ksc Napisano 26 Lipca 2020 Share Napisano 26 Lipca 2020 Rozpoczynam nowy warsztat z perspektywą realizacji projektu na lata 2020-2025 Tym razem na biurko trafiły miniatury kolejnych samolotów ze stajni Polikarpowa. Prace nad nimi postaram się prowadzić równolegle, ponieważ są to samoloty bardzo zbliżone do siebie i liczę, że może uda mi się wykorzystać żywiczne kopie najlepiej odwzorowanych elementów. Tak prezentują się pudełka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Lipca 2020 Share Napisano 27 Lipca 2020 powodzenia w budowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 28 Lipca 2020 Autor Share Napisano 28 Lipca 2020 Pierwsze koty za płoty, podstawowe elementy wyciąłem z ramek i wstępnie obrobiłem. Model I-153 mimo komputerowego projektowania form ma szereg błędów i niedoróbek. Część została poprawiona w późniejszym zestawie modelu tego samego samolotu w skali 1/32. Zdecydowałem się poprawić to co najbardziej rzuca się w oczy. Lewa połówka kadłuba: 1), 2) - model posiada wypukłe odwzorowania powierzchni, które nie są widoczne w prawdziwym samolocie, należy je całkowicie zeszlifować i odtworzyć linie podziału blach 3), 4), 5) - wypukłości w miejscu otworów w prawdziwym samolocie, należy je rozwiercić 6), 7), 9) - przesadnie wypukłe pokrywy, z całą pewnością je trochę podszlifuję 8) - otwór odwzorowany jako wgłębienie Prawa połówka kadłuba: 1), 2) - wypukłości przedstawiają otwory w prawdziwym samolocie, należy je rozwiercić 3) - linia podziału blach, która wypada w miejscu pokrycia płóciennego, do zaszpachlowania 4) - ta pokrywa istnieje tylko po lewej stronie kadłuba, należy ją zeszlifować i odtworzyć fakturę płóciennego poszycia 5) - wypukłość do zeszlifowania 6) - otwór odwzorowany jako wgłębienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 29 Lipca 2020 Autor Share Napisano 29 Lipca 2020 Skorygowałem już część z wymienionych błędów: Przy okazji odchudziłem kadłub, bo grube brzegi otworów w modelu zawsze wyglądają nierealistycznie. Staram się przyspieszyć prace wykorzystując gotowe dodatki. Tym razem zmontowałem elementy wnętrza kabiny z żywicznego zestawu vectora: Niestety, kolejna rzecz do poprawy. Instrukcja do żywic zakłada wykorzystanie kratownicy z oryginalnego zestawu. Jej pręty są jednak zbyt grube, a po odchudzeniu kadłuba zbyt mocno odstają od burt kabiny. Prawdopodobnie podmienię na chudsze jedynie część z nich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 29 Lipca 2020 Autor Share Napisano 29 Lipca 2020 I-152 to model starszej daty, z cała pewnością formy nie były projektowane komputerowo, co nie znaczy jednak, że jest gorszy. Tutaj prace idą troszkę wolniej, na razie odchudziłem wnętrze kadłuba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 27 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2020 W ramach porządków przedświątecznych odnalazłem model, który ze względu na inne obowiązki porzuciłem prawie pół roku temu. Przed odłożeniem do kartonu udało mi się odtworzyć z plastikowych pręcików strukturę wewnętrzną kadłuba. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr. Jekyll Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 Świetni Ci idzie, czekam na dalsze postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 Może trochę wolno, ale jakość pracy świetna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 28 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2020 Dziękuję za pozytywne opinie, niestety warunki lokalowe tymczasowo zmuszają mnie do rezygnacji z hobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yardo Napisano 7 Lutego 2021 Share Napisano 7 Lutego 2021 Jak Kolega wykonuje odchudzanie kadłuba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 7 Lutego 2021 Autor Share Napisano 7 Lutego 2021 7 godzin temu, yardo napisał: Jak Kolega wykonuje odchudzanie kadłuba ? W znaczeniu jaką techniką? Zawsze bałem się frezów., bo w literaturze ostrzegają, że od temperatury plastik się topi. Posiadam bardzo prymitywną wiertarkę przeznaczoną do płytek drukowanych - bez regulacji obrotów. Przy jej pomocy zgrubnie odchudzam wnętrze, ale w zasadzie tylko te najgrubsze miejsca. Dzięki takiemu podejściu nigdy jeszcze nie uszkodziłem modelu. Następnie przechodzę do narzędzi, które dają mi największa kontrolę - skalpeli. Przy ich pomocy boczną krawędzią ostrza zeskrobuję plastik. Mam ostrza o różnych kształtach - płaskie, łukowate, półokrągłe. Po takiej pracy wiórki latają po całym pokoju, ale praca zauważalnie idzie do przodu. Na koniec wygładzam model za pomocą papierów ściernych gradacji 600, 800, 1200 - najlepszy efekt uzyskuję jak papier jest mokry. Modelarstwo to trochę oszustwo - najważniejsze, żeby ścianki były odchudzone w okolicach otworów, w innym przypadku konstrukcja byłaby zbyt wiotka. Zawsze trzeba przewidzieć, w jaki sposób złączymy ze sobą połówki kadłuba. Odchudzona krawędź może nie wystarczyć do trwałego połączenia. Dlatego w niewidocznych miejscach mocuję wstawki wzmocnione igłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yardo Napisano 8 Lutego 2021 Share Napisano 8 Lutego 2021 Dzięki za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi