Messer Napisano 20 Czerwca 2020 Share Napisano 20 Czerwca 2020 Witajcie, Tym razem coś zupełnie innego niż samochody itp. Kupiłem model okazyjnie i stwierdziłem, że zrobię z niego lampkę na biurko. Usunąłem całe wnętrze wraz z kołkami pozycjonującymi oraz dodałem diody ( 6szt, pasek led ). Kopułę pomalowałem od środka na czarno, włożyłem diody i skleiłem w całość ( poza górnym włazem ) Narazie tyle. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 23 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2020 Długie maskowanie dało następujący efekt: Oraz to co z tej godzinnej pracy powstało. Baza jest dość ciemna ale jeszcze będą wszelkiej maści rozjaśnienia + inne odcienie szarości na poszczególnych elementach. Narazie model złożony na sucho, więc krzywo na zdjęciach. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 23 Czerwca 2020 Share Napisano 23 Czerwca 2020 (edytowane) Odpal te jupitery i pokaż jak oświetlają galaktykę Edytowane 23 Czerwca 2020 przez enten 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 23 Czerwca 2020 Share Napisano 23 Czerwca 2020 1 minutę temu, enten napisał: Odpal te jupitery i pokaż jak oświetlają galaktykę I niech wyraźnie zaznaczają Ciemną Stronę Mocy!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pomidor Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 Czy LEDy nie stopią przypadkiem plastyku we wnętrzu kabiny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 24 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2020 Dzięki Panowie. Co do temperatury - ścianki zabezpieczone są taśmą aluminiową, więc nic im się nie stanie Tymczasem model dostał detale w rożnych odcieniach szarości oraz wash itp. I to jak to świeci - bardziej nastrojowo, ale zawsze Pozdrawiam Messer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 27 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2020 (edytowane) Podstawa lampki gotowa. Zrobiłem ją z deski sosnowej 18mm grubości, klejonej, dociętej do kształtu + skosy. Górna powierzchnia została przeszczotkowana i pomalowana lakierobejcą palisander. Od spodu wyfrezowałem rowek pod kable. Spód będzie jeszcze dociążony i wyklejony materiałem na sam koniec. Mocowanie modelu to rurka aluminiowa, którą wypolerowałem. Ostatnie zdjęcia to przymiarka na sucho ( wszystko luzem ). Pozdrawiam Messer Edytowane 27 Czerwca 2020 przez Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 28 Czerwca 2020 Share Napisano 28 Czerwca 2020 Podstawka wyglądała by ciekawiej, gdyby ją ożywić elementami imitującymi powierzchnię gwiazdy śmierci fotka z sieci 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 28 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2020 Mój pomysł był inny i konsekwentnie go realizuję Tego typu podstawka jako lampka była by upiornie ciężka do czyszczenia z kurzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 28 Czerwca 2020 Super Moderator Share Napisano 28 Czerwca 2020 1 godzinę temu, Messer napisał: Tego typu podstawka jako lampka była by upiornie ciężka do czyszczenia z kurzu... Nie koniecznie. Można ten nadruk wykonać w 2D, a efekt, jak kolega Rafał B, wyżej napisał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Czerwca 2020 Share Napisano 28 Czerwca 2020 Bardzo fajny pomysł z taką lampką Choć zdjęcia sprawiają wrażenie że trochę za mało światła daje (wiadomo - gabarytów modelu się nie rozciągnie) żeby tak normalnie ją wykorzystywać do czytania czy jakiś prac biurowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 28 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2020 jawkers - to rzecz gustu a o tym się nie dyskutuje M.A.V. - to prawda, nie daje ona jakoś super dużo światła - to bardziej lampka dla robienia nastroju niż do czytania. Chciałem wykorzystać to co miałem pod ręką, więc padło na pasek led. Do tego typu przedsięwzięcia przydała by się dioda creed lub coś w tym stylu, ale... tu już była by konieczność polerowania szkiełka, bo samo oszklenie w modelu jest wątpliwej jakości. Nie mniej jednak dziękuje za zainteresowanie i komentarze - nie spodziewałem się takiego odzewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 3 Lipca 2020 Autor Share Napisano 3 Lipca 2020 Lampka skończona. Tak wygląda wyprowadzenie kabla zasilającego: A tak całokształt: Możliwe, że jeszcze dziś galeria Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi