Roland_Sebastian Napisano 27 Sierpnia 2020 Share Napisano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) Nadszedł w końcu dzień, w którym ukończyłem pierwszy plastikowy model. Co do samego modelu, jak zresztą chyba wszyscy, nie mam żadnych uwag. Budowa to była czysta frajda. Warsztat: Odnośnie samego wykonania to widzę pewne braki tudzież błędy. Ogólnie ujmując wkradło się we mnie rozprężenie na koniec budowy i najwięcej błędów popełniłem przy nakładaniu kalkomanii. Zacznę od tego, że nauczyłem się tego jak nie nakładać kalkomanie. Przez nieostrożność na statecznik trafiło czerwone logo PZL zamiast czarnego. Przy próbie zdjęcia kalki okazało się, że siadła na tyle mocno, że musiała zostać usunięta wraz z farbą. Kalkomanie na skrzydłach popękały mi podczas nakładania i niestety trochę to widać, tak samo litera kodowa "K" którą umieściłem za blisko końcówki płata o czym zorientowałem się dopiero po lakierowaniu. Coś mi wcześniej nie pasowało, ale nie wiedziałem co ;). Z innych potknięć jakie są: - nieszczęsne logo PZL (już w dobrym kolorze) naniosłem odwrotnie (tzn to które powinno być na prawej stronie jest na lewej) - kalki na opony są tak małe, że dopiero po naniesieniu ich zauważyłem że są one w 2 różnych kompletach. Tzn jedne mają napis "Stomil" a drugie rozmiary opony. Także tutaj też wtopa Pod i na kalki poszły płyny wamodu i tutaj lekka konsternacja bo miałem wrażenie, że płyn pod kalki zareagował z lakierem błyszczącym vallejo. Ten na kalki chyba całkiem dobrze sobie poradził, chociaż mam wrażenie, że w kilku miejscach kalkowanie mogłyby lepiej wejść w linie podziału blach. Na kalki położyłem satynę od Hataki i na koniec wash z farb olejnych. Po zastosowaniu washa mam wrażenie że zniknął mi trochę preshading, chociaż w rzeczywistości dalej jest on lekko zauważalny, na zdjęciach już mniej. Tyle samobiczowania, pora na fotki:) Edytowane 28 Sierpnia 2020 przez Roland_Sebastian 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 27 Sierpnia 2020 Share Napisano 27 Sierpnia 2020 Mnie się podoba, bardzo starannie wykonany model. Nie będę wyszukiwał błędów bo sam jesteś ich świadomy. Pozostaje tylko pogratulować fajnej miniatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Sierpnia 2020 Share Napisano 27 Sierpnia 2020 Po mimo tych błędów, które wymieniłeś, model wyszedł całkiem sympatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 27 Sierpnia 2020 Share Napisano 27 Sierpnia 2020 Z innych wtop to jeszcze tytuł wątku. Wg mnie na fotkach jest "c" a w nagłówku jest "a". Tyle mojego czepiania się. Reszta ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 27 Sierpnia 2020 Share Napisano 27 Sierpnia 2020 Jeśli zgodnie z deklaracją pierwszy model, to jest zupełnie przyzwoity. Z cech bardzo charakterystycznych, wręcz unikalnych dla Puławszczaków, zabrakło linek amortyzatorów przy podwoziu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 28 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2020 12 godzin temu, jmx62 napisał: Z innych wtop to jeszcze tytuł wątku. Wg mnie na fotkach jest "c" a w nagłówku jest "a". Tyle mojego czepiania się. Reszta ok. Poprawione, jakiś chochlik mi się wdarł w tytuł Dziękuję wszystkim za tak pozytywny odbiór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 6 Września 2020 Autor Share Napisano 6 Września 2020 Udało mi się zrobić podstawkę do pejedenastki, więc wrzucam jeszcze kilka zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi