Mario Napisano 10 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2020 @tompacdzieki, a orientujesz się jak naprężali linę? Bo chyba nie tym kółkiem, drążek służył do podnoszenia kół wodzidła. I gdzie lina była zaczepiona gdy wodzidło nie było podpięte, znalazłem zdjęcia tylko jak jest podpięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompac Napisano 10 Grudnia 2020 Share Napisano 10 Grudnia 2020 10 godzin temu, Mario napisał: @tompacdzieki, a orientujesz się jak naprężali linę? Bo chyba nie tym kółkiem, drążek służył do podnoszenia kół wodzidła. I gdzie lina była zaczepiona gdy wodzidło nie było podpięte, znalazłem zdjęcia tylko jak jest podpięte. Prawdopodobnie koniec wodzidła jest "luzem" (tuleja) a lina jest na elemencie sztywnym, wówczas nic nie trzeba napinać bo się samo napnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompac Napisano 10 Grudnia 2020 Share Napisano 10 Grudnia 2020 10 godzin temu, Mario napisał: I gdzie lina była zaczepiona gdy wodzidło nie było podpięte, znalazłem zdjęcia tylko jak jest podpięte. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 11 Grudnia 2020 Share Napisano 11 Grudnia 2020 Przyglądam się z wielką przyjemnością i przyznam że Suchoj wygląda naprawdę bardzo okazale. Czekam na swojego HB i pewnie lada dzień zabiorę się za niego. Mam pytanie które mnie nurtuje- mianowicie jak rozwiązałeś sprawę kalkomanii na klapkach przeciw pompażowych? Nacinałeś na modelu i później odchylałeś owe klapki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 11 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2020 6 godzin temu, kapsel napisał: Mam pytanie które mnie nurtuje- mianowicie jak rozwiązałeś sprawę kalkomanii na klapkach przeciw pompażowych? Nacinałeś na modelu i później odchylałeś owe klapki ? Nie wiem czy patrzyłeś na cały warsztat, klapki wkleiłem w pozycji otwartej w trakcie budowy i tak zostały aż do klejenia kalek. Właśnie zastanawiałem się czy ciąć kalkę jeszcze przed włożeniem do wody czy nie, ale stwierdziłem że nie zrobię tego dokładnie. Nałożyłem całego konia w miejsce gdzie ma być, jak już go ustawiłem to trochę docisnąłem, po nałożeniu widać było gdzie są otwory klapek i naciąłem nowym skalpelem kalkę najpierw od strony skrzydła po długości klapki, a później delikatnie górna i dolna część, robiłem to na modelu, zaraz po nacięciu kalka siadła na klapce, z jednej strony nie była nacięta więc nie miała prawa się przesunąć. Ostry skalpel i nic się nie uszkodzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 14 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Ostatni post z budowy, właściwie model skończony, zostało jeszcze zastąpić odgromniki. Kupilem drabinkę, przebudowałem wodzidło, dorobiłem kilka uchwytów na blokady i gaśnicę, zrobiłem gaśnicę, linę, przerobiłem kołowrót żeby móc włożyć linę. I pierwszy raz bawiłem się chipping fluidem od MiGa. Jutro postaram się zrobić galerię. Edytowane 14 Grudnia 2020 przez Mario 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 13 Lutego 2021 Autor Share Napisano 13 Lutego 2021 Zapraszam do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi