Partyznat Napisano 11 Kwietnia 2008 Share Napisano 11 Kwietnia 2008 Mam pytanie czy do farb Pactra trzeba dodawac opóżniacz schniecia?? I jako podkład musi by musi byc np jak chce malowac cały model pactrami to jako podkład musi byc np revell czarny?? czy moge pokład pactra i malowanie pactrami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 11 Kwietnia 2008 Share Napisano 11 Kwietnia 2008 czy moge pokład pactra i malowanie pactrami?? Pod Pactry wiele osób nie używa żadnego podkładu i nie mają problemów z przyczepnością czy kryciem, na przykład PrzemekR wiele swoich pojazdów tylko Pactrami jechał i pięknie wychodziło. Jeżeli czujesz, że farba za szybko zasycha w aerografie i zatyka dyszę, to dodaj opóźniacza, ale ogólnie Pactry nie mają takich tendencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 11 Kwietnia 2008 Share Napisano 11 Kwietnia 2008 Ja pod pactre używam gruntu Motipa i podkładu czarnej Pactry matt. Maluje Pactrami od wielu lat i jestem zadowolony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 11 Kwietnia 2008 Share Napisano 11 Kwietnia 2008 Moim skromnym zdaniem Pactra ma najlepsze farbki , zawsze malowałem revellami , kupiłem jedną pactre bo innych nie było , i odrazu sie przesiadłem na pactry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 A ja mam pytanie jak zagęścić pactre?? bo maluje Żołnierzyki i mam zbyt rzadką farbę i mi sie ciągle rozlewa. Proszę piszcie szybko!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 Mniej wody dawaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 ale ja nic wody nie daje. Już w ogóle pędzel suchy jak pieprz bez wody. A tu farba taki tak jest jeszcze za bardzo leista już w buteleczce jest zbyt leista!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 Odlej trochę do mniejszego pojemnika (na przykład po tabletkach) postaw pod lampką i poczekaj, aż odparuje nadmiar bazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 A może pigment niedokładniwe wymieszałeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 Wsyp troszke mąki... troszeczke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 Albo miałeś wielkiego pecha (nigdy nie miałem za rzadkiej Pactry, a to są moje bazowe farby), albo za słabo wymieszałeś i cały pigment został na dnie. Potrząsaj długo i namiętnie całym słoiczkiem, potem wykałaczką sprawdź, czy na dnie nie ma "gluta", jak jest to rozmieszaj i dalej potrząsaj. Jak nie ma - też dalej potrząsaj - dla pewności A jak to nie to, to zrób jak radzą koledzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 ja wrzucam do słoiczka z farbką kulkę od łożyska i to jest idealne mieszanie, za każdym razem mam mat i farba idealnie kryje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 Potrząsaj długo i namiętnie całym słoiczkiem A czy ktoś potrafi mieszać długo i namiętnie nie całym słoiczkiem? :D Łapię za słówka wiem, sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 13 Kwietnia 2008 Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Malował ktoś kiedyś Leosia 2A4 Pactrom?? Bo ja właśnie skończyłem niedługo Leoś znajdzie się w galerii wash robiłem po raz pierwszy to pewnie wam sie nie spodoba ale mnie jak na pierwszy wash podoba sie bardzo!!!! Pozdrawiam wszystkich modelarzy którzy zechcieli podzielić sie ze mną swoją wiedzą. Dziękuje Bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 13 Kwietnia 2008 Share Napisano 13 Kwietnia 2008 ja wrzucam do słoiczka z farbką kulkę od łożyska i to jest idealne mieszanie, za każdym razem mam mat i farba idealnie kryje. Robiłem tak z humbrolami, sposób dobry ale na krótki czas. Po dłuższym czasie farba zasycha na kulce i jest do niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 13 Kwietnia 2008 Share Napisano 13 Kwietnia 2008 ja wrzucam do słoiczka z farbką kulkę od łożyska i to jest idealne mieszanie, za każdym razem mam mat i farba idealnie kryje. Robiłem tak z humbrolami, sposób dobry ale na krótki czas. Po dłuższym czasie farba zasycha na kulce i jest do niczego. Dumo Czy ja wiem mi farba nigdy nie zaschnęła na kulce, ale i tak dla mnie po dziś dzień to najlepszy sposób na mieszanie farb pactry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 13 Kwietnia 2008 Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Do akryli tylko i wyłącznie kulki ołowiane. Kulki łożyskowe nadają się tylko do emalii. Przy farbach wodorozcieńczalnych zaczną korodować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 Ja mam pytanie używam tylko Pactry i czy ktoś wie co zrobić żeby farba się nie świeciła ale już po wyschnięciu, bo położyłem farbę a ta jak wyschła to od razu się świeciła.... co robić żeby ona była matowa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 A jakiej farby używasz? Bo jeżeli jest to dajmy na to white(G) litera G oznacza gloss, czyli kolor błyszczący. A najlepiej clear mattem potraktuj błyszczącą powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 23 Maja 2008 Share Napisano 23 Maja 2008 Ja mam pytanie używam tylko Pactry i czy ktoś wie co zrobić żeby farba się nie świeciła ale już po wyschnięciu, bo położyłem farbę a ta jak wyschła to od razu się świeciła.... co robić żeby ona była matowa?? Jeśli, jak napisał Mierzu, jest to Gloss to zostaje tylko lakier matowy. Jeśli to farba matowa, to na 95% za słabo rozmieszałeś. Też na początku miałem taką właśnie przygodą z jednym OD i jednym Dunkelgelbem. Byłem pewien, że dobrze przygotowałem farbę do malowania, a uparcie wychodził mi błysk. Porządne wymieszanie (tak, żeby na dnie nie było ani trochę osadzonego pigmentu) powinno rozwiązać problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 23 Maja 2008 Share Napisano 23 Maja 2008 No ta farbka to Wood Tan a niestety w nawiasiku jest to słynne (G)... Czyli chłopacy jak mam cały model pomalowany i się świeci farba to kupować tą pactre A48 Clear Matt i walić na model ale jedna warstwe czy ile??? ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 23 Maja 2008 Share Napisano 23 Maja 2008 Czyli chłopacy jak mam cały model pomalowany i się świeci farba to kupować tą pactre A48 Clear Matt i walić na model ale jedna warstwe czy ile Jeśli chodzi o mat Pactry pod pędzel, to trzeba uważać, żeby nie zostawiać białych smug (raz z pośpiechu zniszczyłem Warhawka w ten sposób). Jeśli chodzi o malowanie to tak jak z wszystkimi innymi farbami - najlepiej kilka cienkich warstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 23 Maja 2008 Share Napisano 23 Maja 2008 Najlepiej "clear matt" nakładać rozcieńczony 1:1 z acetonem (zmywaczem do paznokci) lub alkoholem na model aerografem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adize Napisano 23 Maja 2008 Share Napisano 23 Maja 2008 Chyba raczej ze zmywaczem do paznokci ale bez acetonu. Aceton może zniszczyć powierzchnie plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yonex13 Napisano 4 Czerwca 2008 Share Napisano 4 Czerwca 2008 Ale tak w ogóle to dzięki za to wszystko co tu napisaliście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi