Lajtus Napisano 6 Lipca 2020 Autor Share Napisano 6 Lipca 2020 4 godziny temu, M.A.V. napisał: To relingi burtowe psiknij sobie jeszcze na blaszcze - wg mnie dużo bardziej wygodna metoda niż robić to po wycięciu Te, które nie będą wymagać wyginania pomaluję w ramce (mam podkład do metalu w sprayu z tamiyi), choć jeśli ma to być zgodne z rzeczywistością to powinienem usunąć środkową linę w tych relingach, aby pozostały 2 linie i wygodniej chyba będzie to najpierw wyciąć, ale zanim do tego dojdę to minie dużo czasu, więc mam czas na zastanowienie się nad tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 6 Lipca 2020 Share Napisano 6 Lipca 2020 (edytowane) 7 minut temu, Lajtus napisał: Te, które nie będą wymagać wyginania pomaluję w ramce Te przeznaczone do wyginania też sobie pomaluj. Jeśli nie ingerujesz za mocno w kształt (łagodny łuk a nawet kąt 90 ale raz wyginane) to farba nie powinna się ścierać z pomalowanego relingu - jeśli nawet pojawia się drobne odpryski - łatwo je zamaskować małym pędzelkiem z rozrzedzona farbą. Generalnie łatwiej skorygować pomalowane wcześniej niż maskować dookoła relingów i malować całe... Edytowane 6 Lipca 2020 przez blacman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 6 Lipca 2020 Share Napisano 6 Lipca 2020 I ten polkad, miałem gunze i może do blach w 1/35 jest ok ale do małych detali nie bardzo. Może za trudne to dla mnie. Ja jako podkładu ożywam farby olejnej, z możliwie drobnym pigmentem. Wszystko co w poście wyżej to święta prawda wiec nie będę się wysmętniał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lajtus Napisano 9 Lipca 2020 Autor Share Napisano 9 Lipca 2020 Na ten moment powoli sobie dłubie przy modelu, dołożyłem boczne ściany nadbudówek i wygląda to tak: Prace idą powoli, bo okręt wymaga szpachli przy każdym większym elemencie. W międzyczasie podziałałem trochę przy artylerii: Pozostały jeszcze do zrobienia Oerlikony oraz przyszlifowanie jednej z luf artylerii głównej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lajtus Napisano 21 Lipca 2020 Autor Share Napisano 21 Lipca 2020 (edytowane) Przedstawiam obecny stan prac. Podsumowując, okręt nabiera kształtów, teraz zajmę się drobniejszymi elementami. Kilka elementów usunąłem w celu łatwiejszej obróbki i zostaną one dorobione w późniejszym czasie. Edit: Zamówiłem na serwisie aukcyjnym relingi takie jakie powinny być (2 linie) więc nie ma potrzeby kombinowania z tymi co posiadam Edytowane 22 Lipca 2020 przez Lajtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Lipca 2020 Share Napisano 21 Lipca 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lajtus Napisano 12 Września 2020 Autor Share Napisano 12 Września 2020 Po okresie wakacyjnym czas wrócić do warsztatu, nie wiele się zmieniło od ostatniego posta, ale myślę, że na tym etapie, można już położyć podkład i zacząć nakładać właściwe kolory kamuflażu, który jednak będzie trójbarwny i użyję farb różnych producentów, które będą najbliżej kolorów z palety brytyjskiej floty tj. MS4A, MS2, i 507C. Z tego co widziałem na filmach z okrętu muzeum to cały pokład jest ciemno-szary lub czarno-szary i być może użyję tamkowego german grey. Resztę drobnych elementów dodam po pomalowaniu, gdyż mogły by odpaść w trakcie dalszych prac. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Września 2020 Share Napisano 13 Września 2020 Możesz się pokusić o zrobienie masztów z prętów - z tego co kojarzę to te elementy w produktach Mirage są mocno pancerne w stosunku do skali 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lajtus Napisano 17 Września 2020 Autor Share Napisano 17 Września 2020 Myślałem o tym, ale nie bardzo wiem jak to zrobić, niby mam kilka mosiężnych rurek, które kupiłem z myślą o budowie mojego pierwszego szmatopłata i dorabianiu luf km-ów do róźnych samolotów, mogę ewentualnie górną część masztu spróbować dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 17 Września 2020 Share Napisano 17 Września 2020 Kup anteny do pojazdów w skali 1:35. To są stożki długości 7-10 cm i właśnie z nich robię maszty. Docinasz odpowiedni fragment a reje robisz z drutu 0,3-0,5 mm. Przykład poniżej: https://www.mojehobby.pl/products/Zestaw-3szt.-2m-niemieckich-anten.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi