Remik Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam Kolejny mój model, który chciałbym wam zaprezentować. Samolot jest wykonany prosto z zestawu bez większych przeróbek. W ciekawym malowaniu szczególnie od spodu. Pozdrawiam Remik Edytowane 22 Stycznia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Ale czy śmigło nie powinno być w kolorze RLM 70? No i drażnią mnie opony.. i to że sie model świeci jak psu... ale to już kwestia gustu Aha malujesz aerografem prawda? plamki zamiast watą spróbuj robić aerkiem i szablonami.. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Model super jeszcze nie spotkałem sie z takim malowaniem Foke Wulfa przyblirz nam jakie to malowanie itd z góry dziekuje .Modelik super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Nie podoba mi się jedynie że się BŁYSZCZY jak psu klejnoty... Naprawdę ciekawy model i ładnie wykonany... Naprawdę się PODOBA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sniper Napisano 23 Kwietnia 2008 Share Napisano 23 Kwietnia 2008 Malowanie to miały tzw. "dywizjony papug" (Pappagei staffeln). Po początkowych sukcesach Me 262 , ponieważ nie dało się ich praktycznie dogonić, amerykanie zauważyli że samoloty te są praktycznie bezbronne podczas startu i lądowania i zaczęli zaczajać się na powracające Me 262. Z powodu dużych strat Niemcy stworzyli właśnie "dywizjony papug" do osłony lądujących Me 262. Takie malowanie spodu miało odróżniać samoloty osłony od atakujących , coby się własna artyleria plot zbytnio nie myliła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 23 Kwietnia 2008 Share Napisano 23 Kwietnia 2008 Powala... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 23 Kwietnia 2008 Share Napisano 23 Kwietnia 2008 Bardzo ładnie wykonane latadło, miałem go w łapach i prezentował się bardzo ładnie. Malowanie naprawdę efektowne, a jak sobie poradziłeś z kalkomanią?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 23 Kwietnia 2008 Share Napisano 23 Kwietnia 2008 No kalki faktycznie błyszczą się na potęgę... Mam wątpliwości co do ostrej linii przejścia kolorów na kadłubie, ale co artykuł o JV44 to malowania inne. Poza tym była to jedyna jednostka stosująca takie malowanie spodniej strony maszyn. Popularna nazwa "Wuergerstaffel", czyli "Dywizjon dzierzb". Wg. A.Olejniczaka [minireplika #25] czerwona "1" była pilotowana w kwietniu '45 na lotnisku Muenchen-Reim przez lt.H.Sachsenberga, samolot Fw 190-D9 W.Nr.600424. Napis na boku "Verkaaft's mei Gwand 'i foahr in Himmel!" to jakaś gwara, którą można przetłumaczyć jako "Sprzedaj moje rzeczy, ja jadę do nieba!". Co do kamuflażu - sprawdź np. ww. mini replikę nr25, także nr.55- swietny model 1/32 A.Sadowskiego. Albo RLM 82/83/76, albo 81/82/76, tak więc zgodności jak zwykle w kwestiach malowania nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 29 Kwietnia 2008 Share Napisano 29 Kwietnia 2008 Publikacja JaPo dotycząca malowania Dorotek wyjaśnia wszystkie wątpliwości, a nasze rodzime artykuły bym sobie darował. Malowanie chyba z instrukcji, bo nie tak wyglądała czerwona jedynka. Jeśli nie Japo, to w książce pana Crandalla na temat JV44 jest też całkiem poprawnie opisane malowanie tej maszyny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 30 Kwietnia 2008 Share Napisano 30 Kwietnia 2008 Marcin_C, jest jedno "ale" - obie pozycje przez ciebie wymieniane są dosyć kosztowne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 30 Kwietnia 2008 Share Napisano 30 Kwietnia 2008 a od czego jest internet?? Znalazłem JaPo w ciągu pół minuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 1 Maja 2008 Share Napisano 1 Maja 2008 Marcin_C, jest jedno "ale" - obie pozycje przez ciebie wymieniane są dosyć kosztowne... Owszem, natomiast w internecie można, choćby na www.hyperscale.com znaleźć przynajmniej kilka modeli tego samolotu zrobionych bardzo poprawnie pod względem malowania. Instrukcje malowania dołączane przez producentów są w 99% przypadków mocno dyskusyjne i niepoprawne. Co do kosztowności ... każdy z nas ma w modelarstwie jakiegoś konika, moim są akurat samoloty Kurta Tanka, więc wydanie 300-400 zł na książkę z górnej półki mnie nie odstrasza... poza tym ślicznie wygląda na regale z książkami, rzekłbym, że bardzo profesjonalnie Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 1 Maja 2008 Share Napisano 1 Maja 2008 Pozazdrościć , pozazdrościć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-Y-akuza Napisano 23 Sierpnia 2008 Share Napisano 23 Sierpnia 2008 Witam:) Jak widac jest to moj pierwszy post:) I takze jestem nowicjuszem w rzemiosle modelarskim:) Mam w domu sklejonych okolo dziesieciu modeli samolotow lecz nadal sa nie pomalowane, i tu sie zaczyna moje pytanie... Czym wy malujecie te samoloty ze tak ładnie rowno wszystko wam wychodzi np na przepieknie pomalowanym modelu powyżej:) Z gory dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 24 Sierpnia 2008 Share Napisano 24 Sierpnia 2008 Oj,nagrabiłeś sobie,kolego ;) Czarny z łopat precz,powinien być RLM 70. Tak samo z wnękami,-tam natomiast RLM dwójeczka. No i oderwij ten przeklety zbiornik Przecież JV 44 jak sama nazwa wskazuje zresztą,działała tylko w rejonie lotniska...a plamy wyssane z palca...mam tą Dorkę, właśnie z Aacademy, ale Sachsenringa-13kę. Noo...i jedyneczka miała mocno obdartą od farby limuzynę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 24 Sierpnia 2008 Share Napisano 24 Sierpnia 2008 Sachsenringa-13kę. Że co Czyją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 25 Sierpnia 2008 Share Napisano 25 Sierpnia 2008 Powaliła mnie linka anteny Możesz napisać coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi