Skocz do zawartości

Citroen DS 21 - Ebbro 1:24

toled

Rekomendowane odpowiedzi

Po leniwych projektach prosto z pudła przyszedł czas na francuską gwiazdkę:) 

Przejrzałem już instrukcję, ciekawostką są skrętne reflektory, mam nadzieję, że Ebbro tak je wymyśliło, że będą działać razem z kołami, jak nie - trzeba będzie to poprawić. 

Co do zrobienia: Pełna waloryzacja silnika, dodanie pasów bezpieczeństwa, waloryzacja kierownicy, flokowanie wnętrza, nad zmianą chromòw się jeszcze zastanawiam, jak będą zbyt zabawkowe, to je przemaluje Alcladem.

Planowany kolor - French Blue od Zero Paints, dach biały, wnętrze brązowe. 

Inbox dostępny tutaj: 

Etap - nic ciekawego, pierwsze elementy silnika złożone. Po dodaniu od siebie paru elementów będzie się prezentował nieźle.IMG_20200611_132333_resize_35.thumb.jpg.68891349e8172c7fea80e98a066015a7.jpg

Wynik wczorajszej pracy. Jeszcze kilka opasek na przewody, a reszta w sumie powstanie w końcowych etapach gdy silnik trafi do komory i będzie można mocować dalsze elementy. IMG_20200612_113203_resize_67.thumb.jpg.1a2039d4fd8d8f9ac2074753d5c5597d.jpg

A dzisiaj na tapetę wchodzi kierownica. Trzeba ją poprawić bo jest za prymitywna.IMG_20200612_113617_resize_9.thumb.jpg.f315145ba1c7d47f4ce039581315e0a9.jpg

Kierownica nabrała życia. Owijka to mikro taśma maskująca Jammi Dog. Chrom Mołotow. Zgrubienie owijki po lewej stronie spróbuję zniwelować, prawdopodobnie popełniłem błąd i naciągnąłem podwójnie. Jeżeli się nie uda - zostawię tak jak jest, gołym okiem nie jest to tak widoczne.

Powoli też przygotowuję budę do malowania, co mnie zaskoczyło - baza od Zero Paints wyciąga wszystkie mankamenty - mikroryski, ryski, przetarcia. Powłoka plastiku jak i potem podkład będą musiały być idealne. Zaleta - pomalowałem delikatną warstwą miejsca, gdzie mogły być mankamenty - widać lepiej niż na podkładzie, bo nie wiem czemu, ale zachciało mi się białego Mr.Surfacera 1500. 

IMG_20200612_193427_resize_36.thumb.jpg.faa7879c2123d03a9b70aa9a53cfa777.jpg

Edytowane przez toled

Dzisiaj trochę pracuje z budą, dostała kolorek, jest cudny:) Do tego dach w kolorze Pearl White z Tamiyi. 

IMG_20200613_130643_resize_27.thumb.jpg.04371dbb7b03c2e1e2a0ee0782a7779f.jpg

Kierownicę delikatnie poprawiłem, gołym okiem zgrubienie jest już niedostrzegalne. Chciałem jeszcze powoli ogarniać deskę rozdzielczą, ale upał jest tak duży, że godzina w modelarni i człowiek cały mokry.

Edytowane przez toled

Dzięki za radę, akurat nie miałem pod ręką nic bardziej elastycznego, postaram się je jeszcze "wystylizować"? . Szukam też sposobu na robienie fajek do gniazda świec, ewentualnie polskiego sklepu gdzie można je dopaść ? Dzisiejsze prace skończyłem na robocie głupiego - dach malowałem i zmywałem 5 razy, dzisiaj mam dwie lewe ręce i gąbkę zamiast mózgu ?

Logika Ebbro... czegoś tu brakuje w drzwiach kierowcy :) i oczywiście brak kieszeni w drzwiach tak jak w oryginale. Będzie roboty w cholerę...IMG_20200614_124301_resize_49.thumb.jpg.24f8de37db0e3c74128c01019ad7a628.jpg

Prawie skończyłem deskę rozdzielczą, brakuje lusterka wstecznego - ogólnie szczegółowość niezbyt. Nawet brak kalkomanii zegara na środku, zastąpiłem jakąś znaleźną kalkomanią, żeby chociaż odrobinę dodać coś w tym miejscu. IMG_20200614_175945_resize_47.thumb.jpg.cfa9c9020fa6ec3822b950c5c7691bf8.jpg

Logika Ebbro cz. 2 - ciekawe jak podłokietnik miałby się chować gdyby był w takiej pozycji. W poprawnej pozycji góra jest całkowicie płaska, więc dodałem jej odrobinę obłości i wypukłości.

IMG_20200614_180312_resize_25.thumb.jpg.2075b8be26273cdbeaa96a5e596dd911.jpg

IMG_20200614_181116_resize_2.thumb.jpg.590df89753bc13f4c6c7dbb6696472c6.jpg

Po raz kolejny wychodzi, że Ebbro ma fajne modele w ofercie, spasowanie niezłe, ale sporo trzeba dorabiać lub poprawiać.

• Like 1

Takie pytanie techniczne - czy rozcieńczalnik może mieć wpływ na zachowanie lakieru i zmiany chemiczne? Bo w mojej modelarni doszło do rzeczy dziwnych.

Z braku laku żeby zabezpieczyć dach psiknąłem dwie warstwy (pierwsza cienka, druga mokra) Flat Clear'em z serii LP od Tamiyi rozcieńczonym 1:3 Wamodem Level High Thinner.

Zamiast spodziewanego matu uzyskałem niemalże idealny przepiękny połysk. Od malowania minęło już dobre 10 godzin, stan połysku się nie zmienił, farba z zewnątrz jest sucha, jednakże przypuszam, że po naciśnięciu paznokciem ślad by pozostał i musi swoje poleżeć w spokoju.

8 godzin temu, toled napisał:

Takie pytanie techniczne - czy rozcieńczalnik może mieć wpływ na zachowanie lakieru i zmiany chemiczne? Bo w mojej modelarni doszło do rzeczy dziwnych.

Z braku laku żeby zabezpieczyć dach psiknąłem dwie warstwy (pierwsza cienka, druga mokra) Flat Clear'em z serii LP od Tamiyi rozcieńczonym 1:3 Wamodem Level High Thinner.

Zamiast spodziewanego matu uzyskałem niemalże idealny przepiękny połysk. 

Dałeś za dużo rozcieńczalnika i dlatego wyszedł połysk.

Cóż, jak efekt się utrzyma, lakier nie popęka i nie będzie miękki po 1-2 tygodniach, to jakoś płakać z tego powodu nie będę, a taka mieszanka stanie się moim lakierem numer 1 ?

Dach dostał polerkę. Efekt mnie zadowala, na to jeszcze pójdzie wosk.IMG_20200617_184353_resize_75.thumb.jpg.14bebe628b90b7c103ccd329ab21aeed.jpg

Ogólnie dzisiaj dzień minął pod znakiem polerki. Buda wyszła zacnie, maska potrzebuje jednak jeszcze małego szlifowania i ponownego polerowania.

IMG_20200617_200511_resize_31.thumb.jpg.49b066d0f0a2bb3d23cc605df96d2c3f.jpg

Edytowane przez toled

Z historii tego lakieru można by "Trudne sprawy" ogarnąć :D Ogólnie miał być od początku połysk, ale mi się skończył. Użyłem więc matu z podejściem - będzie kupa polerki. Przez przypadkowe użycie zbyt dużej ilości rozcieńczalnika wyszedł z matu piękny i gładki połysk ? Tak, będzie to oldtimer gotowy do sprzedania albo jako odrestaurowana bryka na codzień (znam osobę, która takim jeździ - matko jakie to wygodne wozidełko)

Idzie jakoś do przodu. Wnętrze dostało flok, zamontowałem fotele. Chciałem zamontować gniazda wtyczek pasów bezpieczeństwa, ale przedni podłokietnik to uniemożliwia, także będą tylko same pasy na słupkach B. To i tak luksusowa opcja, bo nie każda DSka miała pasy:)

Farba to beige brown Creative colors z serii interior. 

IMG_20200619_190244_resize_55.thumb.jpg.0b485a21de946a78abc988d92e948690.jpg

28 minut temu, toled napisał:

Idzie jakoś do przodu. Wnętrze dostało flok, zamontowałem fotele. Chciałem zamontować gniazda wtyczek pasów bezpieczeństwa, ale przedni podłokietnik to uniemożliwia, także będą tylko same pasy na słupkach B. To i tak luksusowa opcja, bo nie każda DSka miała pasy:)

Farba to beige brown Creative colors z serii interior. 

IMG_20200619_190244_resize_55.thumb.jpg.0b485a21de946a78abc988d92e948690.jpg

A linie podziału w fotelach zapuszczone bo na fotce nie widzę ? 

Sam kolor Prima i farba dobra bo daje efekt skóry.

Jeszcze nie, muszę dać dosłownie cieniutką warstwę bezbarwnego i delikatnie będę zapuszczał. Tylko nie wiem, czy zapuszczać ciemny brąz, czy czarny. Chociaż skłaniam się ku czarnemu ale dosłownie muśnięcie nim, bo brąz może się zgubić.

23 minuty temu, DarkWing napisał:

to może mix - black-brown ? :)

Do odważnych świat należy, jak będzie brzydki, to można przecież usunąć ;D 

14 godzin temu, cayman napisał:

Zapuść czarny i będzie Ok.

Mix black-brown to to samo jak zapuścisz Black na Brown.:glupek:

No nie zupełnie...

Czy szary na białym to to samo co czarny na białym ??? ? A szary... to biały + czarny ?

Edytowane przez DarkWing

Godzinę temu, cayman napisał:

Zły przykład.

A brąz z czarnym to ???

ciemny brąz ?... to taki ciemniejszy od brązu który się z nim nie zlewa ale jaśniejszy od czarnego, żeby się tak nie odznaczał na brązie :hmmm:

Aaa... zresztą, niech sobie maluje czym chce :wink: