Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam

Kolejny mój model, który chciałbym wam zaprezentować. Samolot jest wykonany prosto z zestawu bez większych przeróbek. W ciekawym malowaniu szczególnie od spodu.

Pozdrawiam Remik

resizeofp1010179kh1.jpg

resizeofp1010180bk1.jpg

resizeofp1010181vz5.jpg

resizeofp1010182ke4.jpg

resizeofp1010183yy3.jpg

resizeofp1010184fz9.jpg

resizeofp1010185wk1.jpg

resizeofp1010186zl9.jpg

resizeofp1010184ux6.jpg

w800.png

Edytowane przez Gość
Napisano

Ale czy śmigło nie powinno być w kolorze RLM 70? No i drażnią mnie opony.. i to że sie model świeci jak psu... ale to już kwestia gustu

Aha malujesz aerografem prawda? plamki zamiast watą spróbuj robić aerkiem i szablonami..

pozdrawiam

Napisano

Malowanie to miały tzw. "dywizjony papug" (Pappagei staffeln). Po początkowych sukcesach Me 262 , ponieważ nie dało się ich praktycznie dogonić, amerykanie zauważyli że samoloty te są praktycznie bezbronne podczas startu i lądowania i zaczęli zaczajać się na powracające Me 262. Z powodu dużych strat Niemcy stworzyli właśnie "dywizjony papug" do osłony lądujących Me 262. Takie malowanie spodu miało odróżniać samoloty osłony od atakujących , coby się własna artyleria plot zbytnio nie myliła.

Napisano

Bardzo ładnie wykonane latadło, miałem go w łapach i prezentował się bardzo ładnie. Malowanie naprawdę efektowne, a jak sobie poradziłeś z kalkomanią??

Napisano

No kalki faktycznie błyszczą się na potęgę... Mam wątpliwości co do ostrej linii przejścia kolorów na kadłubie, ale co artykuł o JV44 to malowania inne. Poza tym była to jedyna jednostka stosująca takie malowanie spodniej strony maszyn. Popularna nazwa "Wuergerstaffel", czyli "Dywizjon dzierzb". Wg. A.Olejniczaka [minireplika #25] czerwona "1" była pilotowana w kwietniu '45 na lotnisku Muenchen-Reim przez lt.H.Sachsenberga, samolot Fw 190-D9 W.Nr.600424. Napis na boku "Verkaaft's mei Gwand 'i foahr in Himmel!" to jakaś gwara, którą można przetłumaczyć jako "Sprzedaj moje rzeczy, ja jadę do nieba!". Co do kamuflażu - sprawdź np. ww. mini replikę nr25, także nr.55- swietny model 1/32 A.Sadowskiego. Albo RLM 82/83/76, albo 81/82/76, tak więc zgodności jak zwykle w kwestiach malowania nie ma

Napisano

Publikacja JaPo dotycząca malowania Dorotek wyjaśnia wszystkie wątpliwości, a nasze rodzime artykuły bym sobie darował.

Malowanie chyba z instrukcji, bo nie tak wyglądała czerwona jedynka. Jeśli nie Japo, to w książce pana Crandalla na temat JV44 jest też całkiem poprawnie opisane malowanie tej maszyny.

Pozdrawiam.

Napisano
Marcin_C, jest jedno "ale" - obie pozycje przez ciebie wymieniane są dosyć kosztowne...

Owszem, natomiast w internecie można, choćby na www.hyperscale.com znaleźć przynajmniej kilka modeli tego samolotu zrobionych bardzo poprawnie pod względem malowania. Instrukcje malowania dołączane przez producentów są w 99% przypadków mocno dyskusyjne i niepoprawne.

Co do kosztowności ... każdy z nas ma w modelarstwie jakiegoś konika, moim są akurat samoloty Kurta Tanka, więc wydanie 300-400 zł na książkę z górnej półki mnie nie odstrasza... poza tym ślicznie wygląda na regale z książkami, rzekłbym, że bardzo profesjonalnie

Pozdrawiam.

• 3 months later...
Napisano

Witam:)

Jak widac jest to moj pierwszy post:) I takze jestem nowicjuszem w rzemiosle modelarskim:) Mam w domu sklejonych okolo dziesieciu modeli samolotow lecz nadal sa nie pomalowane, i tu sie zaczyna moje pytanie... Czym wy malujecie te samoloty ze tak ładnie rowno wszystko wam wychodzi np na przepieknie pomalowanym modelu powyżej:)

Z gory dzieki za pomoc

Napisano

Oj,nagrabiłeś sobie,kolego ;) Czarny z łopat precz,powinien być RLM 70. Tak samo z wnękami,-tam natomiast RLM dwójeczka. No i oderwij ten przeklety zbiornik Przecież JV 44 jak sama nazwa wskazuje zresztą,działała tylko w rejonie lotniska...a plamy wyssane z palca...mam tą Dorkę, właśnie z Aacademy, ale Sachsenringa-13kę. Noo...i jedyneczka miała mocno obdartą od farby limuzynę...

Napisano
Sachsenringa-13kę.

Że co Czyją