mandrivecs Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 Witam, poszukuję zdjęć KTO Rosomak z PKW Afganistan. Konkretnie mam na myśli wersję bazową, przed dopancerzeniem wozów przez Rafaela, czyli de facto krajowa wersja bazowa (o ile takie w Afganistanie występowały). Posiadam sporo zdjęć "krajowych" rosków z ISAF, ale wszystkie z wieżą HitFist. Pytanie, czy początkowej fazie misji w Afganistanie znalazły się nasze "krajowe" (niedopancerzone) wersje bazowe? Jeżeli tak, to proszę o jakieś zdjęcia referencyjne. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam, Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 (edytowane) Od 3 dni ryję "internet" za zdjęciami "Rosomaka" w wersji "koszernej". Zdjęcia jakby "wyparowały" . W czasopiśmie "Raport" z przed 10 lat są takie zdjęcia, to był wtedy temat bardzo popularny, Czy chodzi o taki pojazd ? https://www.motocaina.pl/artykul/zniszczone-rosomaki-czyzby-sabotaz-646.html bo to raczej niemożliwe: https://www.imcdb.org/v667706.html Edytowane 1 Czerwca 2020 przez chorąży uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 1 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2020 No właśnie chodzi o typ z pierwszego linku, czyli z fabrycznym krajowym opancerzeniem (tutaj zdemontowany falochron i pędniki wodne, w miejsce których zamontowano skrzynki (zasobniki). Tylko, że ten podrzucony przez Ciebie ma wieżę HitFist, mi chodzi o golasa w wersji bazowej bez wieży. Mam zdjęcia bazowych ale już dopancerzonych przez Rafaela. Foto z drugiego linku to najprawdopodobniej link z "Misji Afganistan". Nawet sympatyczny serial, ale te rosomaki w 3 kamo i zielone humvee z krajowymi wieżami - masakra merytoryczna dla wtajemniczonych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 Nie jestem autorem, zamieszczam tylko i wyłącznie w celach poglądowych w związku z dyskusją.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 6 godzin temu, mandrivecs napisał: Witam, poszukuję zdjęć KTO Rosomak z PKW Afganistan. Konkretnie mam na myśli wersję bazową, przed dopancerzeniem wozów przez Rafaela, czyli de facto krajowa wersja bazowa (o ile takie w Afganistanie występowały). Posiadam sporo zdjęć "krajowych" rosków z ISAF, ale wszystkie z wieżą HitFist. Pytanie, czy początkowej fazie misji w Afganistanie znalazły się nasze "krajowe" (niedopancerzone) wersje bazowe? Jeżeli tak, to proszę o jakieś zdjęcia referencyjne. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam, Mariusz Nie było wersji bazowej z krajowym pancerzem w Afganistanie, żadne dokumenty, wykazy o tym nie wspominają. Z tego co widziałem ( w sumie 4 zdjęcia ) były tylko bazowe z pancerzem Rafaela. Co do zdjęć z misji, bodajże w 2008 albo w 2009 r wszedł zakaz publikacji zdjęć z misji w sieci. Jakiś rok czy półtora roku później, prawie większość zdjęć "misyjnych" znikło z sieci. Ostały się nie liczne zdjęcia na zagranicznych forach. Na chwile obecną, jedynie w trzech numerach Mini Repliki był bodajże trzy częściowy cykl foto-relacji zdjęciowej misyjnych pojazdów z PKW Afganistan i to było wszytko. Na dzień dzisiejszy, jedynym sensownym rozwiązaniem, to rozmowa z żołnierzami którzy byli na misjach i pozyskanie zdjęć bez pośrednio od nich. Od razu odpowiedz dla kol. Chorąży. Zobaczę co się da zrobić, prześlij mi proszę na Priv, swój adres mailowy. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 1 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2020 Cześć, dzięki za odpowiedź. Swego czasu przeryłem i zapisałem wszystkie zdjęcia ze strony PKW Afganistan. Mam tego sporo. Natomiast nie widziałem nigdy bazowego bez dopancerzenia. A z wieżą takowe jeździły. Jeśli możesz potwierdzić, że takowej konfiguracji nie było to rozwiewam swoje wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 Reasumując: z powodu czyjejś w sumie głupiej decyzji zniknie kawał Historii Żołnierzy Polskich, bo te zdjęcia, jeżeli nie zostaną na "papierze" lub w "sieci" to na kartach pamięci przepadną razem z nimi . W czasopismach tematycznych z tamtych czasów jest tego "od groma" Z "internetu" znikają i inne zdjęcia np: z czasów LWP. Normalnie za chwile każą palić książki. Niedługo łatwiej będzie o zdjęcia z I Wojny Światowej niż z czasów "Misjonarzy w Dywanowie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 (edytowane) Do tej głupiej decyzji przyczyniły się media, ( piszę z pamięci ) Powodem tej decyzji był incydent z tzw, Improwizowanym Ładunkiem Wybuchowym - IED. Rodziny poszkodowanych żołnierzy dowiedziały się o incydencie z mediów, a nie od przedstawicieli wojska. Drugim powodem było to, ze na rożnych forach internetowych, zaczęły się pojawiać zdjęcia uszkodzonych/zniszczonych pojazdów. I to przelało czarę goryczy w dowództwie WP. Przez to wyszedł zakaz publikacji zdjęć. A w internetach nic nie ginie. Wystarczy poszukać, prawdziwa kopalnia wiedzy, np o pojazdach LWP, jest na Facebook-u. Tak samo via Facebook, można znaleźć materiały np, na temat PKW Afganistan, trzeba tylko poświęcić trochę czasu, przeglądać, pisać, nawiązywać kontakty z żołnierzami. W prywatnych kolekcjach są takie zdjęcia, że głowa boli Książek palić nie będą, bo przecież nic nie ma, więc nie ma co palić Nawet dziś są książki, jak to się kiedyś nazywało - "książki z drugiego obiegu". Ten kto żył w PRL-u, to wie, co mam na myśli. Edytowane 1 Czerwca 2020 przez bigmodel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 Teraz rozumiem powód i nie dziwię się (całkowity brak etyki dziennikarskiej). Mam nadzieję, że materiały nie zagina i może doczekamy się albumów tematycznych. Zepsułem Koledze temat, przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 11 Czerwca 2020 Share Napisano 11 Czerwca 2020 (edytowane) A to tak apropos "znikających zdjęć" i palenia książek https://wiadomosci.onet.pl/kraj/prokuratura-wzywa-autora-ksiazki-kontakt-o-polskich-sluzbach-specjalnych/b8jlbsf Edytowane 11 Czerwca 2020 przez chorąży uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Czerwca 2020 Share Napisano 26 Czerwca 2020 (edytowane) Za starych dobrych czasów to takie tam jeździły - foty z Combat Camera i zwykłych zjadaczy MRE: Edytowane 25 Maja 2022 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Czerwca 2020 Share Napisano 26 Czerwca 2020 (edytowane) 1 Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-790 Napisano 26 Czerwca 2020 Share Napisano 26 Czerwca 2020 (edytowane) Bardzo powszechna była tablica oznaczająca kolumnę wojskową "na Dziobie" i niezbędne zachowanie dystansu Edytowane 27 Czerwca 2020 przez P-790 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-790 Napisano 26 Czerwca 2020 Share Napisano 26 Czerwca 2020 To jest bardzo bardzo Wdzięczna Maszyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 27 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2020 Świetne zdjęcia, wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi