ssszzzymon Napisano 27 Czerwca 2020 Share Napisano 27 Czerwca 2020 (edytowane) Skończyłem dwa modeliki P-47 w skali 1/144. Zestawy Platza z pudełka poza dokupionymi z Heroes Models pilotami i śmigiełkami z PropBlur (zwykłe, zestawowe też mam). Kleją sie kolejne dwa, tym razem Bubbletopy z srebrze. Troszkę dałem ciała w kilku miejscach w tych modelach, część potknięć wyprostuję kiedyś tam, część zostanie. Mam nadzieję, że się nauczyłem na błędach :). Podwozie zamknięte i śmieszne patyczki jako standy, bo modele będą latać po bitewniakowych stołach i niszczyć kociaki i inne nazistowsie badziewie. Gra ma wymaganie odnośnie podstawek, więc nie ma wyboru. Tak jak patrzę na te śmiegiełka to się zastanawiam, czy trochę szarości nie dać po bokach, a w czerni zostawić tylko rdzeń (nie wiem jak to napisać )? Efekt ruchu myślę udany, szczególnie, że docelowo modele będą oglądane z ok. 0.5 do 1m, wtedy wygląda to realistycznie. Na zdjęciach makro nie tak dobrze niestety. Edytowane 13 Lipca 2020 przez ssszzzymon 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 27 Czerwca 2020 Share Napisano 27 Czerwca 2020 'Mighty Eight' praktycznie nie stosowała wyrzutni typu 'bazooka'. Zysk z ich użycia oceniono na znikomy, a pogorszenie własności lotnych samolotu za nie nie do przyjęcia. Mimo taktyki 'down to earth' wciąż głównym zadaniem armii pozostawało eskortowanie bombowców. 56th FG nie wykonała bodaj żadnej misji z bazookami, a kilka prezentacyjnych zdjęć 'Hairless Joe' Shillinga, choć może kogoś zmylić, nie zmienia sytuacji. Znacznie lepiej prezentowałyby się tu samoloty 9th AF. Ale może to nie jest istotne w grze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssszzzymon Napisano 27 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2020 6 minutes ago, greatgonzo said: 'Mighty Eight' praktycznie nie stosowała wyrzutni typu 'bazooka'. Zysk z ich użycia oceniono na znikomy, a pogorszenie własności lotnych samolotu za nie nie do przyjęcia. Mimo taktyki 'down to earth' wciąż głównym zadaniem armii pozostawało eskortowanie bombowców. 56th FG nie wykonała bodaj żadnej misji z bazookami, a kilka prezentacyjnych zdjęć 'Hairless Joe' Shillinga, choć może kogoś zmylić, nie zmienia sytuacji. Znacznie lepiej prezentowałyby się tu samoloty 9th AF. Ale może to nie jest istotne w grze. Dzięki wielkie za info, przyda się jak będę robił coś większego. Szczerze mówiąc nie wnikałem absolutnie w historię maszyn, które wybrałem, jedyny research jaki wykonałem to sprawdzenie, które malowanie podoba mi się najbardziej i czy są jakieś kalkomanie na rynku, które są fajniejsze. Raczej nie wchodzę w research jeśli maluję coś do gier, chyba, że temat jest mi bliski. Ot, wygląda ok, kamo w miarę poprawne, itp. bez spinki. Są tematy trudne do researchu, szczególnie, że maluje się dużo, a dokumentacja fotograficzna dotyczy zazwyczaj jednego czy dwóch pojazdów, a reszta (Niemcy pod koniec wojny szczególnie) to terra incognita. Tak czy siak będzie science fiction. Oczywiście sa pasjonaci, którzy docierają do różnych różnistych smaczków i wyciągają ze źródeł co się da. Szczerze podziwiam, ale nie zamierzam iść w ich ślady :). Bazooki są, bo w grze samoloty mają, a lubię w grze mieć pełny WYSIWYG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssszzzymon Napisano 13 Lipca 2020 Autor Share Napisano 13 Lipca 2020 Update, żeby nie robić kolejnych tematów - kolejne dwa P-47 gotowe. Pod spodem także zdjęcie rodzinne - mama P-47 z dziećmi. Mama w skali 1/48. Żeby rodzina nie była niepełne trzebaby chyba tatę w 1/48 dorobić, co nie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 13 Lipca 2020 Share Napisano 13 Lipca 2020 Ładna ekipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 13 Lipca 2020 Share Napisano 13 Lipca 2020 Podobają się. Myślę, że skala 1:144 stwarza ciekawe możliwości robienia dioram lotniczych, nie ukrywam, że właśnie nad taką pracuję (1:72 na pierwszym planie i 1:144 na dalszym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi