Jump to content

Recommended Posts

Posted

Tytuł clickbaitowy, fakt by się nie powstydził.

Pytanie dotyczy tego słoiczka:

IMG_20200809_174548.thumb.jpg.98ebf5415e351c031fa7a814cf0d01c1.jpg

Historia wygląda tak, że jakieś 2,5 miesiąca temu wymieszałem lakier X-22 z MLT i odstawiłem (słoiczek był porządnie czyszczony po surfacerze, gumowy dekielek w szczególności), używając przez kolejny miesiąc 2-3 razy niewielkie ilości do kokpitu. 1,5 miesiąca było ok, lakier przezroczysty. Miesiąc temu jak jechałem na wakacje widziałem go jeszcze normalnego, po 2,5 tygodnia wróciłem, i lakier nabrał koloru moczu osoby nieszczególnie dbającej o prawidłowe nawadnianie. Ktoś miał taki przypadek? Hataka z natury jest lekko pomarańczowa, ale takie nasycenie kolorem ma nierozcieńczona. Rozcieńczoną Hatakę trzymałem w słoiczku przez kilka miesięcy i nie nabrała "mocy".

Posted

Hataka wystąpiła tylko w formie porównania. to powinno być 10ml x-22 + 30ml MLT.

Posted

Może tak temperatura zadziałała?
Swoją drogą te lakiery Tamki to lubią żółknąć; na zdjęciu LP23 i LP24 które u mnie leżały nie otwierane chyba z rok, dziś wyglądają tak:

image.thumb.png.49dbaee51d00d311435f02596bc040bb.png

Posted

Miałem podobny przypadek, jakiś już czas temu. Wydaje mi sie, że właśnie od tego przypadku "nawróciłem" się na rozcieńczanie X-22 wyłącznie dedykowanym X-20A.

• Like 1
Posted
17 godzin temu, Tap-chan napisał:

Zobaczymy, na modelu nie powinno być widać przy takich warstwach.

Ja bym nie ryzykował, nowy słoiczek X-22 nie majątek, a jak taką pomarańczką pomalujesz model, to jednak jakiś odcień musi na modelu zostać.

Posted (edited)
8 godzin temu, milczacy napisał:

Miałem podobny przypadek, jakiś już czas temu. Wydaje mi sie, że właśnie od tego przypadku "nawróciłem" się na rozcieńczanie X-22 wyłącznie dedykowanym X-20A.

A czym go rozcieńczałeś że Ci zżółkł?

Edit: Sorry, nie zauważyłem że MLT.

Edited by Solo
Posted

Też tak miałem kiedyś z X-22. To chyba wynika jakieś reakcji która zachodzi w tym lakierze w stanie płynnym po połączeniu z MLT.

Lepiej nie dodawać MLT do X-22 jeśli nie wykorzystamy mieszanki od razu.

Podobny efekt zachodził też, jak pisali niektórzy koledzy w lakierach Hataki. Widocznie też były sprzedawane w stanie jakiegoś rozcieńczenia z rozpuszczalnikiem.

Posted

Niektóre lakiery żółkną, podałem przykład wyżej, podobnie zauważyłem dziś mam z bezbarwnym lakierem Model Mastera, który zrobił się lekko pomarańczowy wręcz. Moje farby leżą w szufladach, nie dochodzi do nich światło słoneczne, więc to raczej ich cecha niestety.
Mam natomiast wiele bezbarwnych lakierów Gunze i one mimo lat nie żółkną w ogóle. Podobnie mam z nierozrabianymi X-22 Tamki.