. Dużo zdrowia w tych obecnych czasach życzę, także Waszym rodzinom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knoor Napisano 11 Czerwca 2020 Share Napisano 11 Czerwca 2020 Może trochę pigmentu piaskowy+szary dla przykurzenia? Przy pustynnych malowaniach robi bardzo fajny efekt moim zdaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 12 Czerwca 2020 Share Napisano 12 Czerwca 2020 Ogólnie idzie fajnie, bardzo mi się te paskudy zawsze podobały. Nie śpiesz się z końcem, bo napracowałeś się nieźle, i jest w nim potencjał. Z uwag: jak wyżej: kalki do stonowania, na pewno trochę pigmentu/kurzu. Ale chyba w tej chwili najbardziej rażą gąski: to chyba dopiero podkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilar Napisano 27 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi