toled Napisano 11 Czerwca 2020 Share Napisano 11 Czerwca 2020 Po leniwych projektach prosto z pudła przyszedł czas na francuską gwiazdkę:) Przejrzałem już instrukcję, ciekawostką są skrętne reflektory, mam nadzieję, że Ebbro tak je wymyśliło, że będą działać razem z kołami, jak nie - trzeba będzie to poprawić. Co do zrobienia: Pełna waloryzacja silnika, dodanie pasów bezpieczeństwa, waloryzacja kierownicy, flokowanie wnętrza, nad zmianą chromòw się jeszcze zastanawiam, jak będą zbyt zabawkowe, to je przemaluje Alcladem. Planowany kolor - French Blue od Zero Paints, dach biały, wnętrze brązowe. Inbox dostępny tutaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 11 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2020 Etap - nic ciekawego, pierwsze elementy silnika złożone. Po dodaniu od siebie paru elementów będzie się prezentował nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 11 Czerwca 2020 Share Napisano 11 Czerwca 2020 O kurde! Choć w cywilne raczej nie zaglądam, degolke muszę zobaczyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 12 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2020 Wynik wczorajszej pracy. Jeszcze kilka opasek na przewody, a reszta w sumie powstanie w końcowych etapach gdy silnik trafi do komory i będzie można mocować dalsze elementy. A dzisiaj na tapetę wchodzi kierownica. Trzeba ją poprawić bo jest za prymitywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 12 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2020 (edytowane) Kierownica nabrała życia. Owijka to mikro taśma maskująca Jammi Dog. Chrom Mołotow. Zgrubienie owijki po lewej stronie spróbuję zniwelować, prawdopodobnie popełniłem błąd i naciągnąłem podwójnie. Jeżeli się nie uda - zostawię tak jak jest, gołym okiem nie jest to tak widoczne. Powoli też przygotowuję budę do malowania, co mnie zaskoczyło - baza od Zero Paints wyciąga wszystkie mankamenty - mikroryski, ryski, przetarcia. Powłoka plastiku jak i potem podkład będą musiały być idealne. Zaleta - pomalowałem delikatną warstwą miejsca, gdzie mogły być mankamenty - widać lepiej niż na podkładzie, bo nie wiem czemu, ale zachciało mi się białego Mr.Surfacera 1500. Edytowane 12 Czerwca 2020 przez toled Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 13 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2020 (edytowane) Dzisiaj trochę pracuje z budą, dostała kolorek, jest cudny:) Do tego dach w kolorze Pearl White z Tamiyi.  Kierownicę delikatnie poprawiłem, gołym okiem zgrubienie jest już niedostrzegalne. Chciałem jeszcze powoli ogarniać deskę rozdzielczą, ale upał jest tak duży, że godzina w modelarni i człowiek cały mokry. Edytowane 13 Czerwca 2020 przez toled Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinWSS Napisano 13 Czerwca 2020 Share Napisano 13 Czerwca 2020 Fajowe, zwłaszcza silnik. Spróbuj next time przewody do świec wykonać z cyny (stopu) lutowniczego odpowiedniej grubości. Fajnie można je ułożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 13 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2020 Dzięki za radę, akurat nie miałem pod ręką nic bardziej elastycznego, postaram się je jeszcze "wystylizować" . Szukam też sposobu na robienie fajek do gniazda świec, ewentualnie polskiego sklepu gdzie można je dopaść Dzisiejsze prace skończyłem na robocie głupiego - dach malowałem i zmywałem 5 razy, dzisiaj mam dwie lewe ręce i gąbkę zamiast mózgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 14 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2020 Logika Ebbro... czegoś tu brakuje w drzwiach kierowcy i oczywiście brak kieszeni w drzwiach tak jak w oryginale. Będzie roboty w cholerę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 14 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2020 Prawie skończyłem deskę rozdzielczą, brakuje lusterka wstecznego - ogólnie szczegółowość niezbyt. Nawet brak kalkomanii zegara na środku, zastąpiłem jakąś znaleźną kalkomanią, żeby chociaż odrobinę dodać coś w tym miejscu. Logika Ebbro cz. 2 - ciekawe jak podłokietnik miałby się chować gdyby był w takiej pozycji. W poprawnej pozycji góra jest całkowicie płaska, więc dodałem jej odrobinę obłości i wypukłości. Po raz kolejny wychodzi, że Ebbro ma fajne modele w ofercie, spasowanie niezłe, ale sporo trzeba dorabiać lub poprawiać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 14 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2020 Takie pytanie techniczne - czy rozcieńczalnik może mieć wpływ na zachowanie lakieru i zmiany chemiczne? Bo w mojej modelarni doszło do rzeczy dziwnych. Z braku laku żeby zabezpieczyć dach psiknąłem dwie warstwy (pierwsza cienka, druga mokra) Flat Clear'em z serii LP od Tamiyi rozcieńczonym 1:3 Wamodem Level High Thinner. Zamiast spodziewanego matu uzyskałem niemalże idealny przepiękny połysk. Od malowania minęło już dobre 10 godzin, stan połysku się nie zmienił, farba z zewnątrz jest sucha, jednakże przypuszam, że po naciśnięciu paznokciem ślad by pozostał i musi swoje poleżeć w spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 15 Czerwca 2020 Share Napisano 15 Czerwca 2020 8 godzin temu, toled napisał: Takie pytanie techniczne - czy rozcieńczalnik może mieć wpływ na zachowanie lakieru i zmiany chemiczne? Bo w mojej modelarni doszło do rzeczy dziwnych. Z braku laku żeby zabezpieczyć dach psiknąłem dwie warstwy (pierwsza cienka, druga mokra) Flat Clear'em z serii LP od Tamiyi rozcieńczonym 1:3 Wamodem Level High Thinner. Zamiast spodziewanego matu uzyskałem niemalże idealny przepiękny połysk. Dałeś za dużo rozcieńczalnika i dlatego wyszedł połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 15 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2020 Cóż, jak efekt się utrzyma, lakier nie popęka i nie będzie miękki po 1-2 tygodniach, to jakoś płakać z tego powodu nie będę, a taka mieszanka stanie się moim lakierem numer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 17 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2020 (edytowane) Dach dostał polerkę. Efekt mnie zadowala, na to jeszcze pójdzie wosk. Ogólnie dzisiaj dzień minął pod znakiem polerki. Buda wyszła zacnie, maska potrzebuje jednak jeszcze małego szlifowania i ponownego polerowania. Edytowane 17 Czerwca 2020 przez toled Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 17 Czerwca 2020 Share Napisano 17 Czerwca 2020 Miał być mat a wyszedł polysk.Dla mnie żyleta.Wyjdzie odrestaurowany złom gotowy do sprzedaży na aukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 17 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2020 Z historii tego lakieru można by "Trudne sprawy" ogarnąć Ogólnie miał być od początku połysk, ale mi się skończył. Użyłem więc matu z podejściem - będzie kupa polerki. Przez przypadkowe użycie zbyt dużej ilości rozcieńczalnika wyszedł z matu piękny i gładki połysk Tak, będzie to oldtimer gotowy do sprzedania albo jako odrestaurowana bryka na codzień (znam osobę, która takim jeździ - matko jakie to wygodne wozidełko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 19 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2020 Idzie jakoś do przodu. Wnętrze dostało flok, zamontowałem fotele. Chciałem zamontować gniazda wtyczek pasów bezpieczeństwa, ale przedni podłokietnik to uniemożliwia, także będą tylko same pasy na słupkach B. To i tak luksusowa opcja, bo nie każda DSka miała pasy:) Farba to beige brown Creative colors z serii interior. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 28 minut temu, toled napisał: Idzie jakoś do przodu. Wnętrze dostało flok, zamontowałem fotele. Chciałem zamontować gniazda wtyczek pasów bezpieczeństwa, ale przedni podłokietnik to uniemożliwia, także będą tylko same pasy na słupkach B. To i tak luksusowa opcja, bo nie każda DSka miała pasy:) Farba to beige brown Creative colors z serii interior. A linie podziału w fotelach zapuszczone bo na fotce nie widzę ? Sam kolor Prima i farba dobra bo daje efekt skóry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 19 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2020 Jeszcze nie, muszę dać dosłownie cieniutką warstwę bezbarwnego i delikatnie będę zapuszczał. Tylko nie wiem, czy zapuszczać ciemny brąz, czy czarny. Chociaż skłaniam się ku czarnemu ale dosłownie muśnięcie nim, bo brąz może się zgubić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 to może mix - black-brown ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 19 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2020 23 minuty temu, DarkWing napisał: to może mix - black-brown ? Do odważnych świat należy, jak będzie brzydki, to można przecież usunąć ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 19 Czerwca 2020 Share Napisano 19 Czerwca 2020 Godzinę temu, toled napisał: Do odważnych świat należy, jak będzie brzydki, to można przecież usunąć ;D Zapuść czarny i będzie Ok. Mix black-brown to to samo jak zapuścisz Black na Brown. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 20 Czerwca 2020 Share Napisano 20 Czerwca 2020 (edytowane) 14 godzin temu, cayman napisał: Zapuść czarny i będzie Ok. Mix black-brown to to samo jak zapuścisz Black na Brown. No nie zupełnie... Czy szary na białym to to samo co czarny na białym ??? A szary... to biały + czarny Edytowane 20 Czerwca 2020 przez DarkWing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 20 Czerwca 2020 Share Napisano 20 Czerwca 2020 1 godzinę temu, DarkWing napisał: No nie zupełnie... Czy szary na białym to to samo co czarny na białym ??? A szary... to biały + czarny Zły przykład. A brąz z czarnym to ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 20 Czerwca 2020 Share Napisano 20 Czerwca 2020 Godzinę temu, cayman napisał: Zły przykład. A brąz z czarnym to ??? ciemny brąz ?... to taki ciemniejszy od brązu który się z nim nie zlewa ale jaśniejszy od czarnego, żeby się tak nie odznaczał na brązie Aaa... zresztą, niech sobie maluje czym chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi