OLO Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 Jeżeli piaskowego jest najmniej to wanna i błotniki powinny być zielone z kołami to różnie było.A jeśli piaskowy jest dominujący to tak jak pisałeś. Podkład dajesz na wszystkie części modelu bez wyjątku,tylko musisz odtłuścić elementy ( PLYN DO NACZYŃ I CIEPŁA WODA, POTEM SUSZENIE I MALUJESZ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 Edzio, zanim pomalujesz, potwierdź może, czy sklejasz ten wariant 4. z malowanek (chodzi o kombinację elementów). Jeśli tak, to należałoby ściąć zaznaczone na zdjęciu „wąsy” przy czterech odbojach albo wybrać ich drugi wariant z ramki. Jest to bowiem, w zamyśle producenta modelu, jakiś egzemplarz produkcji MNH (11.44.), chociaż nie ten z Aberdeen, tylko ciut wcześniejszy. Po drugie, w zestawie widzę tylko opcję pokryw włazów dachowych właściwą dla pierwotnej wersji, jak „314”. Dla domniemanej Twojej wersji ewentualnie podrzucę właściwy wzorzec; korekty są raczej wykonalne. Na gorąco jest i trzecia sprawa - wg instrukcji jak poniżej te denka powinny z tyłu zaczynać się poza grubością tylnej płyty. W tych miejscach i tak nie będzie to dobrze (bo to taki model, hmmm…), ale z przodu zbliży błotniki do przewidzianego położenia - są za głęboko w tył i dlatego to zauważyłem. Powstały tam nad nimi okropne nawisy przedniego „pancerza”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 4 Września 2020 Autor Share Napisano 4 Września 2020 Tak wersja malowania nr 4. Właśnie przed malowaniem dopatrzyłem się tych "wąsów" i zostały usuniete Włazy dachowe...no cóż na tym sie nie wyznaję, są jakie są...Jeśli jest z nimi coś " nie halo" i mozesz pomóć to wyprostować... Denka......no niestety, ale tu juz nic nie poradzę. Na moje oczy odczytałem rysunek dobrze i wg tego zrozumienia zrobiłem. i jeszcze raz i to ze zrozumieniem, baranie!To już chyba musi tak zostać niestety... Dziękuję, że zwróciłeś na to wszystko uwagę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 1 minutę temu, Edzio napisał: Tak wersja malowania nr 4. Właśnie przed malowaniem dopatrzyłem się tych "wąsów" i zostały usuniete Włazy dachowe...no cóż na tym sie nie wyznaję, są jakie są...Jeśli jest z nimi coś " nie halo" i mozesz pomóć to wyprostować... Denka......no niestety, ale tu juz nic nie poradzę. Na moje oczy odczytałem rysunek dobrze i wg tego zrozumienia zrobiłem. i jeszcze raz i to ze zrozumieniem, baranie!To już chyba musi tak zostać niestety... Dziękuję, że zwróciłeś na to wszystko uwagę Pozdrawiam Pokaż lepiej jak pomalowałes wannę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 4 Września 2020 Autor Share Napisano 4 Września 2020 Evil...jeszcze mokra i muszę jeszcze 2 x pomalować, nie wiem więc co chcesz w tym układzie zobaczyć skoro nie jest skończone, ale proszę... Muszę czekać by wyschło zeszlifować co trzeba i jytro jeszcze 2 x Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 Proszę bardzo - lewe części wyraźnie większe, z dwoma zamkami, prawe części "gołe". Na tych prawych nie było zamka, za to wewnątrz miały uchwyt z pręta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 4 Września 2020 Autor Share Napisano 4 Września 2020 (edytowane) Czyli przy mojej wersji malowania nr 4 powinienem przerpobic włazy z pudełka na ten wzór? Zamki nie problem da się coś podobnego zrobić, ale zastanawiam się nad nierównymi połówkami...pogłówkuję... Dziękuję! Pozdrawiam Edytowane 4 Września 2020 przez Edzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 Nie śmiem twierdzić, że coś powinieneś - wskazuję, jak To powinno być na modelu "merytorycznym". Nie wiem, ile baboli jeszcze zdołam zatrzymać, tak to szybko idzie. Np. na rysunku wcześniej było pokazane, jak powinny być przyklejone kołki oznaczone na zdjęciu niżej - powinny być ustawione w poziomie. Nie wiem dlaczego prawie wszyscy mają upodobanie, żeby je "wyłonaczać"; pewnie przez brak zastanowienia nad funkcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 4 Września 2020 Autor Share Napisano 4 Września 2020 (edytowane) Będę wdzięczny za wyłapanie baboli i tylko to mogę obiecać...Z tymi kołkami to tak jak to kiedyś było z Panem Rumianem...Starsi na pewno pamiętają "Podwieczorek przy mikrofonie" gdzi gość występował... M.inn. "Szanowny Panie Rumian" pisze słuchacz. "co to są hemoroidy?" Rumian po chwili namyśłu :" Tak po prawdzie to nie wiem, ale na wszelki wypadek radzę nie jeżdzić na rowerze" . Tu podobnie ze mną... Nie nie, hemoroidów nie mam ale nie wiem po co te kołki ale skoro są... Natomiast patrząc na rysunek w instrukcji to konia z rzędem temu, kto powie ,że te kołki są poziomo...Laik zrobi tak jak ja...chyba Edytowane 4 Września 2020 przez Edzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 W dniu 3.09.2020 o 16:25, Edzio napisał: A tu co nawyprawiałeś ? wentylacja jakaś będzie ? Szpara zniknęła i pojawiła się z drugiej strony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 4 Września 2020 Autor Share Napisano 4 Września 2020 Evil, kolego...posłuchaj mnie uważnie. Jestem niezmiernie rad, że chcesz widzieć błędy jakie popełniam i jesteś łaskaw o nichpowiedzieć. Naprawdę się cieszę i jestem zobowiązany za tego typu podejście Ale proszę zmień nieco ton z tego mentorskiego, nie jestem gówniarzem. Za stary człek ze mnie byś miał się do mnie w ten sposób odzywać, OK? P.S. Chcę zauważyć, że ta szpara kłuje w oczy również i mnie i zrobię wszystko by zniknęła, tego mozesz być pewien. Chciałeś zobaczyć malowanie. Czy masz jakieś uwagi? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 Przypadkiem rysunek, który ja skopiowałem, nie budzi wątpliwości co do tego, jak jest ustawiony poziom - poziome jest dno wanny, poziome strzałki itd. Same kołki na pewno mają ścięte skosem końce do przyklejenia i widać ich ustawienie wobec całego dekla, po prostu odwrotnie… dajże spokój. Kołki służyły do nasunięcia uchwytów na agregacie rozruchowym w razie potrzeby - między nimi pod klapką był otwór do wału silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 12 minut temu, Edzio napisał: Evil, kolego...posłuchaj mnie uważnie. Jestem niezmiernie rad, że chcesz widzieć błędy jakie popełniam i jesteś łaskaw o nichpowiedzieć. Naprawdę się cieszę i jestem zobowiązany za tego typu podejście Ale proszę zmień nieco ton z tego mentorskiego, nie jestem gówniarzem. Za stary człek ze mnie byś miał się do mnie w ten sposób odzywać, OK? P.S. Chcę zauważyć, że ta szpara kłuje w oczy również i mnie i zrobię wszystko by zniknęła, tego mozesz być pewien. Chciałeś zobaczyć malowanie. Czy masz jakieś uwagi? Pozdrawiam Przepraszam Panie Edziu, zapomniałem że nie jesteś gówniarzem, wybacz za bezpośredniość, kajam się więc nisko. Malować na zielono może byłoby lepiej , zółtego to raczej mało będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 4 Września 2020 Autor Share Napisano 4 Września 2020 Posłuchaj, nie rób tu cyrków, ok? 31 minut temu, Evildead napisał: A tu co nawyprawiałeś ? Jak inaczej mam to odebrać jak nie opier... jakiegoś gówniarza? Więc bez zdziwiena, plaese.... Nie wiem czemu uwazasz,że będzie mało żółtego/ We wzorze nr 4 jest go na oko 70-80% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 4 Września 2020 Autor Share Napisano 4 Września 2020 8 minut temu, JSJ napisał: Przypadkiem rysunek, który ja skopiowałem, nie budzi wątpliwości co do tego, jak jest ustawiony poziom - poziome jest dno wanny, poziome strzałki itd. Same kołki na pewno mają ścięte skosem końce do przyklejenia i widać ich ustawienie wobec całego dekla, po prostu odwrotnie… dajże spokój. Chyba źle mnie zrozumiałeś...Nie kwestionuję teo co piszesz i nie uważam że nie masz racji. Mówię o rysunku na podstawie którego to robiłem, czyli o instrukcji, a nie o skopiowanym przez Ciebie. Tylko tyle Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 Nie no... A skopiowany przeze mnie rysunek to nie był z instrukcji, tej, którą zawiera "in-box" od Ciebie? A ten przez Ciebie wykorzystany przedstawia jakąś inną rzeczywistość? Pokazuje tylko inną fazę montażu, a ma tę samą wartość informacyjną. Wybacz, do niczego mi nie jest potrzebna informacja potwierdzająca domysł, że odczytujesz te rzeczy po łebkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 4 Września 2020 Autor Share Napisano 4 Września 2020 Odczytuję tak jak potrafię. Jeden lepi czyta rysunki techniczne, dla innego zagmatwane ustawy podatkowe nie stanowia żadnego wyzwania. Po prostu tak, a nie inaczej to odebrałem. Ludzka rzecz, prawda? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 (edytowane) Od tych ustaw można mieć syndrom widzenia surrealistycznego, choć ufam, że to nie ten przypadek, tylko takie sobie porównanie jak pięść do nosa, niezbyt na miejscu. Napisałem o racjonalnym wykorzystaniu materiałów, ale jedno jakoby za późno, drugie za trudne do przyjęcia po prostu dla kochanego ego... a cóż to, mój interes, czy jak... Zanim wejdę w dalsze przelewanie z pustego w próżne, „lepi’ się odmelduję. Bulba. Edytowane 4 Września 2020 przez JSJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 Edzio nie sugeruj się tak tą malowanką bo jest słaba.Kamuflarz masz zielony w brązowe pasy i na brązowych pasach żółty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 (edytowane) W dniu 2.09.2020 o 18:11, Irgr napisał: W dniu 2.09.2020 o 17:25, czesiek napisał: Witam rodaka z Podlasia! Przed edycją postu miałeś w nim kontynuacje warsztatu Edzia, chyba zapomniałeś zmienić konta. Czyli masz jednak nieco większe doświadczenie z modelarstwem jak i staż na forum... Tak widać zapomniał zmienić konto "czesiek" na konto "Edzia". Trudno się przestawić i zmienić przyzwyczajenia. Czesiek po co te kombinacje? Znów zgodnie z przysłowiem - "Dopóty dzban wodę nosi, dopóki mu się ucho nie urwie" - Kolega "Irgr" przyłapał i się "urwało". Tak się domyślałem, ale ja trochę w innej sprawie - modelarskiej. Zawsze mówiłem Ci - POWOLI i dokładnie. Pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł. Instrukcja dobrze to pokazuje. To Ty zrobiłeś kolejny błąd i źle wkleiłeś te bolce do klapy Wkleiłeś odwrotnie. Na instrukcji dokładnie jest pokazane że klapa będzie pod skosem. Dlatego te małe bolce są wklejane w otwór i mają mocowanie pod kątem. Tak to powinno wyglądać - No, ale to drobnostka. Do właściwego pojazdu z malowania No.4 trzeba dorobić wentylator. Widoczny na fotce - o ten Po co nadal malujesz model w tak wczesnym etapie budowy? Zresztą ten sam kolor co Tygrys I na tym samym warsztacie do budowy modeli . Pozdrawiam Krzysztof PS. Z zamówionych modeli pozostał Ci tylko - Dragon-6007 SUPER TANK "MAUS" bo Tauchpanzer III Ausf.H Dragon zrobiony i Meng Model TS039 German Tank Destroyer Sd.Kfz.173 Jagdpanther Ausf.G1 właśnie na warsztacie. A no właśnie przepraszam że dopiero teraz pytam - Jak tam ręka po operacji? Dopisek - Panowie Administratorzy - nie było żadnych problemów typu włamanie i z działaniem "Forum". "Edzio" to "czesiek" i odwrotnie takie dwa w jednym. Edytowane 4 Września 2020 przez meser262 PS i Dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edzio Napisano 5 Września 2020 Autor Share Napisano 5 Września 2020 Jestem normalnie w szoku!!! Niemal od początkuukazywały się głosy co najmniej niezbyt grzeczne, potem juz ktoś zarzucił, że mam wiekszy staż i umiem więcej. Teraz znowu istna bomba! Panowie, po co miałbym robić jakieś tak karkołomne wygłupy? Mając już konto na forum, zakładać inne pod zmienionym nickiem? Po jaką cholerę?! Jakaś osoba o nicku "czesiek" pisała o czołgach bo robiła taki czy inny model. Po co ten ktoś miałby zmieniać konto zadając pytania z tej samej branży? Dla mnie to niezrozumiałe Nie wiem o co tu chodzi i co się dzieje. Nie zamierzam jednak udowadniać, że ja to ja, a białe to nie czarne. Ja jako Edzio jestem właśnie nim, a co tu się narobiło...nie wiem.Podejrzewacie mnie o jakieś podłe zamiary, wygłupy, cholera wie o co. Jestem naprawdę tym wszystkim zmęczony i nie będę się już nikomu naprzykrzać Chcę jedynie podziękować tym wszystkim, którzy mi pomogli, dzieląc sie swą wiedzą i doswiadczeniem Pozdrawiam wszystkich, tych nieufnych i podejrzliwych także P.S. Krzysztof, nie wiem o jakiej operacji ręki piszesz i jakich modelach. Modele moje to właśnie ta Jaga, innych od 20-u kilku lat nie robiłem i nie posaiadam, a ręce mam ok, nie wymagają żadnej operacji Nie musicie już nic komentować zastanówcie się jedynie nad tym, że takimi podejrzeniami i posadzeniami można kogoś naprawdę skrzywdzić i zrobić mu ogromną przykrość. Widać na stare lata i tego musiałem zaznać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 5 Września 2020 Share Napisano 5 Września 2020 Dziwne rzeczy tu się dzieją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 5 Września 2020 Share Napisano 5 Września 2020 Według mnie dalej możesz budować modele na Forum. Bez względu na jakim koncie się zalogujesz. Jak co to dalej mogę - jeśli będę umiał - pomagać. Wybacz mi, ale nie za dużo tych zbiegów okoliczności. Zastanawiam się tylko cały czas po co to. Choć to już bez znaczenia. 3 godziny temu, Edzio napisał: Nie musicie już nic komentować zastanówcie się jedynie nad tym, że takimi podejrzeniami i posadzeniami można kogoś naprawdę skrzywdzić i zrobić mu ogromną przykrość. Moim zdaniem to nie tylko podejrzenia - znów to co napisałeś prawdą nie jest. Ten poniżej to Twój ostatnio zrobiony - jeszcze dobrze nie wyschła na nim farba. 3 godziny temu, Edzio napisał: Modele moje to właśnie ta Jaga, innych od 20-u kilku lat nie robiłem i nie posaiadam, Zapewne robił go Ktoś inny niż Ty "Edzio". Przepraszam za wpis nie na temat modelarski. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 5 Września 2020 Share Napisano 5 Września 2020 Jak Cię zwą pies to trącał odłóż ,,EGO" na bok i nie bądź baba tylko rób jagę dalej. Napisałem że masz inny kamuflaż niż pomalowałeś wannę . Nic nie piszesz o tym .,przemaluj na zielony i dawaj na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 5 Września 2020 Share Napisano 5 Września 2020 22 minuty temu, OLO napisał: Jak Cię zwą pies to trącał odłóż ,,EGO" na bok i nie bądź baba tylko rób jagę dalej. Napisałem że masz inny kamuflaż niż pomalowałeś wannę . Nic nie piszesz o tym .,przemaluj na zielony i dawaj na forum. Co to za głupie komentarze - "nie bądź baba"? Po co powielać jakieś krzywdzące, głupie stereotypy na temat kobiet? Patriarchat chyba wszedł za mocno komuś 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi