Skocz do zawartości

Produkcja modeli przedniego skrzydła bolidu F1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż moja wiedza w temacie, o który chcę zapytać jest praktycznie zerowa dlatego pytam Was. Wpadłem ostatnio na pewien pomysł. Chodzi mi mianowicie o wyprodukowanie plastikowych modeli przedniego skrzydła bolidu F1 - oczywiście nie jednej sztuki, a nawet kilkadziesiąt, w odpowiedniej skali, z zachowaniem wszystkich jego szczegółów i oryginalnym malowaniem. Praca ręczna raczej nie wchodzi w grę, stąd też pytania:

1. Czy znacie może jakąś firmę, która na zamówienie podejmie się takiego zadania? Niestety przeszukałem pół internetu i nie znalazłem nic sensownego.

2. Jaki może być szacunkowy koszt wyprodukowania jednej sztuki skrzydła?

3. Czy technika druku 3d pozwala na wykonanie takich elementów?

4. Czy może zamiast tworzyw sztucznych lepiej zastosować w tym przypadku jakiś inny materiał?

Pozdrawiam ?

Dla zobrazowania - chodzi o tą część bolidu:

haas-vf-19-front-wing-detail.jpg

Edytowane przez Dlugi1201

• Dlugi1201 changed the title to Produkcja modeli przedniego skrzydła bolidu F1

Temat raczej ciężki z chociażby braku wymiarów, kątów nachylenia, grubości itp. 

Przy ewentualnym dostępie do takich informacji to chyba jedynie druk 3D wchodzi w gre.

• 2 weeks later...
  • Super Moderator

O legalności  przedsięwzięcia nie wspominajac,  cel produkcji ileś tam sztuk więc  raczej komercyjny a nie do testów  zderzeniowych... pewnie prawnicy od koncernu za takie kopiowanie chętnie zajmą  stanowisko... raczej porażka realizacji takiego pomysłu. 

Do tak "pogiętych" dosłownie i w przenośni trzeba już porządnego oprogramowania do modelowania powierzchniowego a co i za tym idzie obeznanej osoby która to zaprojektuje, a w zasadzie przekopiuje z mniejszą lub większą dokładnością. Tanio to nie będzie. 

Sam druk jednej sztuki to też  może nie być mały koszt, ilość detali, cienkościenność ilość elementów. Wszystko będzie wpływać na czas druku, a co za tym idzie, pieniądze.

PS. chciałbyś robić tylko i wyłącznie skrzydła do kolekcji, czy to jakaś mała część większego planu?

Może zamiast bawić się w repliki nosów współczesnych bolidów F1, lepiej sięgnąć po coś z lat 90-tych? Nosy były wtedy o wiele ładniejsze niż obecnie (zresztą jak całe samochody) i co najważniejsze ich powierzchnie są o wiele prostsze w odtworzeniu.  Tylko czy to ma sens ekonomiczny? Ostatnio drukowałem kilka elementów w sumie o wymiarach 80x45mm i razem z projektem koszty wyszło 150zł. Biorąc pod uwagę wielkość takiego nosa, koszt przygotowania projektu i samego wydruku wyniesie minimum kilka tysięcy złotych. Pytanie kto to kupi? Na Ebayu pojawiają się czasem repliki nosów w skali 1:1 w cenie mniej więcej 1500-2000 funtów i jakoś nikt tego specjalnie nie kupuje.