Tap-chan Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Tytuł clickbaitowy, fakt by się nie powstydził. Pytanie dotyczy tego słoiczka: Historia wygląda tak, że jakieś 2,5 miesiąca temu wymieszałem lakier X-22 z MLT i odstawiłem (słoiczek był porządnie czyszczony po surfacerze, gumowy dekielek w szczególności), używając przez kolejny miesiąc 2-3 razy niewielkie ilości do kokpitu. 1,5 miesiąca było ok, lakier przezroczysty. Miesiąc temu jak jechałem na wakacje widziałem go jeszcze normalnego, po 2,5 tygodnia wróciłem, i lakier nabrał koloru moczu osoby nieszczególnie dbającej o prawidłowe nawadnianie. Ktoś miał taki przypadek? Hataka z natury jest lekko pomarańczowa, ale takie nasycenie kolorem ma nierozcieńczona. Rozcieńczoną Hatakę trzymałem w słoiczku przez kilka miesięcy i nie nabrała "mocy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 A to Hataka czy X-22 Tamki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 9 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Hataka wystąpiła tylko w formie porównania. to powinno być 10ml x-22 + 30ml MLT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Może tak temperatura zadziałała? Swoją drogą te lakiery Tamki to lubią żółknąć; na zdjęciu LP23 i LP24 które u mnie leżały nie otwierane chyba z rok, dziś wyglądają tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 9 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2020 Zobaczymy, na modelu nie powinno być widać przy takich warstwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 10 Sierpnia 2020 Share Napisano 10 Sierpnia 2020 Miałem podobny przypadek, jakiś już czas temu. Wydaje mi sie, że właśnie od tego przypadku "nawróciłem" się na rozcieńczanie X-22 wyłącznie dedykowanym X-20A. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Sierpnia 2020 Share Napisano 10 Sierpnia 2020 17 godzin temu, Tap-chan napisał: Zobaczymy, na modelu nie powinno być widać przy takich warstwach. Ja bym nie ryzykował, nowy słoiczek X-22 nie majątek, a jak taką pomarańczką pomalujesz model, to jednak jakiś odcień musi na modelu zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Sierpnia 2020 Share Napisano 10 Sierpnia 2020 (edytowane) 8 godzin temu, milczacy napisał: Miałem podobny przypadek, jakiś już czas temu. Wydaje mi sie, że właśnie od tego przypadku "nawróciłem" się na rozcieńczanie X-22 wyłącznie dedykowanym X-20A. A czym go rozcieńczałeś że Ci zżółkł? Edit: Sorry, nie zauważyłem że MLT. Edytowane 10 Sierpnia 2020 przez Solo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KP.Taurus Napisano 10 Sierpnia 2020 Share Napisano 10 Sierpnia 2020 Też tak miałem kiedyś z X-22. To chyba wynika jakieś reakcji która zachodzi w tym lakierze w stanie płynnym po połączeniu z MLT. Lepiej nie dodawać MLT do X-22 jeśli nie wykorzystamy mieszanki od razu. Podobny efekt zachodził też, jak pisali niektórzy koledzy w lakierach Hataki. Widocznie też były sprzedawane w stanie jakiegoś rozcieńczenia z rozpuszczalnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 10 Sierpnia 2020 Share Napisano 10 Sierpnia 2020 Niektóre lakiery żółkną, podałem przykład wyżej, podobnie zauważyłem dziś mam z bezbarwnym lakierem Model Mastera, który zrobił się lekko pomarańczowy wręcz. Moje farby leżą w szufladach, nie dochodzi do nich światło słoneczne, więc to raczej ich cecha niestety. Mam natomiast wiele bezbarwnych lakierów Gunze i one mimo lat nie żółkną w ogóle. Podobnie mam z nierozrabianymi X-22 Tamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi